"Toplama kampı mağdurları Bosna Hersek'e dava açmalı"

"Toplama kampı mağdurları Bosna Hersek'e dava açmalı"

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Covic:- "Bosna Savaşı'nda toplama kamplarında esir tutulan herkes, Bosna Hersek'e dava açmalı. Zira Bosna Hersek'te yaşanan her şey, bizim 'Dayton Bosna Hersek'i' olarak nitelendirdiğimiz ülkenin kontrolü alt

MOSTAR (AA) - Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Dragan Covic, Bosna Savaşı sırasında toplama kampında esir tutulan herkese Bosna Hersek'e dava açma çağrısında bulundu.

Covic, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic ile görüşmesinin ardından Mostar'da düzenlediği ortak basın toplantısında, "Toplama kampı mağdurları, Bosna Hersek'e dava açmalı. Zira Bosna Hersek'te yaşanan her şey, bizim 'Dayton Bosna Hersek'i' olarak nitelendirdiğimiz ülkenin kontrolü altında gelişmiştir. Bu söylediğim tüm Boşnak, Hırvat ve Sırp esirler için geçerlidir." dedi.

Covic, Bosna Hersek'in, toplama kampı mağdurlarına yardımcı olmak için çözüm yolu bulması gerektiğini ifade etti.

- "ICTY ülkeleri yargılayan bir mahkeme değil"

Plenkovic de Hırvatistan'ın Bosna Hersek'in dostu olduğunu vurgulayarak "Bu dostça yaklaşımımızı hükümetlerimiz arasında düzenlediğimiz ortak oturumlarla, sürekli gelişim gösteren yatırımlarımızla, tüm alanlarda yürüttüğümüz iş birliği ve Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda verdiğimiz destekle kanıtlıyoruz." diye konuştu.

Bosna Hersek'teki Hırvatların birlik olması gerektiğinin altını çizen Plenkovic, "Bosnalı Hırvatların diğer milletlerle eşit haklara sahip olmaları için elimizden geleni yapacağız." ifadelerini kullandı.

Boşnaklarla Hırvatların geleceğe odaklanması gerektiğini belirten Plenkovic, BM üyesi olan Hırvatistan'ın, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY) kurulmasını öneren ülkelerden biri olduğunu hatırlattı.

Plenkovic, "ICTY ülkeleri yargılayan bir mahkeme değil, bireylerin sorumluluk derecelerini tespit eden bir mahkemedir. Karara saygı duyuyoruz ancak söz konusu kararın belirli kısımlarından memnun değiliz." dedi.

Geçen hafta savaş suçlusu eski Hırvat General Slobodan Praljak'ın intiharıyla sonuçlanan "Prlic ve diğerleri" davasının ICTY'de görülen temyiz duruşmasında, Hırvatistan'ın Bosna'daki savaşa müdahil olduğu onaylanmıştı.

ICTY Temyiz Konseyi, Hırvatistan'ın ve dönemin Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman'ın da "ortak suç teşebbüsü" kapsamında, Bosna'daki savaşta ülkedeki Hırvat güçlerinin yanında yer aldığını ifade etmiş, söz konusu ifadeler iki ülke arasında gerginliğe sebep olmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :