Tufan Erhürman’dan İsrail'e Net Yanıt

Tufan Erhürman’dan İsrail'e Net Yanıt

Tufan Erhürman, ADF 2026’da Türkiye ile tam koordinasyon vurgusu yaparak Güney Kıbrıs’taki askeri adımları “nafile” olarak niteledi, İsrail’e sert çıktı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2026 kapsamında yaptığı açıklamalarda, Türkiye ile dış politikada tam bir koordinasyon içinde hareket ettiklerini belirtti.

Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin “çok yararlı” geçtiğini ifade eden Erhürman, KKTC’nin dış politikadaki tüm adımlarını Türkiye ile istişare ederek attığını vurguladı.

Erhürman, “Kıbrıs meselesi başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri ele aldık ve karşılıklı olarak tam koordinasyon içinde olduğumuzu bir kez daha teyit ettik” dedi.

“Kıbrıslı Türkler masaya hapsolmayacak”

Erhürman, Kıbrıs sorununun çözümü için müzakereye açık olduklarını, ancak yalnızca görüşme masasına bağlı kalmayacaklarını dile getirdi.

Kıbrıs Türklerinin uluslararası alanda da aktif olduğunu belirten Erhürman, Türk Devletleri Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde yürütülen temaslara dikkat çekti.

“Görüşme masasının dışında da bir dünya var” diyen Erhürman, farklı ülkelerle iş birliği ve projelerin süreceğini ifade etti.

Güney Kıbrıs’a sert mesaj: “Askeri yığınak nafile”

Güney Kıbrıs’taki askeri hareketliliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erhürman, bu girişimlerin “gerçekçi ve rasyonel olmadığını” söyledi.

Bölgedeki askeri varlığın Türkiye’ye karşı denge oluşturma çabası olarak yorumlanabileceğini belirten Erhürman, şu ifadeleri kullandı:

  • “Bu girişimler nafiledir.”

  • “Kıbrıs’ın statüsüne uygun değildir.”

ABD, İngiltere, Fransa ve diğer ülkelerin bölgedeki varlığına değinen Erhürman, “Buraya gelen hiçbir güç kalıcı olmayacak” dedi.

İsrail’e uyarı: “Yayılmacı politikalar sonuç vermeyecek”

Erhürman, açıklamalarında İsrail’in bölgedeki politikalarına da sert tepki gösterdi.

Bölgede artan gerilimin kalıcı istikrarsızlığa yol açtığını ifade eden Erhürman, sivillere yönelik saldırıların insanlık tarihinde kara bir leke olarak yer aldığını söyledi.

İsrail’in yayılmacı emellerinin gerçekleşmesi mümkün değil” diyen Erhürman, güç temelli politikaların sürdürülebilir olmadığını vurguladı.

“Türkiye’nin gücü hafife alınamaz”

Konuşmasının sonunda Türkiye’nin bölgedeki rolüne dikkat çeken Erhürman, şu değerlendirmede bulundu:

Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü kimse hafifseyemez. Kuralsız ve menfaat odaklı bu düzen sürdürülebilir değildir.”

Erhürman’ın açıklamaları, Doğu Akdeniz’de artan gerilim ve Kıbrıs meselesine ilişkin yeni diplomatik sürecin işaretleri olarak değerlendiriliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.