Trump yarım asırlık tiyatro festivalinin başrolünde

Trump yarım asırlık tiyatro festivalinin başrolünde

Bosna Hersek'te bu yıl 56'ncısı gerçekleştirilen MESS Uluslararası Tiyatro Festivali'nde Donald Trump, ayrıştırıcı dili ve aşırı milliyetçi söylemleriyle adeta "başrol oyuncusu" oldu- MESS Uluslararası Tiyatro Festivali Organizasyon Müdürü Kresevljakovic:

SARAYBOSNA (AA) - EMRE BAŞTUĞ - Bosna Hersek'te bu yıl 56'ncısı gerçekleştirilen MESS Uluslararası Tiyatro Festivali'nde Donald Trump, aşırı milliyetçi söylemleri sebebiyle adeta "başrol oyuncusu" oldu.

Yugoslavya döneminde başlayan ve Bosna Savaşı'nın devam ettiği yıllarda dahi devam eden festivalin bu yılki posterinde, "ayrıştırıcı dil, aşırı sağcı politika ve dünya genelinde artan milliyetçilik" konularına bir eleştiri olarak ABD'de Cumhuriyetçilerin Başkan adayı Donald Trump'un yüzü ve saçı yer alıyor.

Üzerinde Trump'ın yüzünün olduğu posterler festival sebebiyle, Saraybosna sokaklarının birçok yerinde asılı bulunuyor.

Başkent Saraybosna'da gerçekleşen ve 17 ülkeden gelen tiyatro gruplarının performans sergilediği festivalin Organizasyon Müdürü Nihad Kresevljakovic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki performansların genel olarak politik konuları ele aldığını, sergilenecek birçok oyunda insanların haklarını görmezden gelen aşırı milliyetçilik konusunun üzerinde durulacağını bildirdi.

Kresevljakovic, Avrupa'da son yıllarda genel olarak sağ kanat partilerin seçimleri kazandığına dikkati çekerek, milliyetçilik konusunun Avrupa'da var olan bir problem olduğunu söyledi.

Trump'ın kampanyalarına ilk başladığında onun başkan olabileceği düşüncesinin dahi "şaka gibi" olduğunu dile getiren Kresevljakovic, ancak bugün Trump'ın başkanlık için büyük bir şansı olduğuna işaret etti.

Kresevljakovic, festival olarak sadece poster değil, yaptıkları tüm işleri özgürlük için yaptıklarını anlatarak, "Trump'ın saldırgan bir tavrı var. Biz onu söz konusu meseleleri simgeleyen bir metafor olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek'te gerçekleşen yerel seçimleri anımsatan Kresevljakovic, posterde Trump'ı kullanmanın Bosna Hersek'te yapılan yerel seçim için de ilginç olacağını düşündüklerini ve Trump'ın ülkedeki siyasetçilerden çok da farkı olmadığını söyledi.

- "Sorumsuz siyasetçiler sığınmacılara karşı bir korku oluşturdu"

Kresevljakovic, dünya genelindeki bazı siyasilerin sorumsuz davrandığını dile getirerek, siyasilerin söylemleriyle sığınmacılara ve savaş alanını terk ederek yaşayacak bir yer bulma arzusunda olan çocuklara karşı korku oluşturduklarını ifade etti.

Bosna Hersek'te yaşadıkları savaş tecrübesinden sonra bugünkü görevlerinin, var olan haksızlıklara yüksek sesle karşılık vermek olduğunu kaydeden Kresevljakovic, "Ne yazık ki böyle bir dönemde yaşamaktayız. Yeni yaşadığımız yüzyıl bizim için dramatik ve korku dolu başladı. Sorumsuz insanlar, çok sert söylemler kullanarak diğer insanların duygularını önemsemedi." şeklinde konuştu.

Kresevljakovic, festivalin, Saraybosna'nın savaşta kuşatma altında olduğu yıllarda da yapıldığını ve o zaman da festivalde görev aldığını anımsatarak, "Kültürün savaşda dahi yaşatılmasına inanarak yaşadık. Genel düşüncemiz yaptıklarımızla insanların açık fikirli olmasına katkı sağlamak." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :