TİM Başkanı Büyükekşi:

TİM Başkanı Büyükekşi:

"Biz bu darbe girişiminin ihracatımıza etkisinin sınırlı olacağını düşünüyoruz. Haftalık birikimli ihracat rakamlarına göre ihracatımız pazartesi gününden itibaren artış trendine girdi"- "Darbe girişiminden sonraki hafta yapılan ihracatın darbe girişimi h

BURDUR (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 15 Temmuz darbe girişiminin ihracata etkisinin sınırlı olacağını düşündüklerini belirterek, "Haftalık birikimli ihracat rakamlarına göre ihracatımız pazartesi gününden itibaren artış trendine girdi." dedi.

TİM'in Temmuz 2016 ihracat rakamları basın toplantısı Burdur'da yapıldı.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, TİM üst yönetiminin yanı sıra Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, BUTSO Başkanı Yusuf Keyik ve bölge ihracatçıları katıldı.

Toplantı öncesi, 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle hayatını kaybeden şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Konuşmasına, 15 Temmuz gecesi gerçekleşen onursuz terör eylemini kınayarak başlayan TİM Başkanı Büyükekşi, FETÖ'nün Türk Silahlı Kuvvetlerine sızmış mensuplarının milli iradeyi hiçe saydığını ve meşru devlet yönetimine el koymaya çalıştığını söyledi.

O uğursuz gecede milletin bazı acı tablolara şahit olduğunu, fakat terör örgütü mensuplarının da pek çok şeye şahit olduğunu ifade eden Büyükekşi, "TBMM'nin ilk dönem Burdur milletvekili, mili şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un dediği gibi 'girmeden tefrika bir millete, düşman giremez. Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez' sindiremedi de... Bütün dünya bir kez daha gördü ki bu millet işgaller karşısında bağrının her kalesine 'geçilmez' yazdıran bir millet." diye konuştu.

Büyükekşi, 65 bin ihracatçının temsilcisi olarak her şeye kaldıkları yerden devam ettiklerini dile getirerek, 15 Temmuz gecesi yaşanan elim olayın hemen arkasından bir basın açıklaması yaparak, hükümetin ve milli iradenin yanında olduklarını açıkladıklarını, 520 sivil toplum kuruluşuyla ortak bir bildirimi yayımladıklarını, Türkiye ekonomisinin tüm etkili kurumlarıyla devam ettiğini vurgulayan mektuplar yazdıklarını söyledi.

- "Yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili yeni kararlar alınacak"

Söz konusu mektupların, yurt dışındaki alıcılarına iletmeleri için 65 bin ihracatçıya, yabancı misyon temsilciliklerine, uluslararası 15 finans kuruluşuna, yurt dışındaki medya kuruluşlarına gönderildiğini ifade eden Büyükekşi, ayrıca kendisinin 2 dakikalık video konuşmasını da 110 bin kişiye e-mail yoluyla gönderdiklerini bildirdi.

Büyükekşi, "Ülkemizin makro ekonomik temelleri oldukça sağlam, hükümetimiz de bu çerçevede gerekli tedbirleri bir bir alıyor. 3 Ağustos Çarşamba günü Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplanıyor. Biz de bu toplantıya icabet edeceğiz. Bu toplantıda da yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili yeni kararlar alınacak." diye konuştu.

Darbe girişimi öncesinde Rusya ve İsrail'le ilgili önemli gelişmelerin yaşandığını anımsatan Büyükekşi, ihracatçılar olarak gerek Rusya gerekse İsrail'le ilgili gelişmelerden son derece memnuniyet duyduklarını söyledi.

- "İhracata etkisi sınırlı olur"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Büyükekşi, normalleşme yolunda çok önemli adımlar atıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Biz bu darbe girişiminin ihracatımıza etkisinin sınırlı olacağını düşünüyoruz. Haftalık birikimli ihracat rakamlarına göre ihracatımız pazartesi gününden itibaren artış trendine girdi. Ayrıca darbe girişiminden sonraki hafta yapılan ihracatın darbe girişimi haftasından yüzde 16 daha fazla olduğunu görüyoruz. Aslında bu ayki ihracat düşüşü tamamen 9 günlük tatille (Ramazan Bayramı tatili) ilgili. 9 günlük tatil olmasa ihracatımız normal seyrinde devam edecekti."

Darbe girişiminin ilk haftasında bazı ihracatçıların müşterileriyle ilgili birtakım sıkıntılar yaşadığına işaret eden Büyükekşi, "Örnek vermek gerekirse, bazı müşterilerimiz siparişlerini iptal etmeye kalkıştılar. Çalışmayla ilgili sıkıntılar olabileceğini düşündüler. Hatta bir ihracatçımız İtalya'ya ihracat yaptığını, müşterinin siparişini iptal etmek istediğini bize söyledi. İhracatçımız çalıştıklarını ispat etmek için video çekip müşterisine gönderdiğini söyledi." ifadelerini kullandı.

- "İhracat hedefinde sıkıntı yaşanır mı?"

Darbe girişimi nedeniyle 2023 yılı ihracat hedefinde bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağının sorulması üzerine Büyükekşi, şu anda tüm dünya ticaretinde bir daralma olduğunu, 2008 yılında 18 trilyon dolar olan dünya dış ticaretinin, aradan 7 yıl geçmiş olmasına rağmen şu anda 16,5 trilyon dolara gerilediğini söyledi.

Büyükekşi, Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedefinin dünya dış ticaretinden yüzde 1,5 pay almak olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Biz o zamanki senaryomuzda dünya dış ticaretinin 2023'te 34,5 trilyon dolar olacağını tahmin etmiştik. Buna göre de hedefimiz yüzde 1,5 pay almak, 500 milyar dolarlık hedef koyduk ama dünya dış ticareti 34,5 trilyon dolar olmazsa, daha aşağıda olursa ve biz yine yüzde 1,5 pay alırsak yine hedefimize ulaşmış oluyoruz."

Türkiye'nin 2015 yılında dünya dış ticaretinden binde 87 pay aldığını hatırlatan Büyükekşi, hedefin, bu payı 2018'de yüzde 1'e, 2023'te de yüzde 1,5'a çıkarmak olduğunu vurguladı.

Büyükekşi, İngiltere'nin AB'den çıkmasının Türkiye'nin dış ticaretini etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine de İngiltere'nin AB'den çıkma sürecinin 2 yıl süreceğinin varsayıldığını ve bu süre zarfında ihracatta olumlu veya olumsuz farklı bir gelişme olacağını düşünmediklerini ifade etti.

- İhracat Anadolu şehirlerine yayılıyor

İhracatın Anadolu şehirlerine yayılması çalışmalarının sonuç vermeye başladığını da kaydeden Büyükekşi, 2003 yılında ihracatın yüzde 59'a yakınını İstanbul'daki firmaların gerçekleştirdiğini, 2015 yılında bu oranın yüzde 53'e indiğini, ilk 5 ilin toplam ihracattan aldığı payın da yüzde 83'ten yüzde 75'e gerilediğini bildirdi.

Burdur'un dış ticarette sürekli fazla veren bir il olduğunu anlatan Büyükekşi, Burdur'un ihracatının ithalatından 7 kat fazla olduğuna dikkati çekti.

Büyükekşi, Burdur beji mermerinin dünyada marka haline geldiğine dikkati çekerek, ihracatçıları çalışmalarından dolayı tebrik etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :