Tunus Dışişleri Bakanı Cihinavi:

Tunus Dışişleri Bakanı Cihinavi:

"Anlaşmazlıkların sonlandırılması ve büyümemesi için Arap güvenlik şemsiyesi oluşturulmalıdır"

TUNUS (AA) - Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi, Arap dünyasında ortak eylem sistematiğinin yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

Başkent Tunus'taki Menar Üniveristesinde düzenlenen "Tunus Diplomasisi: Gerçekler ve Arzular" adlı konferansta konuşan Cihinavi, Arap dünyasında 70 yıldır yerleşen ortak eylem sistematiğinin değişmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Krizlerin şiddetinin hafifletilmesi ve yeni çekişmelere meydan vermemek için yeni mekanizmalar oluşturulmalıdır." dedi.

"Anlaşmazlıkların sonlandırılması ve büyümemesi için Arap güvenlik şemsiyesi oluşturmalıdır." diye konuşan Cihinavi, Arap Birliği yeni Genel Sekreteri'nin büyük çabalarına rağmen bu konuda henüz ciddi bir girişim oluşmadığını dile getirdi.

Arap dünyasında yaşanan krizlerin müstakbeldeki yansımalarının çok ağır olacağı uyarısında bulunan Cihinavi, Arap ülkelerinde bu zorluklar karşısında yaşanan bölünmüşlüğün, bölgesel ve uluslararası taraflara ülkeleri çekişme alanlarına dönüştürecek kapıyı açtığını vurguladı.

Tunus'un da üyesi olduğu "Arap Mağrip Birliği"nin diğerinden farklı olmadığının altını çizen Cihinavi, "Arap Mağrip Birliği yıllardır donuk bir şekilde yaşamını sürdürüyor. Kurumlarının aktifleştirilmesi için büyük çaba harcanmalı." dedi.

Bölgesel konulara da değinen Cihinavi, Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne desteklerinin devam ettiğini, Libya'nın bütünlüğü ve siyasi istikrarının Tunus için stratejik hedef olduğunu söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :