"Tunus modeli başarılı olmazsa Avrupa için de felaket olacak"

"Tunus modeli başarılı olmazsa Avrupa için de felaket olacak"

Nahda Hareketi lideri Gannuşi:- "Tunus modelinin başarılı olmaması, sadece Tunus ve Arap ülkeleri için değil, Avrupa için de felaket olacaktır "- "Esed diktatörlüğü bitsin. Savaş sona ersin ve bir an önce halkın güven içinde yaşaması için şartlar sağlansı

BRÜKSEL (AA) - YUSUF HATİP - Nahda Hareketi lideri ve eski Tunus Başbakanı Raşid el Gannuşi, Tunus modelinin başarılı olmamasının Avrupa için de felaket olacağını belirterek "Bizim başarılı olmamızı ve desteklediklerini söylüyorlar ancak ortada bir destek yok." dedi.

Gannuşi, temaslarda bulunmak üzere geldiği Brüksel'de AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile yaklaşık bir saat görüştüğünü belirten Gannuşi, Tunus ile AB arasındaki ortaklık anlaşmasına bağlı kalmayı sürdürdüklerini ifade etti.

Gannuşi, Tunus ile AB arasında gelişen ilişkilerin iki tarafın da faydasına olduğunu vurguladı.

- Tunus modeli

Mogherini'nin Tunus modelinin başarılı olmasının önemine vurgu yaptığını söyleyen Gannuşi, şu ifadeleri kullandı:

"Tunus modelinin başarılı olmaması, sadece Tunus ve Arap ülkeleri için değil, Avrupa için de felaket olacaktır. Bu sebeple Avrupa Tunus'un başarılı olmasını istiyor. Bizim başarılı olmamızı istediklerini ve desteklediklerini söylüyorlar ancak ortada bir destek yok. Örneğin bizim zeytinyağı ihracatımıza AB kapıları kapalı, belirli bir kota var. Eğer Tunus'un başarılı olmasını istiyorlarsa bu sınırlamaların kaldırılması gerekiyor."

Tunus'ta iki ayrı toplum kesimini temsil eden muhafazakar ve İslami eğilime sahip Nahda Hareketi ile merkez sol Nida Tunus partileri, sivil toplum temsilcileri ve diğer küçük partileri de yanlarına alarak yeni bir ulusal uzlaşı hükümeti kurmuştu.

- Suriye'deki gelişmeler

Suriye'de Beşşar Esed rejimi güçlerinin 7 Nisan'da Duma ilçesine düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivilin ölmesine ilişkin bölgede barış ve esenliğin tesis edilmesi temennisinde bulunan Gannuşi, "Esed diktatörlüğü bitsin. Savaş sona ersin ve bir an önce halkın güven içinde yaşaması için şartlar sağlansın." diye konuştu.

- Ülkedeki yerel seçimler

Tunus'ta gelecek günlerde gerçekleştirilecek yerel seçimlerin demokrasiyi destekleyici nitelikte olduğunu vurgulayan Gannuşi, "2011'deki devrimin amacı, yönetimi farklı güçler arasında dağıtmaktı. Ancak bu, yedi yıl geçmesine rağmen başkentte dahi tamamlanamadı." değerlendirmesinde bulundu.

Gannuşi, yerel seçimler sonrasında demokrasinin ülkenin tüm köyleri ve mahallelerine ulaşmış olacağını belirterek "Böylece yerel yönetimler halk tarafından seçilmiş ve halkın hizmetinde olacak ki devrim budur. Bu sebeple belediye seçimlerini destekliyor ve devrim sonrası seçimde olduğu gibi şeffaf olmasına önem veriyoruz. Tunus halkının seçimlere geniş bir katılım göstereceğini tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.

Ortadoğu'nun ve Arap dünyasının en demokratik ve çoğulcu anayasalarından birine 2014'te imza atan Tunus, temsilin yerel yönetimde başlaması ve yerel yönetimin güçlendirilmesini öngören anayasanın 14. maddesini, 6 Mayıs'ta gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Anayasa sonrasında hazırlanan yeni seçim kanununda yer alan aday listelerinde kadın-erkek eşitliği, gençlerin ve engellilerin temsilinin artırılması gibi maddeler bu yerel seçimde hayata geçiyor.

Tunus'ta 2011 yılındaki devrimin ardından 24 vilayet ve bunlara bağlı yerel yönetimlerde yürütme tarafından atanan valiler görev yapıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :