Torba yasa maden ocağı kapattırdı

Torba yasa maden ocağı kapattırdı

Ermenek’te faaliyetlerini sürdüren maden ocakları yöneticileri bugün bir toplantı yaparak faaliyetlerini durdurma kararı aldılar.

Ermenek’te faaliyetlerini sürdüren maden ocakları yöneticileri bugün bir toplantı yaparak faaliyetlerini durdurma kararı aldılar. Yaklaşık 1500 kişi işsiz kaldı.
 
Maden ocaklarının kapanma sebebi ise önceki gün meclisten geçen torba yasa olduğu bildirildi. Bilindiği üzere torba yasada madenciler için 6 saat çalışma süresi, maaşlarının asgari ücretin iki katı olması ve diğer düzenlemeler maden ocakları sahiplerinin maliyetleri kurtarmadığından dolayı faaliyetlerini dün itibariyle durdurduklarını bildirdiler.

Torba Yasada Madenciler için çıkan yasa şu şekildeydi:

“İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre, gerekçeli müfettiş raporuna karşı tebliğ tarihinden itibaren 6 gün yerine, 30 iş günü içinde işverenlerce yetkili iş mahkemesine itiraz edilebilecek. İtiraz üzerine görülecek olan dava, basit yargılama usulüne göre 4 ay içinde sonuçlandırılacak. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde Yargıtay, 6 ay içinde kesin karar verecek.

Yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Buna göre, yeraltı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek.

İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak.

Zorunlu ve olağanüstü çalışılması gereken durumlar dışında, yeraltı maden işlerinde çalışanlara fazla çalışma yaptırılamayacak.

Yeraltı maden işlerinde çalışanlara zorunlu ve olağanüstü hallerde haftalık 36 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 100 artırılmasıyla ödenecek.

Kanunla yeraltında çalışan işçiler için yıllık ücretli izin sürelerinin 4 gün artırılması öngörülüyor. Böylece, yeraltında çalışan ve 5 yıldan az kıdeme sahip bir işçinin iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile daha fazla belirlenmediği durumlarda en az 18 gün yıllık ücretli izin hakkı olacak.

Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacak. Asıl işveren; alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol edecek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlayacak. Alt işveren ise tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene verecek.

Yeraltı maden işlerinde çalışanlar için yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek.”

Birsa Madencilik sahibi Soner Uyar’dan edinilen bilgiye göre, bugün maden ocakları sahipleri ve yetkilileri ile toplantı yapıldığını ve Ermenek civarında bulunan 9 adet maden ocağında faaliyetlerinin tamamen durdurulması kararı alındığını bildirdi.

Şuan itibariyle 9 Madende çalışan yaklaşık 1500 kişinin işsiz kaldığı öğrenildi.

ermenekhaber.com

Etiketler :