TÜRGEV'in "Görevli Yurt Temsilcileri Kampı" toplantısı

TÜRGEV'in "Görevli Yurt Temsilcileri Kampı" toplantısı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:-"Bu teklifte hükümet sistemi dışında ayrıca gençlere seçilme hakkı da tanıyan bir düzenleme var. Seçilme yaşı 25 iken onu 18'e indiriyoruz. 8,5 milyon insanımıza, oy kullanan ama aday olamayan gençlere, aynı zamanda

İSTANBUL (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, anayasa değişikliği paketinde gençlere seçilme hakkı tanıyan bir düzenleme de olduğunu belirterek, "Seçilme yaşı 25 iken onu 18'e indiriyoruz. 8,5 milyon insanımıza, oy kullanan ama aday olamayan gençlere, aynı zamanda aday olma imkanını da veriyoruz." dedi.

Şentop, Katibe Atmaca Yükseköğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından gerçekleştirilen "Görevli Yurt Temsilcileri Kampı"nda düzenlenen referandum konulu toplantıda öğrencilerle bir araya geldi.

Toplantı öncesi gazetecilere açıklama yapan Şentop, programı ilk duyduğunda bunun sıra dışı bir çalışma olduğunu düşündüğünü, burada gençlerin toplanarak, anayasa değişikliği teklifi üzerinde bir çalıştay yaptıklarını ifade etti.

Şentop, gençlerin tamamen aralarında, kendi bakış açısıyla bir çalışma yaptığını, bunun lehinde ve aleyhindeki görüşleri değerlendireceklerini aktararak, program kapsamında gençlerin sorularını ya da itirazlarını görüşeceklerini, bu kapsamda onların bakışının önemli olduğunu anlattı.

Mustafa Şentop, "18-25 arası 8,5 milyon bir seçmen ve nüfus kitlesi. Türkiye'nin nüfusunun yüzde 11'inden fazla. Dolasıyla onların bu teklifin bütünüyle ilgili görüşleri önemli ama bir şey daha önemli. Bu teklifte, hükümet sistemi dışında ayrıca gençlere seçilme hakkı da tanıyan bir düzenleme var. Seçilme yaşı 25 iken onu 18'e indiriyoruz. 8,5 milyon insanımıza, oy kullanan ama aday olamayan gençlere, aynı zamanda aday olma imkanını da veriyoruz. Hep seçenekler arasında tercih yapma mecburiyetinde bıraktığımız gençlerimize, kendilerinin birer seçenek olması imkanını veriyoruz." diye konuştu.

- "Milletvekilliği seçiminden ibaret değil"

Türkiye Gençlik Vakfında da (TÜGVA) gençlerle birlikte olduklarını dile getiren Şentop, bunun anlatılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Şentop, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"(Seçilme hakkı) denilince hep akla milletvekilliği geliyor. Aslında milletvekilliğinden ibaret değil. Çok daha geniş bir yelpazede yerel seçimler var. Yerel seçimlerde aday olma imkanını da içeriyor. Meclis üyelikleri, belediye başkanlığı gibi aday olma imkanları da... Bir de 18 yaş konuşuluyor ama 18 değil. 25 olduğuna göre bugün seçilme yaşı, 18 ile 25 arası. 19, 20, 21, 22... Hatta çok ilginç bir şey söylediler hep 18 konuşulduğu için. 22 yaşındaki bir gencin itirazı olduğunu söylediler yurt dışından bir gencin. O sadece 18 yaş anlıyormuş. Dolayısıyla bunun kapsamının çok geniş olduğunu, bu kadar çok geniş bir kitleyi ilgilendirdiğini de bilmemiz lazım. Bu bakımdan aday olma imkanı sağladığımız gençlerin bu teklif üzerinde konuşmaları tartışmaları önemli."

Referandum ve halk oylaması konularıyla Türkiye'nin çok sık karşılaşmadığını belirten Şentop, son referandumu 12 Eylül 2010'da yaptıklarını anımsattı.

Bugün oy kullanabilecek gençlerin o zaman 12, 13 ve 14 yaşında olduğunu ifade eden Şentop, "Dolayısıyla onlar açısından seçim gibi bir şey değil de daha değişik bir tartışma ve çalışma alanı. Bazı sorulan ve bu sorunların cevabını öğrenmek istiyorlar ama sadece öğrenmek değil, bu şekilde etraflarına anlatmak gibi bir dertleri de var ben görüyorum. Çünkü sorular da belli yaşın üstündekilerin soruları, kendi soruları ve gençlerin sadece kendi soruları değil. 'Şu da söyleniyor, bunu da duyduk' gibi öyle bir itiraz da var gibi şeyleri de aktarıyorlar ki daha fazla bilgi sahibi olup, bunları başkalarına da iletmek gibi gayretleri, dertleri de var. Bu çok sevindirici. Çok ilgi var gençlerden." değerlendirmesinde bulundu.

- "Seçilme yaşının 18 olması, gençleri heyecanlandırıyor"

TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Akalın da üç gündür Türkiye'nin dört bir tarafındaki yurtlardan 180 üniversitesi öğrenci ve platform temsilcisiyle birlikte olduklarını anlatarak, programın cuma günü tecrübe paylaşımıyla başladığını bildirdi.

TÜRGEV olarak gençleri hayata hazırlamak ve onların donanımlı ve olaylara 360 derece bakabilmelerini istediklerini ifade eden Akalın, bu misyondan hareketle gençlerle üniversite dönemindeyken ve okulu bitirdikten sonra kendilerine hedef koymaları, bunları gerçekleştirmek üzere neler yapmaları gerektiği konusunda fikir teatileri yaptıklarını aktardı.

Gençleri dinlediklerini ve onların fikirlerini aldıklarını belirten Akalın, gençlerin yurtta kaldıkları süre içinde daha verimli olabilmeleri adına mesleki anlamda platformlarının bulunduğunu kaydetti.

Akalın, bunlarla ilgili çalışmalar yaptıklarının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Sonuçlarını bu akşam arkadaşlarımız bizimle paylaşacak. Yani her bir mesleki platform... Örneğin bir hukuk platformu, 'biz TÜRGEV çatısı altında kalırken mesleğimizle alakalı şu tip çalışmalar gerçekleştirmek istiyoruz.' ya da 'Örneğin bir hukuk dergisi çıkartmak istiyoruz' gibi. Bugünü ise referanduma ayırdık. Gençlerimizi direkt olarak ilgilendiren bu referandum paketinde oylanacak çok önemli bir madde var. 18 yaşının seçilme yaşı olması ve Türkiye'de bir hükümet sistemi değişikliği. Bu konuda sabahtan başlayarak, gruplar halinde arkadaşlarımız anayasa değişikliğini kendi aralarında tartıştı. Şu bizim için çok önemli çalışmalar sırasında. Arkadaşlarımızı bizim belli bir fikre, referandumda 'nasıl oy verecekleri' konusunda yönlendirme yapmak gibi bir düşünce hiçbir zaman taşıdığımız bir düşünce değildi bu tartışmayı gerçekleştirirken. Biz arkadaşlarımızın, 'evet'ine ve 'hayır' düşünüyorsa 'hayır'ına bir gerekçe oluşturmak, yani bilinçli bir seçmen olmaları noktasında bir zemin bir istişare ortamı oluşturmaya çalıştık."

Çalışmalar sırasında her bir platformu ziyaret etiğini ve sözcülerinden düşüncelerini aldığını anlatan Akalın, "Arkadaşlarımızın anayasa maddeleri üzerine hukukçu olsun olmasın. Çünkü farklı meslek gruplarında okuyan ihtisas yapan arkadaşlarımız var. Her birinin anayasa maddelerini okuyup, bu konuda gerekçeler üretmeleri, bazı maddelerin kritiğini yapmaları, bazısını çok beğenmeleri, bazıları konusunda 'acaba' sorularını çok güzel ve sistematik bir şekilde, hatta bazen kendilerine göre buldukları çözüm önerileriyle birlikte masaya koymuş olmalarını, çok memnuniyetle karşılıyorum." ifadelerini kullandı.

Her bir platformda seçilme yaşının 18 olmasının gençleri çok heyecanlandırdığını ifade eden Akalın, gençlerin bunun Türkiye'ye getirecekleri üzerinde olayı kişiselleştirmeden, makro bir bakışla değerlendirme yaptığını söyledi.

Akalın, gençlerin, bunun onlara nasıl bir sorumluluk yüklediğini, aynı zamanda gelişmeleri konusunu da nasıl bir alan açtığının farkında olduğunu dile getirerek, bu farkındalığın kendisini memnun ettiğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :