"Toyota Türkiye en yüksek üretim ve ihracat hacmine ulaştı"

"Toyota Türkiye en yüksek üretim ve ihracat hacmine ulaştı"

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Şentürk:- "Yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 119 artışla 229 bin 986 adet araç ürettik. İhracatımız ise yüzde 192 artarak 203 bin 797 adede ulaştı. Ekim sonu itibarıyla To

SAKARYA (AA) - Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Necdet Şentürk, bu yılın 10 aylık döneminde ürettikleri araç sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 119 artarak 229 bin 986 adede, ihracatlarının da yüzde 192 artarak 203 bin 797 adede ulaştığını belirterek, "Ekim sonu itibarıyla Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye olarak bugüne kadarki en yüksek üretim ve ihracat hacmini yakaladık." dedi.

Fabrikanın sosyal tesislerinde düzenlenen etkinlikte, basın mensupları, Türkiye'de üretilen ilk hibrit ve SUV model olan Toyota C-HR'ı test etti.

Daha sonra Şirketin Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Necdet Şentürk, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye'nin 2017 performansıyla ilgili gazetecilere bilgi verdi.

Şentürk, geçen yıl Kasım ayında 400 milyon avro yatırımla Türkiye'nin ilk hibrit ve SUV modeli olan Toyota C-HR'ı üretim bantlarından indirdiklerini söyledi.

Yeni modelle üretim, ihracat ve istihdamda rekorlara imza attıklarını belirten Şentürk, "Toyota C-HR ile 3 vardiya üretim sistemine geçtik. Fabrika kapasitesini 2 katına çıkardık. Çalışan sayısını da 5 bin 500'e yükselttik. Üçüncü modelimizle Japonya dışında ilk Toyota Yeni Global Platformu modeli üreten fabrika olma özelliğine sahip olduk. Ayrıca Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye şu anda Avrupa'daki Toyota üretim tesisleri arasında en yüksek üretim kapasitesine sahip fabrika." diye konuştu.

Eylül ayında 2 milyonuncu aracı üretmenin gururunu yaşadıklarını dile getiren Şentürk, Sakarya'da 1994'te Corolla modeli ile üretime başladıklarını, 2009 yılında Verso modeli ile bir milyon üretim hacmine ulaştıklarını anlattı.

- 8 yılda 1 milyon araç

2009'dan bu yana 1 milyon aracı daha hatlardan indirerek 2 milyon adetlik üretim rakamını yakaladıklarını söyleyen Şentürk, şöyle devam etti:

"Yıl sonuna kadar 280 bin araç üretip 231 bin adetlik ihracat yapmayı hedefliyoruz. Yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 119 artışla 229 bin 986 adet araç ürettik. İhracatımız ise yüzde 192 artarak 203 bin 797 adede ulaştı. Ekim sonu itibarıyla Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye olarak bugüne kadarki en yüksek üretim ve ihracat hacmini yakaladık."

Şirketin kuruluşundan bu yana 2,3 milyar dolar tutarında yatırım yaptıklarına, 25 milyar dolarlık ihracata imza attıklarına işaret eden Şentürk, Sakarya'nın Türkiye'nin en çok ihracat yapan illeri arasında 7'nci sıraya yükselmesine sağladıkları katkının kendilerini gururlandırdığını dile getirdi.

Şentürk, 100 ülkeye araç sattıklarını belirterek, ihracatın yüzde 74'ünün Avrupa, yüzde 20'sinin Kuzey Amerika, yüzde 6'sının da Ortadoğu, Kuzey Afrika ve diğer ülkelere yapıldığını söyledi.

Fabrikalarının kalite, verimlilik, iş güvenliği ve diğer birçok gösterge açısından çok iyi bir seviyede olduğunu ifade eden Şentürk, Global Toyota'nın yatırımlarının da bu durumun en büyük kanıtı olduğunu bildirdi.

Şentürk, "Fabrikada çalışan 5 bin 500 kişinin yanında yan sanayilerle birlikte sadece Sakarya'da yaklaşık 12 bin kişilik istihdam sağladık. Ana faaliyet alanımız dışında 2006 yılından beri Sakarya'ya sosyal sorumluluk projeleriyle de katkı sağlamaya çalışıyoruz. Toplumun ihtiyaçlarını göz önüne alarak eğitim, çevre, trafik ve spor konularında farkındalık yaratmaya, bilinç oluşturmaya ve öğrencilerin gelişimlerine katkıda bulunmaya devam ediyoruz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :