TRT Harbiye binası ve Taksim Meydanı işgal davası

TRT Harbiye binası ve Taksim Meydanı işgal davası

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde TRT'nin Harbiye'deki binasının işgal edilmesi ve sonrasında çıkan olaylara ilişkin dosyaların birleştirilmesinin ardından, 131 sanıklı davada sanıkların savunmalarının alınmasına devam edildi

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde TRT'nin Harbiye'deki binasının işgal edilmesi ve sonrasında çıkan olaylarda 3 kişinin ölümü, 50 kişinin yaralanması ile Taksim Meydanı'nın kontrol altına alınmaya çalışılması sırasında 39 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylara ilişkin dosyaların birleşmesi sonrası 131 sanığın yargılandığı davada, sanıkların savunmalarının alınmasına devam edildi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada yapılan duruşmada, tutuklu sanık Eshed Öksün savunma yaptı.

Öksün, piyade er olarak askerlik yaptığını, alaydayken içtima için toplandıklarını, içtimada silahları olmadığını görünce Nebi Gazneli'nin sinirlendiğini ve silahları almaları emrini verdirdiğini, sivil 2 otobüse bindirildiklerini ve yanlarına bir kasa mühimmat aldıklarını söyledi.

Sanık Öksün, otobüslerden indikten sonra bir el silah sesi duyduklarını, TRT binasına girdiklerini, binada 2. kata çıktıklarını ve tanımadığı bir rütbelinin kendilerine terör saldırısı olacağını söylediğini anlatarak, "Binanın müdürü geldi. Rütbeli 'Yayını kesmek zorundayız, bombalı eylem olabilir.' dedi. Ben, rütbeli ve çalışanlar aşağıya indik. Rütbeliye telefon geldi ve Taksim'e 5-6 kişinin gönderilmesi gerektiği söylendi. Dışarıdan sesler gelmeye başladı. Ben ve 3 çalışan odada kaldık. Komutan silahımı istedi, verdim. Abdullah Bodur, daha sonra bana başka bir silah verdi, ona nasıl dışarı çıkabilirim diye sordum ve beni dışarı çıkarttı. Bir rütbeli ateş edin diye bağırdı. Ben de 3 el havaya ateş ettim." dedi.

Bir daha silahını kullanmadığını, bir aracın dibine girdiğini, saklanacak yer aradığını belirten sanık Öksün, Üsteğmen Yavuz Sarıoğlu'nun kendilerini daha sonra Harbiye Orduevi'ne götürdüğünü, kelepçelendiklerini, bilerek ya da isteyerek bu olaylara katılmadığını, hiçbir çatışmaya şahit olmadığını ifade etti.

Sanık Öksün, rütbelileri göstererek, kendilerinden şikayetçi olduğunu belirtti.

Bir diğer tutuklu sanık İbrahim Gör de savunmasında, Hasdal'da piyade er olarak vatani görevini yaptığını, 2 sivil araçla gece atışı için dışarı çıkarıldıklarını, bir binaya gittiklerini, burada silah sesi duyduklarını, daha sonra binanın üst katına çıktıklarını, ikişerli olarak odalarda görevlendirildiklerini anlattı.

Sanık Gör, "Ben pencereden bakarken, klima çarptı, koltukta oturmaya başladım. Yüzbaşı Ufuk Kenan Konuk, bir tabut ve kız çocuğunun olduğu bir video izletti, 'Burada şehit vermeyeceğiz.' dedi. Devamlı silah sesleri geliyordu. Yüzbaşı Ufuk, silahımı istedi, verdim. Silah sesleri gelmeye devam ediyordu. Emirle kasadan 2 MP5'in de aralarında bulunduğu silahları aldık. Benim silahım yok diye bana MP5 verdiler. Yüzbaşı Ufuk Kenan Konuk, dışarıya ateş ediyordu. Anons yapılıyordu, bu anonsları sorduk kendisine. Bize 'Onlar polis araçlarını ele geçirmiş teröristler.' dedi. Sabaha karşı her şeyi bırakıp, aşağıya indik. Polisler bizi kelepçeledi." şeklinde konuştu.

Tutuklu Yasin Mapavrelioğlu da savunmasında, Hasdal'da askerlik görevini yaptığını, olay günü TRT binasına götürüldüğünü, bombalı eylem olacağının söylendiğini, katlardaki odalara baktıklarını, sorun olmasın diye fişlerin çekileceğinin söylenildiğini aktardı.

Odada tek başına kaldığını, silah seslerini duyduktan sonra odadan çıktığını anlatan sanık Mapavrelioğlu, "Başımdaki komutan ateş etme emri verdi, havaya ateş ettim. Komutan başka bir komutana 'Attığım gibi düştü' dedi, öteki komutanda 'Aynen' dedi. Komutan bize 'Askere sıkan teröristtir' dedi. En üst kata çıktık, bekledim. Daha sonra aşağıya inmemiz söylendi, gözaltına alındık." diye konuştu.

Duruşma, 29 Ocak'a ertelendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :