Trafikte kurallar sıkılaşıyor: 5 kez hız ihlali yapanlar psikiyatriste!
Trafik cezalarının artırılmasını öngören yeni kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Bir yıl içinde 5 kez hız ihlali yapan sürücüler psikiyatriye yönlendirilecek, ehliyete el konulma süreleri artırılacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan "Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", trafikte caydırıcılığı artırmayı ve ölümlü-yaralanmalı kazaların önüne geçmeyi hedefliyor. Teklifte yer alan önemli düzenlemeler kamuoyuyla paylaşıldı.
Buna göre, hastane ve okul önlerindeki hız sınırlarını aşan sürücülere daha uzun süreli ehliyet el koyma cezaları uygulanacak. Örneğin, 76 km/s hızla gidenlerin ehliyetine 30, 86 km/s için 60, 96 km/s için ise 90 gün el konulacak.
Teklifte dikkat çeken bir diğer madde ise, bir yıl içinde 5 kez hız ihlali yapan sürücülerin ehliyetine el konularak psikiyatri uzmanına yönlendirilmesi. Psikiyatri testlerini başarıyla tamamlayan sürücüler ehliyetlerine yeniden kavuşabilecek.
Acil durum araçlarına yol vermeyen sürücülere para cezası ve 30 gün ehliyet el koyma cezası getiriliyor. Ayrıca hız sınırı aşımına göre ceza miktarları artırıldı; 6-10 km/s aşanlara 2 bin lira, 11-15 km/s aşanlara 4 bin, 16-20 km/s aşanlara 6 bin lira ceza uygulanacak. 66 km/s ve üzeri hız yapanlar ise 30 bin lira ceza ve 90 gün ehliyet alıkoyma ile karşılaşacak.
Seyir halinde cep telefonu kullanımında da kademeli ceza sistemi getirildi. İlk ihlal 5 bin lira, ikinci 10 bin lira, üçüncüde ise ehliyet iptali cezası uygulanacak.
Kırmızı ışık ihlallerinde ise cezalar kademeli artacak. Bir yıl içinde 6 kez kırmızı ışık ihlali yapanların ehliyeti iptal edilecek. "Dur" işaretine uymayan sürücülere ise 60 gün ehliyet el koyma ve 200 bin lira para cezası verilecek.
Ters yön ve makas atan sürücülere 60 gün ehliyet el koyma cezası ve araç trafikten men cezası getiriliyor. Ayrıca köprü, tünel ve otoyol gibi kritik noktalarda yapılan ihlallerde cezalar iki katına çıkarılacak.
Son olarak, düğün konvoyu yapan sürücülerin ehliyetlerine 60 gün süreyle el konulacak ve araçları bağlanacak.
Kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi halinde trafik güvenliğinde önemli bir adım atılmış olacak.
Kaynak:
