TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arcaklıoğlu:

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arcaklıoğlu:

"Yakın dönemde terör olaylarıyla ilgili ortaya çıkan eksikliklerimize yönelik ciddi projeler yapıldı. İHA'lar üzerinde daha çok çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü insan kaybının olmayacağı, gerek bilginin alınması, gerekse savunmanın yapılması anla

ADIYAMAN (AA) - HAKAN FURKAN - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, yakın dönemde terör olaylarıyla ilgili ortaya çıkan eksikliklere yönelik ciddi projeler yapıldığını belirterek, "İnsansız hava araçları (İHA) üzerinde daha çok çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü insan kaybının olmayacağı, gerek bilginin alınması gerekse savunmanın yapılması anlamında İHA'lar oldukça önemli." dedi.

Arcaklıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK'ın doğrudan savunma sistemine yönelik projelerin bizzat yapıldığı kurum olduğunu söyledi.

TÜBİTAK olarak üniversiteler ve kurumların savunmayla ilgili projelerine maddi destek sağladıklarını anımsatan Arcaklıoğlu, savunma sanayisinin ülkenin savunmasına yönelik ihtiyaçlara göre kurgulanmış durumda olduğunu kaydetti.

Savunma sistemlerine yönelik sadece TÜBİTAK değil, başka kurum ve kuruluşların, üniversitelerin de çalışmaları bulunduğunu ifade eden Arcaklıoğlu, "Yakın dönemde bu terör olayları ile ilgili ortaya çıkan eksikliklerimize yönelik ciddi projeler yapıldı. İHA'lar üzerinde daha çok çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü insan kaybının olmayacağı, gerek bilginin alınması gerekse savunmanın yapılması anlamında İHA'lar oldukça önemli." diye konuştu.

- Bomba düzeneklerinin tespiti

Terör olaylarında teröristler tarafından hazırlanan bomba düzeneklerinin tespiti gibi durumların da önemli olduğunu vurgulayan Arcaklıoğlu, "Yakın ve uzak menzilli silahlar konusu da oldukça önemli. Bunlarla ilgili farklı enstitülerimizde yapılan ciddi projelerimiz var." ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK'ın özellikle öğrenciler ve gençlere yönelik farklı alanlarda yarışmalar düzenlediğini anımsatan Arcaklıoğlu, kurumlarının bu yarışmaları yeni nesil Ar-Ge çalışmalarına ısındırmak için gerçekleştirdiğini belirtti.

Yarışmalarda sergilenen ürüne dönüşebilecek projeleri özel sektöre verdikleri desteklerle kurgulamaya çalıştıklarını anlatan Arcaklıoğlu, bunların direkt sanayiye kurgulanmasının kolay olmadığını, bu noktada özel sektöre ciddi katkılar sunduklarını söyledi.

Özel sektör temsilcilerinin TÜBİTAK'ın açtığı sergilerinden fikirler edinebileceğini ifade eden Arcaklıoğlu, şunları kaydetti:

"Eğer özel sektör, yeni bir ürün geliştirme anlamında, fikir edinmek için bu sergileri gezerse bence oldukça faydalı olabilir. Özel sektörün kendi çalışma alanıyla ilgili yapacağı çalışmalara çok ciddi katkılarımız oluyor. Kendi ürün yelpazesini geliştirmek ve yurt dışında gelen bir ürünün Türkiye'de yapılmasına yönelik katkılarımız var. Bizzat bunları kendileri yapmak suretiyle Ar-Ge çalışması içerisinde bulunabilirler."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler