Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın öldürülmesi davası

Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın öldürülmesi davası

Diyarbakır'da 23 yıl önce dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aydın'ın da aralarında olduğu 16 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili İzmir'de görülen davada bir tanık dinlendi

İZMİR (AA) - Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili İzmir'de görülen davaya devam edildi.

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuksuz sanık dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu katılmazken, bazı mağdur ve taraf avukatları hazır bulundu.

Duruşmayı HDP Mardin Milletvekili Erol Dora da izledi.

Tanık olarak ifadesine başvurulan Etem Özer, olay tarihinden 2 ay önce askerlik görevinden döndüğünü, yaşadığı ev ile jandarma komutanlığının birbirine yakın olduğunu, olay günü vatandaşların topluca jandarma komutanlığına doğru geldiğini belirterek, bu esnada askerlerin vatandaşlara "Çatışma çıkacak evlerinize dönün" şeklinde çağrıda bulunduğunu ancak bu çağrıya uymadığını kaydetti.

Özer, bu esnada silah seslerini duyduğunu, bu seslerin akşam saatlerine kadar sürdüğünü, iki helikopterden ateş edilerek evlerin yakıldığına tanıklık ettiğini ifade ederek, ertesi gün uyandıklarında askerlerin aralarında akrabalarının da bulunduğu evleri yaktıklarını gördüğünü söyledi.

Olay sırasında ne olup bittiğini öğrenmeye çalıştığını, bu esnada görevlilerce tehdit edildiğini ileri süren Özer, "Bizi alıp emniyetin önündeki futbol sahasına getirdiler. Oraya getirilirken emniyetin önünde 4 ceset gördüm. Daha sonra vali ile birlikte yetkililer gelerek halka konuşmaya başladı, o anda bile askerler evleri yakmaya devam ediyordu." dedi.

Mağdur avukatlarından Sidar Avşar, önceki celsede bazı gazeteci ve siyasetçiler ile dönemin Olağanüstü Hal (OHAL) Bölge Valisi Ünal Erkan'ın tanık olarak dinlenmesi talebini yineledi.

Mahkeme heyeti, bu talebi yargılamaya bir katkı sunamayacağı gerekçesiyle reddetti ve dosyadaki eksiklerin giderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

- İddianame ve davanın geçmişi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin ölümü nedeniyle dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Eşref Hatipoğlu ile o dönem üsteğmen olan emekli Jandarma Kurmay Albay Tünay Yanardağ hakkında, "taammüden öldürme", "halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik", "cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'e nakledilen davanın, bu kentte TMK ile görevli mahkeme olmaması nedeniyle Yargıtay tarafından İzmir'de görülmesine karar verilmişti.

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın ilk duruşmasında, sanık avukatının talebi üzerine "soruşturma izni alınması" için yargılama durdurulmuştu. Sanığın dosyası Adalet Bakanlığına gönderilmiş, HSYK, "soruşturma iznine gerek olmadan yargılamanın yapılabileceği" yanıtını verince dosya yeniden görülmeye başlanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :