TSPB'den "Algoritmik İşlemler: Teori ve Pratik" paneli

TSPB'den "Algoritmik İşlemler: Teori ve Pratik" paneli

İSTANBUL (AA) - Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), "Algoritmik İşlemler: Teori ve Pratik" başlıklı panelde finans sektörü temsilcilerini bir...

İSTANBUL (AA) - Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), "Algoritmik İşlemler: Teori ve Pratik" başlıklı panelde finans sektörü temsilcilerini bir araya getirdi.

Birlik açıklamasına göre, TSPB tarafından düzenlenen Algoritmik İşlemler: Teori ve Pratik paneli kapsamında, tüm dünyada tartışılan algoritmik işlemler konusu değerlendirildi.

TSPB Başkanı İlhami Koç'un açılış konuşmasıyla başlayan panele, kamu ve özel sektörden yaklaşık 200 kişi katıldı. Açılış konuşması sonrasında New Jersey Institute of Technology'den Prof. Dr. Ali Akansu, algoritmik işlemlerin gelişimini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Sunum sonrasında ise panelistlerin katılımıyla algoritmik işlemlerin anlamı, piyasaya etkisi ve düzenleme ihtiyaçları tartışıldı.


-"Gelişen teknoloji, sermaye piyasalarımızın gelişimine de büyük katkı sağlıyor"


Açıklamaya göre, TSPB Başkanı Koç, konuşmasında insan müdahalesine gerek duyulmaksızın bilgisayarların otomatik alım satım kararlarını verdiği ve işlem yapabildiği bir düzenin devreye girdiğini vurguladı.

Yatırımcıya hem yüksek hız hem de farklı ürünlere ulaşma imkanı sağlayan algoritmik işlemler ve yüksek frekanslı işlemlerin uluslararası piyasalarda giderek yaygınlaşmaya başladığını bildiren Koç, şunları kaydetti:

"Menkul kıymet alım satım işlemlerinin gelişen teknolojiyle birlikte elektronik platformlar üzerinden yapılması, sermaye piyasalarımızın gelişimine de büyük katkı sağlıyor. Uluslararası piyasalarda bu gelişmelerin beraberinde getirdiği olumlu ve olumsuz etkiler sürekli gündemde. Algo işlemlerin piyasada ne kadar çok volatiliteye yol açtığı ve bu volatilitenin manipülasyona giden sonuçlarının varlığı tartışılıyor."

Prof. Dr. Akansu da gelişen teknolojiyle birlikte dünyada birçok farklı sektörde önemli değişimler olduğunu dile getirdi. Bugüne kadar tıp ve finans olmak üzere sadece iki sektörün teknoloji dönüşümüne kapalı olduğunu ifade eden Akansu, şu açıklamalarda bulundu:

"Geldiğimiz noktada hiçbir sektörün teknolojiden bağımsız olması düşünülemez. Günümüzde birçok mühendisin kodlama bilgileriyle finans alanına geçiş yaptıklarını görüyoruz. Yeni teknolojilerin ve sistemlerin finans sektörüne hemen adapte edilmesi ve bu değişiklikler için gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce çıkarılıp uygulanması gerekiyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :