Tunus'un maden bölgesindeki "istihdam protestoları"

Tunus'un maden bölgesindeki "istihdam protestoları"

TUNUS (AA) - Tunus'un en büyük sendikası olan "Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu"nun (UGTT), ülkenin güneyindeki maden havzasında fosfat...

TUNUS (AA) - Tunus'un en büyük sendikası olan "Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu"nun (UGTT), ülkenin güneyindeki maden havzasında fosfat üretiminin "istihdam ve kalkınma" talebiyle durmasına neden olan protestoları sonlandırmak için hükümet ile göstericiler arasında arabuluculuk yaptığı bildirildi.

Gafsa kentinde protestocuların temsilcileri ile görüşmelere katılan UGTT Genel Sekreter Yardımcısı Buali Mübareki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göstericilerin maden havzasındaki Gafsa vilayetine bağlı Redif, Mazila, Üm elaris ve Mitlavi kentlerine kamuya ait Gafsa Fosfat Şirketi'nde istihdam konusunda pozitif ayrımcılık sağlanmasını talep ettiğini aktardı.

Mübareki, maden şirketi yetkilileri ve göstericilerden oluşturulacak bir komitenin şirkette sağlanacak istihdam konusunda görüşmelerini sürdüreceğini belirtti.

Tunus basınında çıkan "hükümetin maden havzasında 7 bin kişiyi istihdam edeceği" şeklindeki haberleri dün yalanlayan Enerji Bakanı Halid Kadur, "Tunus Ulusal Fosfat Şirketi ve ilgili kimya işleme kurumunda bin kişiye iş imkânı sağlanacağını" söylemişti.

Tunus'un güneyindeki başlıca istihdam kaynaklarından Gafsa Fosfat Şirketi'nde işe alım için geçen ay gerçekleştirilen kuranın ardından bölgede protestolar yaşanmıştı. Göstericiler zaman zaman yol kapatma eylemi gerçekleştirirken güvenlik güçleri göstericilere göz yaşı ile müdahale etmişti. Gafsa Fosfat Şirketi'nin önünde toplanan göstericiler yaklaşık iki hafta önce kentteki fosfat üretimini durdurmuştu.

Terör örgütü DEAŞ saldırılarının ardından turizm sektörü büyük darbe alan ve ekonomik darboğaz yaşayan Tunus'ta, en önemli döviz kaynaklarından fosfat üretimi, grev ve protestoların gölgesinde dalgalı bir şekilde seyrediyor.

Tunus'un tek fosfat üreticisi olan ve bölgede 30 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayan "Gafsa Fosfat Şirketi", 2017'de 4,5 milyon ton fosfat üreterek bir önceki yıla göre üretimini artırmasına rağmen 2010 yılındaki 8 milyon tonun çok gerisinde bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :