TOKİ Genç Kotası Ev Sahibi Yapıyor! İşte Şartlar
TOKİ'nin 500 bin konutluk projesinde gençlere dev fırsat: 18 yaşını dolduranlar için 50 bin konutluk (%10) özel kontenjan devrede. Gelir şartına takılan aileler yerine mülkiyeti olmayan gençler kendileri başvurabilecek.
Hükümetin 500 bin konutluk büyük sosyal konut projesi, konut sahibi olma hayali kuran gençleri doğrudan hedefliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan projede Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) gençlere yönelik özel bir kontenjanla piyasadaki arz sorununa çözüm getirmeyi amaçlıyor. Ailelerin gelir ve mülkiyet koşullarına takılanlar için 18 yaşını doldurmuş çocuklarının kendi adlarına başvuru yapabilmesi önemli bir alternatif olarak öne çıkıyor.
Gençlere Özel Kontenjanın Detayları
Proje kapsamında toplam 500 bin konutun %10'u yani 50 bin konut genç alıcılara tahsis edilmiş durumda. Bu kontenjandan yararlanmak isteyen 18 yaş üstü adayların belirli kriterleri karşılaması gerekiyor:
Yaş Kriteri: Genç kategorisine belirlenen başvuru tarihinden itibaren geriye dönük olarak 14/09/1992 tarihinden sonra doğan T.C. vatandaşları müracaat edebilecek. Tüm adayların 18 yaşını tamamlamış olması şart.
Mülkiyet Koşulu: Başvuruyu yapan adayın eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının üzerine T.C. sınırları içinde tapuda kayıtlı konut bulunmaması ve daha önce TOKİ'den ev sahibi olmaması gerekiyor. Bu koşul sosyal konutların gerçekten ilk kez ev sahibi olacak kesime ulaşmasını sağlamayı amaçlıyor.
İkamet Şartı: Gençlerin, projenin bulunduğu il sınırları içerisinde en az bir yıl ikamet etmesi veya ilgili ilin nüfusuna kayıtlı olması zorunluluğu bulunuyor.
Tek Başvuru Kuralı: Hane halkı adına yalnızca tek bir başvuru yapılmasına izin veriliyor.
Kiralık Konutlar ve Bölgesel Dağılım
Proje, sadece satış konutlarıyla sınırlı kalmayıp, İstanbul'da başlayacak kiralık konut hamlesini de içeriyor. İstanbul'da inşa edilecek 100 bin konuttan 15 bini kiralık statüsünde değerlendirilecek ve bölgedeki rayiç fiyatın yarısı üzerinden kiralanacak. Öte yandan, TOKİ’nin planlarında Konya'da da 13 bin 670 konut inşa edileceği bilgisi yer alıyor.
Bu sosyal konut projesi, genç nüfusa yönelik sağladığı özel imkanlarla, konut piyasasında uzun süredir hissedilen erişilebilirlik sorununa kısmi bir çözüm sunmayı ve gençlerin ekonomik geleceklerini desteklemeyi hedefliyor. Uygulamanın piyasa üzerindeki uzun vadeli etkileri ise yakından izlenecek.
