Trabzon'un dış ticarette net döviz girdisi sağlama başarısı

Trabzon'un dış ticarette net döviz girdisi sağlama başarısı

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan:- "Trabzon, 2015 yılı dış ticaret verileri̇nde dış ticarette en fazla net döviz girdisi sağlayan iller sıralamasında ikinci oldu"

TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon'un, 2015 yılı dış ticaret veri̇leri̇ne göre, en fazla net dövi̇z girdi̇si sağlayan i̇ller sıralamasında ikinci olduğunu bildirdi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, 2015'de Trabzon'dan 1 milyar 545 milyon 52 bin dolar ihracat ve 124 milyon 208 bin dolar ithalat gerçekleştiğini belirterek, "Bunun karşılığında sağlanan net döviz girdisi 1 milyar 420 milyon 844 bin dolar olmuştur. Ülkemizde toplam ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 69,5 olarak gerçekleşmesine rağmen Trabzon'da ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde bin 244 gibi çok yüksek düzeyde gerçekleşmiştir" ifadelerini kullandı.

Trabzon'un, 2015 yılı dış ti̇caret veri̇leri̇nde en fazla net dövi̇z gi̇rdi̇si̇ sağlayan i̇ller sıralamasında ikinci olduğunu vurgulayan Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Ülkemizde birçok ilin ithalatı ihracatının kat kat üzerinde olmasına rağmen, Trabzon ili ihracatı, ithalatının 12 kat gibi çok çok üzerinde gerçekleşmiştir. İl Gayri Safi Milli Hasılasının büyük bölümü ihracattan oluşan Trabzon, ülkemizin en fazla ihracat gerçekleştiren 13'üncü ili olması yanında, Karadeniz Bölgesi (18 il) ihracatında birinci sırada yer almaktadır. Karadeniz Bölgesi ihracatının tek başına yüzde 44'ünü gerçekleştirmekte ve net döviz girdisi katkısı açısından Türkiye geneli sıralamada ikinci il olarak kayıtlara geçmesi, ilin dış ticaretteki başarısını açıkça ortaya koymaktadır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :