"TİM İhracat Haftası 2017"

"TİM İhracat Haftası 2017"

Başbakan Yıldırım: (2)- "15 yıl önceki ihracatçı sayımızın bugün iki katı ihracatçıya sahibiz. Göreve geldiğimizde ihracatla tanışmayan onlarca ilimiz vardı. 1973 yılında 1,4 milyar dolara ancak ulaşabilmişiz. Ama bugün 15 ilimiz 1 milyar doların üzerinde

İSTANBUL (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "15 yıl önceki ihracatçı sayımızın bugün iki katı ihracatçıya sahibiz. Göreve geldiğimizde ihracatla tanışmayan onlarca ilimiz vardı. 1973 yılında 1,4 milyar dolara ancak ulaşabilmişiz. Ama bugün 15 ilimiz 1 milyar doların üzerinde tek başına ihracat yapar seviyeye gelmiş" dedi.

Yıldırım, İstanbul Kongre Merkezi'nde Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen "TİM İhracat Haftası 2017" etkinliğinin açılışında, Türkiye'nin 2023'te, Cumhuriyetin 100. yılında her bakımdan dünyadaki büyüklükten aldığı payın, en az yüzde 2 olması gerektiğini söyledi.

Bunun başarıldığı sektörlerin olduğunu anlatan Yıldırım, örnek olarak havacılık sektörüne işaret etti. Göreve geldiği 2002 yılında Türkiye'nin dünya havacılığından aldığı payın binde 4 olduğunu aktaran Yıldırım, bu sayının bugün yüzde 2'ye yükseldiğini, onun için dünyanın en büyük havalimanını yaptıklarını vurguladı.

Ekonomi ve sektör büyürse, onun ihtiyacı olan alt yapıyı yapmanın da farz olduğunu, mecburen adım atılması gerektiğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"15 yıl önceki ihracatçı sayımızın bugün iki katı ihracatçıya sahibiz. Göreve geldiğimizde ihracatla tanışmayan onlarca ilimiz vardı. 1973 yılında 1,4 milyar dolara ancak ulaşabilmişiz. Ama bugün 15 ilimiz 1 milyar doların üzerinde tek başına ihracat yapar seviyeye gelmiş. Bunlar güzel gelişmeler ama bunlarla biz tatmin olmamalıyız. Çünkü bizim potansiyelimiz bu değil. Bunun çok daha üzerinde potansiyelimiz var. Çünkü Türkiye, dünyanın merkezinde olan bir ülke. 'Bu da nereden çıktı?' demeyin. Dünya küre. Parmağınızı nereye koyarsanız orası merkez. Doğru. Geometrik olarak doğru ama o merkezden nereye giderseniz neye rastlayacaksınız, ona bakmak lazım. Okyanusun ortasına parmağınızı koyun, üç saat uçun her tarafa, hiç kimseyi göremezsiniz. Ama Türkiye'nin merkezine parmağınızı koyun, üç saat uçun 1,5 milyar insanla, 30 trilyon dolarlık GSMH ile ve 56 ülke ile buluşursunuz. Onun için Türkiye dünyanın merkezinde. Türkiye'yi farklı yapan, Türkiye'nin potansiyelini ortaya koyan da bu özellik."

Başbakan Yıldırım, 2016 yılının son çeyreğinden itibaren ihracatta aldıkları tedbirlerle beraber güçlü bir ivmelenme sürecine girdiklerini, 2017 Ocak-Eylül döneminde ise aynı döneme göre yüzde 10,5 artıştan bahsedildiğini söyledi.

- "İhracatımızın büyüme hızını, ithalatın büyüme hızının üzerine çıkarmamız lazım"

Türkiye'nin genel büyümesine bakıldığında ihracatta bir büyümenin görüldüğünü anlatan Yıldırım, Türkiye'nin büyüme oranı içinde, ihracatın net yüzde 2,2 payı olduğunu ifade etti.

Geçen yıllarda bu oranın eksilerde olduğunu, ihracatın büyümeye o dönemde katkı sağlamadığını belirten Yıldırım, ama bugün ihracatın büyümeye katkı sağladığını, ihracatın kalitesinde de artışın görüldüğünü vurguladı.

Başbakan Yıldırım, ithalatın da arttığını ancak ithalattaki artışın, ihracattaki artıştan yüksek olduğunu ve bundan mutlu olmadığını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhracata hep vurgu yapıyoruz ama ihracat yüzde 15 büyüyor. Burada bir şey yapmak lazım. İhracatımızın mutlaka büyüme hızını, ithalatın büyüme hızının üzerine çıkarmamız lazım. Biz iki açık veren bir ülkeyiz. Petrol ve doğalgaz fışkırmıyor. Ne yapacağız? Daha çok üreteceğiz daha çok insana iş sağlayacağız. Ürettiğimizi bütün dünyaya dağıtacağız, refahı arttıracağız. Bu refahı da adil bir şekilde paylaştıracağız. Hedefimiz bu. Yatırım, üretim, istihdam, ihracat, dört, rabia. Ekonominin rabiası da bu. Türkiye'nin rabiası var biliyorsunuz. Nedir? Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bu genel, vazgeçilmezimiz. Bir de ekonominin rabiası var, onu da bugün açıklıyoruz. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat. Kafanıza koyun."

Bunun için ne lazım? Yatırım için siz hazırsanız, biz dünden hazırız. Ne istiyorsanız, teşvik ise teşvik, kaynaksa kaynak. Bütün bunlar var. İstihdam derseniz, dünyada olmadığı kadar genç dinamik insan kaynağımız var, gençlerimiz var, yerinde duramıyor. Bunlara iş, aş, alt yapıyı siz hazırlayacaksınız. Üreteceksiniz. Üretmeniz için, üretim maliyetlerini düşürmeniz için gereken ne ise biz o desteği vereceğiz, veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Satmanız için ihracatçıların TİM'i de var. TİM öncülük yapacak. İhracatın TİM'i de var, bakanı da var, başbakanı da var, cumhurbaşkanı da var. Dolayısıyla önümüzdeki 10 yılda en büyük gücümüz ihracatta ve yatırımda kaydettiğimiz gelişme olacak. Bunu niye söylüyorum? Çünkü az önce de ifade ettim, yılın ilk yarısındaki büyümenin yüzde 3,9'u yatırımlardan ve ihracattan geldi. 2017 yılını ihracatta seferberlik yılı ilan etmiştik, hedefleri gözden geçirmiştik, bugün de İhracatçılar Haftası'nda geldiğimiz noktayı enine boyuna değerlendiriyoruz. Ne kadar hedeflere yaklaştık, ne yapmamız gerekiyor. İşin güzel tarafı burada sadece ihracatçılar bir araya gelmiyor. Devlet, ihracatçı, üretici, hepsi bir arada. Herkes kendi cephesinden olayı ele alıyor. Hangi alanlarda neler yapılması lazım geldiği ortaya konuyor, bir aile meclisi anlayışıyla bütün durumlar değerlendiriliyor. "

(Sürecek)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :