Torosların zirvesinden Antalya'ya gelen serinlik
Antalya'da yazın kavurucu sıcaklarında serinlemek isteyen vatandaşlar, Gündoğmuş'un 2500-3000 rakımlı yaylalarından getirilen doğal karla hazırlanan karlamaya büyük ilgi gösteriyor.
Antalya’da yaz aylarının vazgeçilmez tatlarından biri olan “karlama”, 40 dereceyi bulan sıcaklıklarda hem serinlik sağlıyor hem de vatandaşlara nostalji yaşatıyor. Gündoğmuş ilçesinin 2500-3000 metre rakımlı yaylalarından testereyle kesilerek toplanan karlar, semt pazarlarında pekmez ve meyve şuruplarıyla karıştırılarak karlamaya dönüştürülüyor.

25 Yıllık Dede Mesleği
Antalya’daki semt pazarlarında karlama satan Mehmet Meral, bu işi 25 yıldır yaptığını belirterek, "Bu karlama mesleği bana dedemden kalma bir meslektir. Her hafta Gündoğmuş'un yaylalarına gidiyoruz. Güneş görmeyen, iki dağın arasındaki yerlerden zor şartlarda kar getiriyoruz" dedi.
Meral, haftalık ortalama 2 ila 2,5 ton kar taşıdığını ve bununla Antalyalıları serinlettiğini belirtti. “Ekmeğimizi kardan çıkarıyoruz” diyen Meral, karlamayı portakal, çilek, vişne, limon, şerbet ve pekmezle hazırladıklarını söyledi.

“Bir Gelen, Bir Daha Geliyor”
Mehmet Meral, yıllardır aynı müşterilerle pazar yerinde buluştuğunu ifade ederek, “Beni pazarlarda tanırlar. Gelen bir daha gelir. Çünkü karımız doğal ve güvenilirdir. Müşterilerin damak zevkine göre karlama hazırlıyoruz” diye konuştu.
Karlamanın bardağı ve kasesinin boyuna göre 50, 70 ve 100 TL arasında değiştiğini söyleyen Meral, satışların Mayıs ortasından Eylül ortasına kadar sürdüğünü kaydetti.

“Kar Ayrı Bir Dünya”
15 yıldır her yaz karlama tükettiğini belirten Ali Dişli, “Kar ayrı bir dünyadır. Buz değil, organik kardır. Yazın sıcağında serinliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bir diğer müşteri Nebi Erdem ise, “15 senedir karlamacı Mehmet Meral’in müşterisiyim. Her hafta gelip karlamamı yerim, çok memnunum” derken, Tahsin Yılmaz da “Organik karla yapılan bu lezzet bizi yazın Antalya sıcağında rahatlatıyor” sözleriyle memnuniyetini dile getirdi.

Kaynak:
