TSE'den CEN ve CENELEC'e sistem değişimi teklifi

TSE'den CEN ve CENELEC'e sistem değişimi teklifi

TSE girişimleri sonucu CEN ve CENELEC sekreteryalıkları sisteminin değişimi yönünde adım atıldı

ANKARA (AA) - Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE) girişimleri sonucu, Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) ve Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi (CENELEC) sekreteryalıkları sisteminin değişimi yönünde çalışma başlatıldı.

TSE'den yapılan açıklamaya göre, CEN ve CENELEC ortak genel kurul toplantısı, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştirildi. Toplantıya, TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, beraberindeki heyetle katıldı. Korkmaz tarafından bir önceki toplantıda yapılan teklifte, teknik komite sekreteryalıklarının yönetiminde ömür boyu belli ülkelerin temsilcilerinin bulunması yerine, diğer üye ülkelerin de sekreterya yönetiminde görev almasıyla ilgili bir model önerildi. CEN ve CENELEC'in ortak genel kurulunda, Korkmaz'ın teklifiyle ilgili bir çalışma grubu oluşturuldu.

Enstitüsünün de yer alacağı bu çalışma gruplarında teknik komite sekreteryalığı yapısının ülke ve ekonomik çıkarlar lehine değiştirilmesi sağlanacak. Standardizasyon çalışmalarının yürütüldüğü teknik komite sekreteryalığındaki yönetim sisteminin değişmesi durumunda, sanayicilerin teknik komitelerin çalışmalarına katılım yanında, bu komitelerin yönetiminde görev alabilmelerinin önü açılacak.

CEN ve CENELEC bünyesinde yer alan teknik komiteler, sektörlerle ilgili standardizasyon çalışmaları yapıyor ve bölgesel standartları oluşturuyor. Mevcut durumda teknik komitelere etkin katılan Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerin temsilcileri uzun yıllardır yürüttükleri idari görevlerde kendi ülkelerinin çıkarları doğrultusunda bölgesel ve uluslararası standartların oluşmasını sağlıyor. TSE'nin önerisinin hayata geçirilmesiyle, Türkiye gibi ülkelerin temsilcileri de sekreterya yönetiminde bulunabilecek. Sekreterya yönetimlerinde Türkiye'nin daha fazla temsil edilmesiyle TSE'nin bu kuruluşların idari mekanizmalarındaki etkinliği de artacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :