"To Be Secure" Forumu

"To Be Secure" Forumu

Karadağ'da son 10 yılda uluslararası ve bölgesel düzeyde karşılaşılan güvenlik sorunlarının ele alınacağı forumda, ABD-NATO-Rusya ilişkileri gözden geçirilecek, bu ilişkilerin, bölge ve Karadağ üzerindeki etkisi saptanmaya çalışılacak

BUDVA (AA) - Karadağ'da son 10 yılda uluslararası ve bölgesel düzeyde karşılaşılan güvenlik sorunlarının ele alınacağı "To Be Secure (2BS)" Forumu başladı.

Ülkenin güneyinde Budva kentinde bu yıl 7'ncisi düzenlenen "To Be Secure (2BS)" Forumu'nun açılışına, Karadağ Başbakanı Dusko Markovic, ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Hoyt Brian Yee, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak, Karadağ Dışişleri Bakanı Srdjan Darmanovic ile Karadağ, Bosna Hersek ve Slovenya'nın savunma bakanları katıldı.

Forumda ABD-NATO-Rusya ilişkileri gözden geçirilecek, bu ilişkilerin, bölge ve Karadağ üzerindeki etkisi saptanmaya çalışılacak.

Başbakan Markovic, açılışta yaptığı konuşmada, Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ve Avrupa'nın tek çatı altında toplanma sürecinin yoğunlaşmasının, savaş tehdidini tamamen ortadan kaldırmadığına işaret ederek, Avro-Atlantik bölgesinin yeni tehditlerle karşı karşıya kaldığını, bu şartlar altında NATO'nun en iyi çözüm olduğunu söyledi.

NATO üyeliğinin, Karadağ'ın AB yolunu da açacağını dile getiren Markovic, geçen yılki forumda, Karadağ'ın yıl içinde NATO üyeliğine kabul edilme konusunun ele alındığını hatırlatarak, "Bugün büyük bir memnuniyetle Karadağ'ın NATO üyeliğinin tüm üye ülkelerce onaylandığını söyleyebiliriz. 5 Haziran'da resmen NATO'nun üyesi olmamız planlanıyor." dedi.

Markovic, Karadağ'ın NATO üyeliğinin yalnızca Karadağ'ın değil tüm Balkan ülkelerinin istikrarına ve bölge barışına katkı sağlayacağını vurgulayarak, "Karadağ'ın ekonomik gelişimine de katkı sağlayacağını belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.

AB ve NATO'nun, Batı Balkanlar'a net bir mesaj vermesi gerektiğini belirten Markovic, "AB ve NATO'nun, kapılarının bizlere açık olduğunu net ve belirgin bir şekilde göstermeleri gerekir. Batı Balkanlar'a, beraberinde getirdikleri güven ve kaliteli yaşamın mesajını vermeleri gerekir." diye konuştu.

- "ABD, Karadağ'a NATO yolunda desteğini sürdürecek"

ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Yee de geçen yıl dünyanın genel durumunu değiştiren birçok olayın yaşandığına dikkati çekerek, "Batı Balkanlar'da yaşanan en büyük değişiklik, Karadağ'ın NATO üyeliği oldu. ABD, Karadağ'a NATO yolunda destek vermeye devam edecek. Aynı zamanda NATO'ya verdiğimiz desteği de sürdüreceğiz." diye konuştu.

Batı Balkanlar'da bölünme siyasetinin yürütüldüğünü ifade eden Yee, "Kosova Meclisinde gaz bombası atıldığını, Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti entitesinde bağımsızlık tehdidi savuran siyasetçileri ve Karadağ'da muhalefetin boykotunu gördük. Benzer durumların önlenmesi için liderlerin, halkın çıkarları doğrultusunda reformlar gerçekleştirmesi gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Kosova'da hükümetin düşmesine de değinen Yee, "Umarım Kosova'nın yeni başbakanı, Karadağ ile sınırların yeniden belirlenmesi ve vize serbestisinin sağlanması konusunda bir çözüm üretir." dedi.

- Cumhurbaşkanları "özgürlük" temalı panelde konuşacak

Forumda NATO'nun geleceği, ABD'nin Avrupa güvenliğine katkısı gibi konular görüşülecek. Forumun ikinci gününde de Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic ve Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor'un, "Özgür bir millet, yabancı ülkelerin tuzaklarına karşı daima özgürlüğünü müdafaa etmelidir" temalı panelde konuşma yapması planlanıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :