Tunus Cumhurbaşkanı Es-Sibsi İtalya'da

Tunus Cumhurbaşkanı Es-Sibsi İtalya'da

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella: - "İtalya ve Tunus arasında gelecekte de terörle ve insan kaçakçılarıyla mücadelede iş birliğimizi artırmaya dönük güçlü bir kararlılık var" - Tunus Cumhurbaşkanı Es-Sibsi:- "Tunus, Libya halkının kendi topraklarında başka

ROMA (AA) - İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, hem ülkesinin hem de Tunus'un terör ve insan kaçakçılığıyla mücadeleyi artırmaya kararlı olduğunu belirtti.

Mattarella, resmi ziyaret için Roma’da bulunan Tunuslu mevkidaşı el-Baci Kaid es-Sibsi ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'de görüştü.

İkili, bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alındığı 45 dakikalık görüşmenin ardından Mattarella ve es-Sibsi, basın açıklaması yaptı.

Ev sahibi Cumhurbaşkanı Mattarella, İtalya ve Tunus arasındaki köklü ilişkilere işaret ederek Tunus'un ülkesinin önemli ticaret ortağı ve Akdeniz’deki ayrıcalıklı partneri olduğunu ifade etti.

İki ülke arasında 2011’de yasa dışı göç ve geri kabule ilişkin imzalanan anlaşmaya atıfta bulunan Mattarella, "İtalya ve Tunus arasında gelecekte de terörle ve insan kaçakçılarıyla mücadelede iş birliğimizi artırmaya dönük güçlü bir kararlılık var. Göçü idare edebilmek için yeni bir anlaşmaya ihtiyaç var." dedi.

Mattarella, yarın imzalanacak altı yeni iş birliği anlaşmasının iki ülke ilişkilerini bir adım daha ileriye taşıyacağını söyledi.

İtalya ve Tunus arasında pek çok iş birliği alanı olduğunu dile getiren Mattarella, iki ülke arasındaki elektrik hattı projesi “Elmed”in Akdeniz bölgesi için stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Es-Sibsi de İtalya ile pek çok alanda birlikte çalıştıklarını belirterek “Göçmen akınının doğduğu yer olan Sahra altındaki kaynağı kurutmak lazım. Ülkelerimiz arasındaki mevcut göçmen anlaşmasına bağlıyız. Bizden kaynaklanan yasa dışı göç sorunu yok.” diye konuştu.

İtalya’nın göçmen sorunuyla AB içinde yalnız kaldığını ifade eden Es-Sibsi, “İtalya, AB’nin kapısı. Göçmen sorununda, İtalya birlik için en yüksek bedeli ödeyen ülke.” dedi.

Es-Sibsi, Libya'daki gelişmelerle ilgili “Tunus, Libya halkının kendi topraklarında başkalarının müdahalesi olmaksızın kendi devletini inşa etmesini umut ediyor.” ifadesini kullandı.

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella da İtalya ile Tunus’un ortak arzusunun Libya’nın herkes tarafından benimsenen hükümetiyle ülke genelinde uzlaşmayı sağlaması olduğunu söyledi.

Tunus Cumhurbaşkanı, İtalyan mevkidaşını iki sene önceki Bardo Müzesi saldırısından kısa süre önce ağırladıklarını anımsattı ve “Saldırılar dönemi geçti” dedi. Es-Sibsi, hem mevkidaşını hem de İtalyanları ülkesini ziyaret etmeye çağırdı.

Konuk lider, İtalyan mevkidaşıyla görüşmesinin ardından Roma’da Başbakanlık Sarayı Chigi’ye geçerek İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ile görüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :