"Toy" geleneği 7 asırdır yaşatılıyor

"Toy" geleneği 7 asırdır yaşatılıyor

Ertuğrul Gazi'nin Bilecik'in Söğüt ilçesinde Kayı boylarıyla bir araya gelerek, siyasi, askeri ve ekonomik-sosyal bazı kararların alındığı, ayrıca yemekler verilip, bazı spor etkinliklerinin gerçekleştirildiği toplantı olan "toy" 734 yıldır sürdürülüyor-

BİLECİK (AA) - MUHSİN ARSLAN - Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi tarafından 734 yıl önce Kayı boylarını bir araya getirdiği toplantıyla başlayan ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşayan Yörük ve Türkmenleri, Bilecik'in Söğüt ilçesinde buluşturan "toy" geleneği halen yaşatılıyor.

Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'nin eylül ayının ikinci haftasında yapıldığını ve bu yıl şenliklerin 735'incisini gerçekleştireceklerini söyledi.

Şenliklerin "toy"a dayandığını anlatan Aydoğdu, Ertuğrul Gazi'nin sağlığında Söğüt'te Kayı Boyu'nun beylerini toplayıp, bir taraftan yemekler verip, bir taraftan güreşler tutulduğunu ve cirit atıldığını ifade etti.

Aydoğdu, bu toplantılarda yıl değerlendirmesi yapılıp, siyasi, askeri veya ekonomik-sosyal bazı kararlar alındığını aktardı.

"Toy"da Kayı beylerinin fetihleri, akınları veya o yıl kışın nasıl geçeceği konusunda istişarelerde bulunduğunu, şenliklerin de "toy"un devamı olduğunu dile getiren Aydoğdu, şunları kaydetti:

"Bu yıl yapılacak 735. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri, özellikle 15 Temmuz günü yaşadığımız o hain darbe girişimi olayından sonra daha büyük bir önem kazanmıştır. Burada Yörükler ve Türkmenler, 'Ben Türküm' diyebilen herkes, bir araya gelecek, milli birlik ve beraberlik görgüsü, dedemiz Ertuğrul Gazi'nin mekanında bütün dünyaya anlatılmış ve gösterilmiş olacak. Bu yılki törenlerin mana itibarıyla daha önemli olduğu kanaatindeyim. Çok şükür milletimiz o hain darbe girişimini defetmiş ve suçlular çok kısa sürede güvenlik birimlerimizin ve devletimizin olağanüstü gayretleri ile toparlanmış ve tehlike bertaraf edilmiştir. Böyle zamanlarda Türk milleti toparlanmayı ve ülkesine, milletine, bayrağına sahip çıkmayı hep bilmiştir. O günde bunu açıkça gösterdi."

Bu yıl yapılacak Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'nin milli birlik, beraberlik noktasında büyük önem arz ettiğine dikkati çeken Aydoğdu, "Törenler sırasında o birlik ve beraberlik görüntüsünü buradan, dede Ertuğrul Gazi'nin mekanından bütün dünyaya göstereceğiz." dedi.

- "Şifalı pilav" ikram ediliyor

Aydoğdu, Ertuğrul Gazi'nin sağlığında sürdürülen şifalı pilav ikramının her yıl devam ettirildiğini söyledi.

Ertuğrul Gazi'nin toy toplantıların da etli pilavlar verildiğini ve cirit gösterileriyle farklı etkinlikler yapıldığını belirten Aydoğdu, 735. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'nin, 9-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirileceğini kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :