Turan: Tok açın halinden anlar mı?

Turan: Tok açın halinden anlar mı?

Konya SMMMO Başkanı 10 soruda Ramazan'ı yorumladı.

Soru 1: Ramazan ayı denilince aklınıza ne geliyor?

Cevap 1Bin aydan daha hayırlı olan, mübarek Kadir gecesini de içerisinde bulunduran, tutulan oruç ile nefsimizi terbiye ettiğimiz mübarek bir ay aklımıza geliyor.

Soru 2: Eski Ramazanlar nasıldı?

Cevap 2: Bu kadar önemli bir ayı eski veya yeni olarak değerlendirmek yanlış olur. İki türlü bakış açısı gerekiyor.

Birincisi kişinin kendisi.

İkincisi ise kişinin çevresi.

Kendi açımdan baktığım zaman eski ramazanlardaki alışkanlıkları, disiplini, maneviyatı Ailemle birlikte aynen yaşıyorum.

Çevre olarak baktığımda ise eski zamanla farklılıklar tabii ki mevcut. Eski Ramazanlarda aileler birlikle beraberlik içerisinde olur, en güzel yemekler yapılır her iftarda aileler bir arada olurdu. Ramazanın gelişi günler evvel halka yansırdı. Özellikle bahçeli evlerde yufkalar yapılırdı. Komşular birbirlerine yardım eder birlikte yemekler, yufkalar, tandır ekmekleri yapılırdı. İftarda ve sahurda hamur türü yiyecekler hiç eksik olmazdı. Teravihler hep mahalle camilerinde kılınırdı. Teravihlerden sonra komşular sokakta kapı önlerinde oturur, sohbet edilir, çaylar sokakta veya evlerin bahçelerinde içilirdi. Şimdi ise paylaşım biraz daha azalmış durumda.

Soru 3: Sizce Ramazan ayının maddi ve manevi yararları nelerdir?

Cevap 3:

Bunda da aynı şekilde iki türlü bakış açısı gerekiyor. Kişi bakımından pek çok faydaları bulunduğu gibi, toplum içinde çok önemli faydalarıvardır. Oruçlu insanın şefkat ve merhamet duyguları gelişir. Kişinin gelişen bu duyguları topluma sevgi ve yardım şeklinde yansır.

Hayatında açlık görmemiş insan yoksul insanların çektiği açlığı ve sıkıntıyı anlayabilir mi? Fakat oruç tutan kimse, açlığın ne demek olduğunu bilen ve yokluk içinde kıvranan fakirlerin, kimsesizlerin çektiği sıkıntıları bilir, hisseder ve onlara yardım elini uzatıp sıkıntılarını giderir.  Aslında bakacak olursak oruç aynı anda maddi ve manevi yarar sağlıyor. Oruçlu insan yoksul insanların halini manevi olarak anlar ve onlara maddi olarak yardım eder.

Ayrıca oruç nefse hakim olmayı öğretir. Bu sebeple kişinin normal hayatında yapmış olduğu gereksiz harcamaları anlayarak Rabbine şükretmesini ve bu harcamalardan kaçınmasını sağlar.

Soru 4: Bu ayda özellikle nelere dikkat edersiniz?

Cevap 4: Rahmet ve mağfiret ayında normal hayatımda yapmış olduğum ibadetimin daha da üstüne çıkmaya dikkat ederim.İbadetlerimi aksatmamaya zamanında yapmaya, namazları cemaatle kılmaya, insanlarda olan ilişkilerde kırmamaya imkanlar dahilindeailemle olmaya ama bulunduğum görevden dolayı ailemizle ancak sahurda beraber oluyorum.

Soru 5: Bu ayda manevi olarak değişimler yaşıyor musunuz?

Cevap 5: Ramazan ayının faziletini, anlamını derinden hisseden ve bilen birisi olarak maneviyatımda daha da yükselme oluyor.  Namazlarımı hep Camiide kılmaya dikkat ediyorum. Maddi düşüncelerden biraz daha kendimi soyutluyorum.

Soru 6: Geçmişten günümüze Ramazanda neler değişti size göre?

Cevap 6: Ramazanlar artık çok değişti. Geçmişte örf ve adetlerimizde olmayan gösteriş merakı Ramazan ayında da fazlasıyla görülüyor. Örnek vermek gerekirse eskiden iftar sofrası birlik ve beraberliğin arttığı, manevi duyguların hep birlikte hissedildiği bir ortamdı. Şimdi ise birlik ve beraberlik ikinci plana atılıyor. Hatta bir çok kişi artık iftar davetlerinde yakınlarını restoranlarda ağırlıyor. Haliyle birlik ve beraberliğin, manevi havanın hissedilmesi oldukça zorlaşıyor. Eskisi gibikomşular hiçbir araya gelmiyor. Evlerde öyle eskisi gibi yemeklerolmuyor. Teravihler hep başka camilerde kılınıyor. Kısaca Ramazan ayının faziletini belki bireysel olarak anlayabiliyoruz fakat toplumsal olarak birlik ve beraberliğimize getireceği maneviyatı yeteri derecede anlayamıyoruz. Bu nedenle eski Ramazanlar diyoruz.

Soru 7: Çocukluğunuzdaki Ramazanlardan bahseder misiniz?(Ramazan anınızı bizimle paylaşır mısınız?)

Cevap 7: Çocukluğumuzun Ramazanları daha güzeldi. Oruca öğleye kadar tutmakla başladık. Daha sonra tam tutmaya başladık. Tabiki oruca başlamada aile çok önemli. Onlardan gördüğümüz şekilde orucumuzu tutmaya başladık ve hala devam ediyoruz. Çocuklarımızda bizden gördüğü şekilde devam ediyor. Çocukluk yıllarda tutmuş olduğum orucumu parayla dedeme satmıştım.

Soru 8: Ramazan ayının en çok hangi vaktini seviyorsunuz? Neden?

Cevap 8: Ramazan Ayının en önemli vakti bence iftar. İftar vaktini seviyorum. Onca saat açlık ve susuzluktan sonra emrin geldiği saat olduğu için, Rabbimize şükrün ne kadar önemli olduğunu anladığımız vakit olduğu için iftar vaktini seviyorum.

 

 

 

Soru 9: Ramazan Ayından sonra gelen bayram sizde ne gibi duygular uyandırıyor?

Cevap 9: Bayram herkes gibi bende de mutluluk,kardeşlik, birlik beraberlikduygularını uyandırıyor. Herkes içinde böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta Bayramda Ramazan ayında ki birlik ve beraberlik daha da üst seviyeye çıkmalıdır.

Soru 10: Ramazan Ayının hangi özelliği sizi en çok etkiliyor Neden?

Cevap 10: Tek bir özellikten ziyade Ramazanayının ibadet, maddi ve manevi terbiye, toplumsal huzur, Birlik ve beraberlik gibi özellikleri beni etkiliyor. Yoksul insanların hatırlandığı yardımlaşmanın en üst düzeyde olduğu bir ay olması da Ramazan ayının ayrı bir güzelliği.