"Turizm Sektörünün Krizi ve Belediyelerimiz" toplantısı

"Turizm Sektörünün Krizi ve Belediyelerimiz" toplantısı

Eski Turizm Bakanı Yücel:- "Türki̇ye'ni̇n dünya turi̇zmi̇nde kapladığı alanı sağlamlaştırmak i̇çi̇n gelecek 4 yılın onarım ve yeni̇den yapılanma süreci̇ olarak yönetilmesi gerekir"- CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun:- "Turizm sektörünün sorunları karşısın

İSTANBUL (AA) - Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, Türki̇ye'ni̇n dünya turi̇zmi̇nde kapladığı alanı sağlamlaştırmak i̇çi̇n gelecek 4 yılın onarım ve yeni̇den yapılanma süreci̇ olarak yönetilmesi gerektiğini bildirdi.

Sarıyer Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen "Turizm Sektörünün Krizi ve Belediyelerimiz" başlıklı toplantıda konuşan Yücel, turizmin bugün dünya ekonomisinin ana sektörlerinden biri haline geldiğini ifade etti.

Yücel, 2014'te uluslararası turist sayısının 1 milyar 133 milyon kişi olduğunu vurgulayarak, turizmin dünya genelinde her geçen yıl büyümesini istikrarlı bir şekilde sürdürdüğünü kaydetti.

Dünya ekonomisinin büyümesi yavaşlamasına rağmen turizmin büyümeye devam ettiğini aktaran Yücel, dünya genelinde seyahat eden kişi sayısının 2010'dan 2030'a kadar 2 kat artmasının beklendiğini dile getirdi.

Yücel, en çok turist çeken ülkeler sıralamasında Türkiye'nin 6. sırada olduğuna işaret ederek, söyle konuştu:

"Türkiye'nin 1,5 milyon turist ağırlayacak tesis kapasitesi var. THY, dünyanın en büyük 11. filosuna sahip. Uçakların artışı i̇le yolcu taşıma kapasi̇temi̇z de büyüyor. Dünyada gerçekleşen yolculukların yarısı tatil için.Tatilcilerin en fazla önem verdiği şeylerin başında gidecekleri bölgedeki denizin, plajların ve çevresinin temizliği, bakımı geliyor. Tatilciler için diğer büyüyen bir trend ise kruvazi̇yer yolculukları. Kruvaziyer turizmi kategorisi her yıl ortalama yüzde 7,6 büyüyor. Kruvaziyer turistleri sayısı son 10 yılda Avrupa'da yüzde 43, Amerika'da yüzde 10 arttı. Her türlü turi̇sti̇ çekecek farklı zengi̇nli̇klere sahi̇p bi̇r ülkeyi̇z. Yolcu taşıma ve konaklama kapasi̇teleri̇mi̇z yeterli̇. Dünyanın en güzel plajları bu ülkede. Buna rağmen araştırmalar 2020'de dünyanın en fazla turist çekecek ilk 10 ülkesi içinde Türkiye'nin olmayacağını gösteriyor. Ülkeyi̇ ekonomi̇k ve i̇ti̇bar açısından yukarılara taşıyan bu sektörü yeteri̇nce karlı yönetmi̇yoruz. Sadece yabancı turi̇stleri̇ deği̇l yerli̇ turi̇stleri̇ de kaybedi̇yoruz. Yerli̇ ve yabancı turi̇st sayısı ve gelen yabancı turi̇sti̇n kali̇tesi̇ düşüyor. Oteller, plajlar bomboş, sektör kan ağlıyor."

Sektörün deği̇şen di̇nami̇kleri̇ne ayak uyduramadığını öne süren Yücel, zamanın, teknolojinin, tüketici profillerinin ve alışkanlıkların değiştiğine dikkati çekerek, tüm bu geli̇şi̇mlere ayak uydurmak, Türki̇ye'ni̇n dünya turi̇zmi̇nde kapladığı alanı sağlamlaştırmak i̇çi̇n gelecek 4 yılın onarım ve yeni̇den yapılanma süreci̇ olarak yönetilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yücel, sektörü daha karlı hale getirmek ve ziyaretçi sayısı ile içeri giren döviz miktarını artırmak, turi̇zmi̇ yeni̇den bu ülkeni̇n önemli̇ bi̇r değeri̇ hali̇ne geti̇rmek i̇çi̇n harekete geçmeye bugün başlanması gerektiğini vurguladı.

- "Ulusal düzeyde bir çaba içinde olmalıyız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da turizm sektörünün yapısal sorunları olduğunu vurgulayarak, turizm sektöründe hiçbir sektörde rastlanmayan sonuçların ortaya çıktığını söyledi.

Torun, turizm sektöründe yaşanan sorunların bir tek sektörde sıkıntıya neden olmadığını, özellikle turizm bölgelerindeki yerel ekonomilerin neredeyse tümüyle turizm sektörüne bağlı bulunduğunu kaydetti.

CHP'nin turizm potansiyeli yüksek bölgelerde birinci parti konumunda olduğuna dikkati çeken Torun, "Turizm sektörünün sorunları karşısında ulusal bir strateji ve eylem planına ihtiyaç var. Bu yapılmadığı takdirde bizlerin çabaları sınırlı kalacaktır. O yüzden turizm adına hükümete çağrıda bulunuyorum; bir an önce Türkiye'yi güvenli hale getirecek bir dış politika anlayışına dönünüz. Turizm sektörü temsilcileri ve yerel yönetimleri dikkate alarak, sektörün sorunlarını aşacak bir eylem planı hazırlamak için harekete geçin" şeklinde konuştu.

Torun, CHP olarak konuyla ilgili her türlü katkıyı sunacaklarına vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün küresel piyasalarda ekmek aslanın ağzında. Eğer bir İspanya, İtalya, Yunanistan olmak istiyorsak, ulusal düzeyde bir çaba içinde olmalıyız. Turizm derken dış ticaret açığını yüzde 30' lar düzeyinde kapatan bir sektörden söz ediyoruz. Belediyelerimiz, hakkaniyet ilkelerine ve yasaların onlara verdiği yetkileri gözeterek en kararlı biçimde turizm sektörünün sorunlarına eğilmekte kararlıdır. 2016 turizm açısından kayıp bir yıl olmuştur. Ancak 2017 ve 2018'in ve ötesinin kaybedilmesine izin vermeyeceğiz."

- "Asıl büyük sıkıntı turizm çalışanlarında"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak ise Türkiye'nin turizm anlamında olgunlaşmış pazarlarının Avrupa olduğuna işaret ederek, en çok turist çeken destinasyonların başında Antalya'nın geldiğini onu da İstanbul'un izlediğini belirtti.

Budak, Rusya ile yaşanan krizin turizme olumsuz yansıdığını dile getirerek, "AB ülkeleriyle ilgili büyük eksiler yazıyoruz. Bunun nedeni imaj. Turizm yatırımcıları büyük sıkıntıdalar ama asıl büyük sıkıntı turizm çalışanlarında. Bizim tahminimize göre 500 binin üzerinde turizm çalışanı işsiz kalacak dedik hızla oraya doğru gidiyoruz.Turizm sektöründeki esnaf da büyük sıkıntı içinde, onlar için de önlemler alınması gerekiyor" dedi.

-"Turizm sektörü zor bir süreçten geçiyor"

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de sadece Türkiye'nin değil, dünya turizminin de göz bebeği niteliğindeki batı, güneybatı ve güney sahilleri başta olmak üzere İstanbul ve pek çok önemli destinasyonda turizm sektörünün içindeki aktörlerin zor bir süreçten geçtiğini anlattı.

Genç, pek çok sosyal demokrat belediyenin de görev alanına tekabül eden bu yörelerde sadece turizm işletmecileri değil, doğal olarak yaşamları büyük ölçüde bu sektöre bağımlı hemen hemen her sektörden üretici ve hizmet sağlayan ile yerel halkın da bu olumsuzluktan üzerine düşeni aldığını dile getirdi.

Sosyal demokratların sorunla ilgili kendi alternatif çözümlerini oluşturması gerektiğini aktaran Genç, "Hem yerel hem de genel anlamda turizmin sorunlarına alternatif çözümler üretebilmek için kolları sıvamalıyız. Bu bağlamda hem sektörü yöneten ve yönlendiren insanların, yatırımcıların, hem yerel yöneticilerin hem de halkımızın ele ele vererek bu günleri aşacağına inanıyorum" diye konuştu.

Toplantıya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra çok sayıda CHP'li belediye başkanı da katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :