Trump'ın "kısmen" yürürlüğe giren seyahat yasağını protesto

Trump'ın "kısmen" yürürlüğe giren seyahat yasağını protesto

ABD Yüksek Mahkemesi tarafından yeniden "kısmen" yürürlüğe girmesine izin verilen "seyahat yasağı" protesto edildi- Sivil toplum kuruluşları havaalanlarına gözlemci gönderecek

NEW YORK (AA) - ABD'de Yüksek Mahkemesinin, Başkan Donald Trump'ın çoğunluğu Müslüman 6 ülke vatandaşlarına yönelik vize yasağı getiren kararnamesinin bazı bölümlerinin uygulanabilmesine hükmetmesi ülke genelinde protesto edildi.

New York'taki eylemde Union Square'de toplanan yüzlerce kişi, Trump'ın seyahat yasağı kararına karşı gösteri düzenledi.

New York Göçmen Koalisyonundan Murad Awadeh, gösteride yaptığı konuşmada, "Müslüman yasağını uygulamak için ulusal güvenliğin gerekçe olarak gösterilmesi komik." dedi.

New York Arap-Amerikan Derneği yöneticisi Rama Issa-Ibrahim de (29), "Bu yönetimde beni en fazla üzen şey, ailenin ne anlama geldiğini yeniden tanımlamasıdır. Federal hükümetin, kimin ailenin bir parçası olması gerektiğini söyleme hakkı bulunmuyor." ifadesini kullandı.

Gösteriye, New York Kenti Kamu Temsilcisi Letitia James ve Filistin asıllı Müslüman siyasi aktivist New York Arap-Amerikan Derneği Başkanı Linda Sarsour da katıldı. Katılımcılar konuşmalarında, söz konusu yasağın, ABD'nin "özgürlükler ülkesi" gerçeğine ve Amerikan değerlerine ters olduğunu, yasağa şiddetle karşı çıktıklarını vurguladı.

Los Angeles'taki eylemde de sivil haklar aktivistleri ve protestocular, önceki seyahat yasağı kararnamelerinde olduğu gibi yeniden Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda (LAX) toplanarak uygulamayı kınadı.

Yeni kurallara göre, ABD'de yakını ve iş ilişkisi olmayan İran, Libya, Suriye, Somali, Sudan ve Yemen vatandaşları ile mültecilere vize verilmeyip, ülkeye girişleri kısıtlanabilirken, büyükanne ve büyükbabalar, teyzeler, halalar, dayılar, amcalar ve yeğenler "gerçek" aile yakını olarak sayılmıyor.

Seyahat yasağının kısmen yürürlüğe girmesine izin veren mahkemenin kararını tebrik eden Başkan Trump, bu konuda "Ulusal güvenliğimiz için açık bir zafer." ifadesini kullanmıştı.

Trump'ın 27 Ocak'ta ve 6 Mart'ta imzaladığı başkanlık kararnameleri daha önce de havaalanlarında protesto gösterilerinin düzenlemesine yol açmış, "ayrımcı" olduğu gerekçesiyle federal temyiz mahkemeleri tarafından reddedilmişti.

Bu arada, New York Göçmenlik Koalisyonu, Uluslararası Af Örgütü ve Müslüman Avukatlar kuruluşu, seyahat yasağından kaynaklanan sorunları belirlemek amacıyla ABD genelinde birçok havaalanına gözlemci ve avukat göndereceklerini açıkladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :