TÜİK, işyeri araştırmalarını aynı şekilde uygulamaya devam edecek

TÜİK, işyeri araştırmalarını aynı şekilde uygulamaya devam edecek

ANKARA (AA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aylık, dönemlik ve yıllık işyeri araştırmalarını aynı şekilde uygulamaya devam edecek.TÜİK'ten yapılan...

ANKARA (AA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aylık, dönemlik ve yıllık işyeri araştırmalarını aynı şekilde uygulamaya devam edecek.

TÜİK'ten yapılan yazılı açıklamada, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile imzalanan "Bilgi Paylaşımı Protokolü" sonrası, bazı basın yayın organlarında, "Kurumun artık işyerleri veya muhasebecilerden bilgi istemeyeceğine" dair çeşitli haberler yer almaya başladığı belirtildi.

Protokolün imzalanmış olmasının bu konuda atılan büyük bir adım olmakla birlikte, idari kayda dayalı üretim hattının tutarlılığının sağlanmasının belli bir zaman alacağı kaydedilen açıklamada, "Bu süreçte TÜİK, aylık, dönemlik ve yıllık işyeri araştırmalarını aynı şekilde uygulamaya devam edecektir. Sürecin tamamlanmasıyla, idari kayıtlarda mevcut olan veriler doğrudan alınacak olmakla birlikte; idari kayıtlarda bulunmayan verilerin, gelişmiş ülkelerde de olduğu gibi kapsamı daraltılmış soru kağıtları kullanılarak, araştırmalar yoluyla toplanmasına devam edilecektir." ifadesi kullanıldı.

TÜİK ile GİB arasında 6 Haziran 2016'da TÜİK'in geleceğe dönük plan ve programlarında "istatistik üretimde idari kayıtların ağırlığının artırılması" amacıyla mevcut durumda işyeri araştırmaları ile toplanan ve işyerlerinin beyannameler yoluyla Maliye Bakanlığına da gönderdikleri bazı verilerin doğrudan TÜİK'e aktarımına imkan tanıyan "Bilgi Paylaşım Protokolü" imzalanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler