TSE’nin ilk "Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi" belgesi verildi

TSE’nin ilk "Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi" belgesi verildi

TSE tarafından başlatılan, TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi belgesini, dünyada ve Türkiye de ilk olarak Helvacızade Grubu aldı

Uluslararası alanda ilk kez Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından başlatılan "TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Standardı" belgesi, Konya’nın 130 yıllık Helvacızade Grubu'na verildi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada hijyen ve sanitasyon eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan enfeksiyon hastalıkları ölüm sebeplerinde ilk sıralarda yer alıyor. Toplum sağlığında hayati öneme sahip olan hijyen, insan yaşamının her alanında vazgeçilmez bir unsur olması ile işletmelerde de bir kalite göstergesi olarak kabul ediliyor. Uluslararası alanda ilk kez TSE tarafından başlatılan "TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Standardı" belgelendirilmesi kapsamında, TSE yetkilileri Konya'daki Zade Bitkisel Yağ Rafinasyon Tesisleri, Zade Vital İlaç Üretim Tesisleri ve Ar-Ge merkezlerini denetledi. Yapılan incelemeler sonunda, TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Standardı belgesi, dünyada ilk kez Helvacızade Grubu'na verildi.

img_5921.jpg

img_5934.jpg

KONYA’NIN GURURU OLDU

1888’de yağ üretimi ve satışı olarak Konya’da ticari faaliyetine başlayan Helvacızade, bugün Türkiye’nin sayılı sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. TSE tarafından yapılan TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi belgesi takdim programı,  ikinci Organize Sanayi Bölgesi’ndeki  Zade ve Zade Vital Ar-Ge Merkezleri ve Üretim tesislerinde gerçekleşti. Programa Helvacızade Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, grubun CEO’su Mevlüt Büyüklehvacıgil ve aile büyüklerinin yanında, TSE Başkanı Adem Şahin, Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Konya milletvekilleri Halil Etyemez, Hacı Ahmet Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin, TOBB Başkan Yardımcısı ve KTO Başkanı Selçuk Öztürk, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Vergi Dairesi Başkanı Musa Kazım Ünver, SSK İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade  çok sayıda davetli katıldı. Program sabah saatlerinde kokteyl ile birlikte başladı. daha sonra İstiklal marşı ile start verilen program, konuşmalarla devem etti.

 

 

img_5939.jpg

BÜYÜKHELVACIGİL: BAYRAĞIMIZI DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA

Programın açılış konuşmasını yapan Helvacızade Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de 130 yıldır sağlıklı nesillere katkıda bulunmak için çalıştıklarını dile getirdi. Ülkenin zengin kaynaklarını değerlendirerek, katma değeri yüksek milli markalar geliştirmek için çalıştıklarını vurgulayan Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:"Yaptığımız çalışmalar, geliştirdiğimiz yenilikçi ürünler sayesinde bayrağımızı dünyanın dört bir yanında dalgalandırmaktan gurur duyuyoruz. Zade Global şirketimizle ABD pazarına açıldığımız 130'uncu hizmet yılımızda 'TS13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Standardı Belgesi' ile şereflendirilmesi bizim için ayrı bir anlam taşıyor. Toplum sağlığı ve güvenliği için son derece anlamlı olan ve sanayimizi yüksek standartlara taşıyan TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Standardı'nı uluslararası alanda ilk kez ülkemize kazandıran TSE Başkanımız Adem Şahin ve çalışma arkadaşlarına, bu gurur anımıza şahitlik eden tüm konuklarımıza teşekkürlerimi sunuyorum."

 

ÖZTÜRK: ŞEHRİMİZE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Zade Vital’in üretim tesislerini tebrik ederek konuşmasına başladı. Öztürk, konuşmasının devamında, “Türk Standartları Enstitüsü tarafından dünyada ilk kez uygulanan Hijyen ve Sanitasyon Yönetimi Standardını taşıyarak dünyada ilk kez bu belgeyi almaya hak kazanan Helvacızade grubunun değerli yöneticilerini tebrik ediyorum. Zade ve Zade Vital ile tüm dünyaya markasını ulaştıran Helvacızade grubu; ihracatıyla, istihdamıyla, ileri teknolojiye yatırımlarıyla hem şehrimiz hem de ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Konya’ya böyle bir gururu yaşattıkları için Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’e ve Grubun CEO’su Mevlüt Büyükhelvacıgil şahsında tüm şirket yönetici ve çalışanlarına şehrimiz adına teşekkür ediyorum” dedi.

img_5945.jpg

KONYA ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR

Öztürk, konuşmasının devamında Konya’da 13. Yüzyıldan itibaren ticaret hayatında önemli bir şehir olduğunun altını çizdi. Ahilik teşkilatının da o günden bu yana devam ettiğini dile getiren Öztürk, kaliteli ve standartlara uygun üretimin önemine dikkat çekti. Öztürk, “Bugün önümüzdeki dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almak istiyorsak üretimimizde ve ticaretimizde kalite ve standartın şartlarını yerine getirmemiz gerekmektedir. Düzenlemiş olduğumuz törende Konya’dan bir firmamızın böylesine önemli bir belgeyi dünyada ilk defa alıyor olması şehrimiz firmaları için örnek gösterilecek bir gelişmedir. Bugün Konyalı firmaların dünyada rekabette öne çıkmasının haklı gururunu yaşıyoruz.

Helvacızade Grubu’nun aldığı bu belge diğer bir açıdan da önem taşımaktadır. Bildiğiniz gibi küresel finans odakları Türkiye ekonomisine saldırmakta, özellikle Anadolu ekonomisini hedef alarak firmalarımızın yükselişini durdurmaya çalışmaktadır.  Ekonomimize yapılan tüm saldırılara rağmen vefakârca çalışmaya devam eden firmalarımız yatırım yapmakta, üretmektedir. Her ne şartta olursa olsun inançla ve azimle çalışan müteşebbislerimiz sayesinde hiçbir karanlık yapının ekonomimizi durdurmaya gücü yetmeyecektir.   İşte bugün de bunun çok güzel bir örneğini görmekteyiz. Bu açıdan Helvacızade Grubuna ayrıca tüm kalbimle şükranlarımı sunuyorum. Bu vesile ile tüm tüccar, sanayici ve girişimcilerimizden bir istirhamım olacak. Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Elbette her dönemde olduğu gibi bi zorluklardan etkileneceğiz. Fakat moralimizi bozmadan, inancımızı kaybetmeden çalışmaya devam edeceğiz.  Bizler inanan insanlarız, bizim inancımızda ümitsizliğe kapılmaya yer yoktur. İşte bu sebeple bin yıldır devlet ne zaman zor bir döneme girse en önde ahiler biz buradayız diyerek zorluktan kurtulmaya öncülük etmişlerdi” dedi.

 

img_5950.jpg

TSE BAŞKANI ŞAHİN: HELVACIZADE GRUBU’NUN HALKI GURURUDUR

TSE Başkanı Adem Şahin, belge takdim töreninde, Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi'nin, önceden uluslararası alanda uygulaması olmayan bir standart olduğunu anımsattı. TSE olarak bunu Uluslararası Standardizasyon Teşkilatının (ISO) gündemine getirdiklerini aktaran Şahin, şöyle konuştu: "Bugün büyük bir gurur ve mutlulukla Helvacızade Grubu'na takdim edeceğimiz ‘Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi’ belgesi, bu işletmede, hijyen ve sanitasyon kurallarının sisteme entegre edildiğinin, üretimin bu kurallara uygun gerçekleştirildiğinin, hijyen ve sanitasyonun bir kalite göstergesi olarak kabul edildiğinin işaretidir. Küresel ölçekte söz sahibi markalar oluşturmak için yenilikçi ürün geliştirebilme kabiliyeti ve dünya standartlarının üzerine çıkacak bir kalite anlayışı ile üretim yapabilme bilinci gerekiyor. Helvacızade Grubu, TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi belgesini tüm sektörler içinde ülkemizde ve dünyada ilk alan kurum olarak bu bilinci hakkıyla taşıdığını gösterdi."

 

img_5953.jpg

MAHMUT SAMİ ŞAHİN: KONYA ÜRETİMDE ÖNEMLİ ŞEHİR OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin, konuşmasında Konya’nın tarım ürünleri üretimindeki başarısından bahsetti. Helvacızade Grubu’nun da Konya’da önemli bir şirket olduğuna dikkat çeken Şahin, “Ülkemize ve şehrimize katkı yapan Helvacızade Grubu, herkese örnek olarak TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi belgesini almayı hak etti. Helvacızade Grubu, aynı zamanda kurumsal olmayı da en iyi şekilde yapan firmalar arasında yükseldi. Konya’nın tarımsal üretiminin yanında Helvacızade Grubu’nun ürettiği ürünler de Türkiye’de önemli bir yer tutuyor. Konya olarak Helvacızade Grubu’nun yanındayız ve destekliyoruz” dedi.

 

img_5960-001.jpg

ETYEMEZ: ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Törende konuşan Milletvekili Halil Etyemez, AK Parti olarak insan yaşamına, toplum sağlığı ve hijyenine büyük bir önem verdiklerini belirtti. Özellikle son yıllarda hijyen eğitimini yaygınlaştırdıklarını ifade eden Milletvekili Etyemez, Türkiye’nin en büyük 500 kurumu arasında yer alan, 70’in üzerinde ülkeye ihracat yapan Helvacızade’nin yöneticilerini ve çalışanlarını toplumsal sağlık vizyonuna öncülük yapmasından ötürü tebrik etti. Şirketlerin gösterdiği başarıların Türkiye’nin geleceği açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Halil Etyemez, emperyalist güçlerin ABD merkezli küresel bir ekonomik savaş başlattığına değindi. Hükümetin ekonomi ve ticaret savaşında tüm tedbirleri aldığını ve almaya devam ettiğini vurgulayan Etyemez, “Türkiye olarak, Malazgirt Zaferi’nden ilham alarak, Çanakkale Ruhu’nu devreye sokarak, Kurtuluş Savaşı’ndaki özverileri göstererek ülkemize yönelik küresel savaşı da püskürteceğiz ve ekonomide de büyük zafere ulaşacağız. Ekonomi ve ticaret savaşında iş adamlarımızın, yatırımcılarımızın, ihracatçılarımızın sorumluğu ve rolü daha büyük. İş dünyamızı, ekonomi ve ticaret savaşlarının akıncıları, öncü birlikleri olarak görüyoruz. Bu noktadaki en büyük güvencemiz Türk sanayicisi ve üreticisinin devletinin yanında yer alması ve dimdik ayakta durmasıdır. Şüphesiz ekonomik savaşın silahı para ve döviz. Ekonomi ve ticarette tarihi zaferi elde etmek için, üretim seferberliğinde gaza basmalıyız. İstihdam seferberliğinde çıtayı yükseltmeliyiz. İhracat seferberliğinde mevziyi genişletmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

img_5963.jpg

VALİ CANBOLAT: KONYA BEREKETİN ŞEHRİ

Törende son konuşmayı Konya Valisi Yakup Canbolat yaptı. Konya’nın bereketinden bahseden Vali Canbolat, Konya’nın üretiminde Türkiye’de önde gelen şehirler arasında olduğunun altını çizdi. Konuşmasının devamında Helvacızade Grubu’nun başarılarını da anlatan Canbolat, üreticiye ve ihracatçıya her zaman destek verdiklerini dile getirdi. Konya olarak bereketin şehri olmaktan gurur duyduklarını söyleyen Canbolat, “Helvacızade Grubu’nun TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi belgesini alması Konya adına gurur vericidir. Türkiye’de artık işletmeler ve üreticiler kurumsal bir yola girdiler. Bu tüketiciler içinde çok sevindirici bir gelişmedir. Konya olarak üreticileri desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

 

 

ŞAHİN BELGEYİ AİLEYE TESLİM ETTİ

Konuşmaların ardından TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi belgesini teslim törenine geçildi. TSE Başkanı Adem Şahin Belgeyi Helvacızade Grubu CEO’su Mevlüt Büyükhelvacıgil’e teslim etti. Takdime, Mevlüt Büyükhelvacıgil ile birliket Tahir Büyükhelvacıgil, 2’inci nesil aile büyükleri, 3 ve4’nücü nesil aile üyeleri de katıldı. Törenin ardından Zade ve Zade Vital Üretim Tesisleri, Zade&Zade Vital İbn-i Sina Ar-Ge Merkezi ve Doğal Ürünler Araştırma Uygulama Merkezi DÜAMER’in gezilmesinin ardından tamamlandı.

img_5982.jpg

img_5989.jpg

 

TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Standardı Belgesi

Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Standardı, hijyen ve sanitasyon yani sağlık ve temizlik kapsamında yürütülen tüm çalışmalara referans olan bir standarttır.

AMACI NEDİR?

Kuruluşlar için;

•             Toplum sağlığını korumaya yönelik yönetimsel bir çerçeve oluşturmayı,

•             Amaç ve hedeflerine ulaşmak için şartları tanımlamayı,

•             Toplum sağlığının korunmasına yönelik asgari hijyen ve sanitasyon standartlarına ulaşmaya yardımcı olmayı amaçlıyor

AVANTAJI NEDİR?

Hijyen kişisel boyutta başlayıp insanların yaşam alanına, oradan çalışma alanlarına ve en sonunda da halk sağlığına etki eden önemli bir faktördür. Kişiler için yaşamın her alanında vazgeçilmez olan hijyen, işletmelerin başarıları için de çok önemli bir rol oynamaktadır. Sunulan tüm hizmetlerin hijyen kurallarına uyularak temiz, özenli, estetik değerlere uygun, konfor sağlayıcı bir şekilde üretilmesi ve sürdürülmesi bir işletmeden beklenen özellikler arasında yer alır. Bu da hijyenin bir kalite göstergesi olarak kabul edilmesinde etkili olmakta.

Bu standart;

•             Birincil ve ikincil mevzuat şartlarına uygun ürün ve hizmetleri sürekli sağlama kabiliyetini,

•             Müşteri memnuniyetini artırmak için fırsatları ve ilgili riskleri belirlemeyi,

•             İnsan sağlığı için güvenli ürün elde edilmesini,

•             Çalışanın psikolojisini olumlu etkileyerek performansın artmasına katkı sağlamasını,

•             İlgili taraflara hijyen ve sanitasyon konusunda güven tesis edilmesini sağlamaktadır.

 

TSE (Türk Standartları Enstitüsü) tarafından hazırlanan “TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Standardı” uluslararası alanda ilk TSE tarafından başlatılmıştır. Tüm sektörler içerisinde bu belgeyi Dünyada alan ilk firma ise Helvacızade Grubu oldu.

 

img_5993.jpg

zadevital_tesisleri.jpg

zadevital_yakinplan-001.jpg

HELVACIZADE GRUBU

Faaliyetlerine 1888 yılında helva ve şekerleme üretimi ile başlayan Helvacızade Grubu, 130. hizmet yılında üç farklı iş koluyla, Türkiye’nin önde gelen, köklü ve kurumsallaşmış aile şirketleri arasında yer alıyor. Gıda ve distribütörlük hizmetleri alanında Zade A.Ş. ile Helvacızade A.Ş. sağlık alanında Zade Vital A.Ş. şirketlerinin sahibi olan Helvacızade Grubu, uluslararası operasyonlarını, Zade Global Inc. şirketi ile yürütüyor.

DAHA SAĞLIKLI YARINLAR İÇİN

Yaptığı tüm çalışmalarda “Daha sağlıklı yarınlar için” ilkesi ile hareket eden Helvacızade Grubu’nun odağında Ar-Ge, inovasyon ve yüksek kalite standartları yer alıyor. Grup, iki Ar-Ge merkezi ve iki üretim tesisi ile öncelikli olarak ülkemizin zengin kaynaklarını yenilikçi ürünlere dönüştürmektedir.

TÜRKİYE’NİN İLK AR-GE MERKEZİ

Zade & Zade Vital İbn-i Sina Ar-Ge Merkezi Türkiye’nin doğal sağlık ürünleri alanındaki ilk Ar-Ge merkezidir. Helvacızade Grubu üniversite-sanayi işbirliklerinde Türkiye’nin lider kurumları arasında. Selçuk Üniversitesi ve Ege Üniversitesi ile işbirliği içinde kurulan Doğal Ürünler Araştırma Uygulama Merkezi DÜAMER çok merkezli üniversite-sanayi işbirliği projesidir.  Zade Bitkisel Yağ Rafinasyon Tesisleri’nde, 18 farklı kalite ve sistem belgesiyle, insan hatasından bağımsız üretim yapılıyor.  102 bin m² açık, 50 bin m² kapalı alan üzerine kurulu Zade Tesisleri, Türkiye’de kalitesi ISO 9002 Kalite Sistem Belgesi’yle tescil edilen ilk bitkisel yağ tesisi unvanını taşımaktadır. Üretim sürecinin, aynı üstün kaliteyi sürekli olarak üretebilmesi ve insan hatasından bağımsız olması, PLC otomasyon sistemlerinin kontrolüyle sağlanmıştır. Tesisler günlük 400 ton, yıllık 130.000 ton üretim kapasitesine sahiptir. Bu sene tamamlanması hedeflenen, 16.000 m² kapalı alana sahip olacak dolum ve paketleme ek tesisleri yatırımı kapsamında günlük kapasite 3 kat artırılarak, 1.200 tona çıkartılacaktır. Zade Tesisleri’nde üretilen yemeklik bitkisel sıvı yağ ürünleri Zade, Truco ve Sunilla markaları ile sunulmaktadır.

 

ZADE VİTAL ÜRÜNLERİ TÜRKİYE GENELİNDE 16 bin 875 Eczanede

Helvacızade Grubu’nun Ege Üniversitesi ARGEFAR ile işbirliği içinde geliştirdiği, Türkiye’nin ilk sağlıklı yaşam markası Zade Vital, alanında dünyanın en zengin ürün çeşitliliğini sunmakta; 130 farklı ürün ve 537 farklı form ile yaşamın her anında destek sağlamaktadır. Zade Vital ürünleri Türkiye genelinde 16.875 eczanede, sadece doktor ve eczacı danışmanlığında insanlarımızla buluşmaktadır. Zade Vital 2017 yılında “Yılın Sağlıklı Yaşam Markası ve Yılın Besin Destekleri Markası” ödüllerine layık görülmüştür.  Zade Vital İlaç Üretim Tesisleri Avrupa’nın en büyük GMP (Good Manufacturing Practices / İyi Üretim Uygulamaları) standartlarında üretim yapabilen yumuşak kapsül üretim tesisidir. Yıllık 1 milyar yumuşak kapsül üretilebilen tesislerde ayrıca tüm likit formlar, yarı katı farmasötik formlar ve sert kapsüller de üretilebilmektedir. Tesislerin yıllık sert kapsül üretim kapasitesi ise 324 milyondur.

SAĞLIK BAKANLIĞI BEŞERİ TIBBİ ÜRÜN RUHSATI ALDI

2014 yılında dünyada ve Türkiye’de ilk kez, binlerce yıldır kullanılan geleneksel bitkisel bir tıbbi ürünü (çörek otu yağı) ilaç ruhsatına taşıma başarısı elde edilmiş; 2016 yılında üç yeni geleneksel bitkisel tıbbi ürünün (kabak çekirdeği yağı, keten tohumu yağı, nar çekirdeği yağı) daha Sağlık Bakanlığı beşeri tıbbi ürün ruhsatı alınmıştır.  Helvacızade Grubu, markalı ürünlerinin yanı sıra üretim tesislerinin sahip olduğu uluslararası standartlar sayesinde gıda, kimya, ilaç ve hammadde alanlarında pek çok uluslarası ilaç ve kimya şirketleri ile perakende, kişisel bakım ve güzellik zincirlerinin tedarikçisi konumundadır. Distribütörlük hizmetleri alanında 60 yılı aşkın bir deneyime sahip olan Helvacızade Grubu, Konya ve İzmir’deki lojistik merkezleri ile pek çok uluslararası ve ulusal kuruma güçlü bir alt yapı ve dağıtım hizmeti sunmaktadır. Helvacızade Grubu İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 1997’den itibaren yer almaktadır.  Zade ve Zade Vital Tesisleri’nde üretilen ürünler dünyada 85 ülkeye gönderilmektedir. Son beş yılda yaklaşık 50 milyon USD’lik yatırım yapan ve 2017 yılında ABD Chicago’da Zade Global Inc. şirketini kuran Helvacızade Grubu, dünya genelinde fark yaratan milli Türk markaları için çalışmalarına hızla devam etmektedir.

Etiketler :