Toroslar'ın beyaz örtüsü, sofralara tatlı oluyor

Toroslar'ın beyaz örtüsü, sofralara tatlı oluyor

Toros Dağları'nın zirvelerinde 50-60 metre derinlikteki obruklarda biriken kar, üzerine eklenen özel şerbetlerle yöre halkınca çok sevilen "karlama" adında tatlı haline geliyor- Antalya'nın Serik ilçesinde "karlama" satan çift, haftada 2-3 kez zirvelere t

ANTALYA (AA) - SERVET TÜMER - Toros Dağları'nın zirvelerinde 50-60 metre derinlikteki obruklarda biriken kar, üzerine eklenen özel şerbetle "karlama" adı verilen tatlıya dönüşüyor.

Türkiye'nin birçok kesiminde kış aylarında yolları kapatıp hayatı güçleştiren kar, ılıman iklime sahip Akdeniz Bölgesi'nde ise yüksek kesimlerde görülüyor. Yılın belirli bölümlerinde Toros Dağları'nın zirvesine yağan karın büyük kısmı, havanın ısınmaya başlamasıyla kısa sürede eriyor.

Zirvede derinliği 50-60 metreyi bulan obruklar ise yaz sıcaklarına rağmen, karı erimeden muhafaza ediyor.

Akdeniz'in sahil kesimlerinde yaşayan vatandaşlar, yazın sıcak günlerinde Toros Dağları'nın doruklarına çıkarak obruklarda biriken karı topluyor. Motorlu testerelerle kesilen kar, araçlara yüklenerek sahillere taşınıyor.

Serik ilçesinden Selahattin ve Emine Salman çifti de obruklardan kar toplamak için kilometrelerce yol katediyor. Salman çifti, obruktan kestikleri kar parçalarının üzerine nar çiçeği, portakal ve vişne şerbeti dökerek "karlama" adlı tatlıyı yapıyor.

Çiftin ilçe merkezinde satışa sunduğu karlama, yöre halkından da yoğun ilgi görüyor.

- "Atalarımızdan kalma gelenek"

Selahattin Salman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haftada 2 ya da 3 kez obruklara giderek kar topladıklarını anlattı.

Karı taşırken Yörüklerin kullandığı kıl çadırlardan yararlandıklarını ifade eden Salman, bu şekilde karı erimeden ilçeye getirmeyi başardıklarını söyledi.

Yaklaşık 50 yıldır "karlama" yaptıklarını bildiren Salman, "Atalarımızdan kalma bir gelenek bu. Ailece bu mesleği devam ettirmeye çalışıyoruz. Şimdi işimiz biraz daha kolay. Çıkardığımız karı araçlarla taşıyoruz. Atalarımız eşeklerle taşırdı." dedi.

Salman, özellikle ramazan aylarında günde 2-3 bin kişiye karlama sattıklarını belirtti.

Karlamanın kilosunu 5 liradan satışa sunduklarını kaydeden Salman, "Karlama hem ekonomik hem de doğal." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :