TİKA'dan Burkina Faso'ya eğitim desteği

TİKA'dan Burkina Faso'ya eğitim desteği

VAGADUGU (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Uluslararası Mesleki ve Teknik Eğitim Programı (TÜRKMEK) yetkilileri, yeni...

VAGADUGU (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Uluslararası Mesleki ve Teknik Eğitim Programı (TÜRKMEK) yetkilileri, yeni projeler belirlemek ve daha önce yapılmış projeleri yerinde denetlemek üzere Burkina Faso’ya resmi ziyaret düzenledi.

TİKA Eğitim Projeleri Genel Müdürü Mustafa Haşim Polat ve TÜRKMEK Genel Koordinatörü Mehmet Sami Çelik, 3 günlük ziyaret kapsamında ülkedeki teknik ve mesleki liseleri ziyaret etti ve resmi temaslarda bulundu.

Temaslarda meslek ve teknik liselerde su tesisatı alanında sınıfların açılması ve özellikle motor tamiri, güneş enerjisi paneli, elektrik gibi alanlarda öğrenci yetiştirmenin gerekliliği vurgulandı.

AA muhabirine konuşan Polat, ihtiyaçların belirlenmesi yanında meslek lisesine açılacak yeni bölümlerin donanımı ve sonrasında eğitimcinin eğitimi gibi konularda destek verebileceklerini ifade etti.

Heyetin Burkina Faso Gençlik ve İstihdam Bakanı İsmail Ouedraogo'yu ziyareti sonrasında konuşan Polat, "İş adamlarının ihtiyaçlarını bildirmesi, işe başlama eğitimlerinin verilmesi gibi konularda bir silsile takip edilmesi ve bu ihtiyaca göre kurslar açılması gerektiğini, projelerin sonuç odaklı gerçekleşmesi için bunun şart olduğunu Burkina Fasolu yetkililere ilettik." dedi.

Türkiye'deki İŞ-KUR modelini bakana önerdiklerini belirten Polat, bakanın bunun çok pratik bir yöntem olduğunu düşündüğünü, uygulamayı yerinde görmesi için kendisini Türkiye'ye davet ettiklerini açıkladı.

- TÜRKMEK'ten 48 ülke vatandaşına eğitim

Temaslara ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜRKMEK Genel Koordinatörü Çelik de "TİKA’nın da desteğiyle bugüne kadar içinde Gana, Burkina Faso, Tanzanya, Uganda gibi Afrika ülkelerinin bulunduğu 48 ülkeden bin 100 civarında sertifika verdiğimiz kursiyerimiz oldu. Kursiyerlerimiz bilgisayar, web tasarımı, aşçılık, ofis programları, elektrik, elektronik, otomotiv gibi alanlarda yerinde eğitim aldılar." diye konuştu.

Çelik, "İki yıl önce Burkina Faso'dan gelen öğrencilere web tasarımı ve ofis programı kursu düzenledik. Onlarla burada görüşeceğiz. Ayrıca geçen yıl Burkina Faso’dan gelen bayan kreş ve ilkokul öğretmenlerine dönük anne-çocuk sağlığı, çocukla iletişim, çocuk gelişimi alanlarında eğitim vermiştik. Onlarla da burada görüşmeler yaptık." ifadelerini kullandı.

- 20 öğretmen Türkiye'ye geliyor

TİKA, TÜRKMEK kanalıyla Burkina Faso'dan kreş ve ilkokul öğretmenlerinden oluşan 20 kişilik bir ekibi bu yaz Türkiye'ye getirecek.

Medine Erkek Lisesine bir bilgisayar laboratuvarı ile güneş enerjisi paneli kurmayı planlayan TİKA, bunun yanında bu bölümlerde öğretmen yetiştirmek üzere bölgeye eğitimciler gönderecek.

Sürdürülebilir projelere imza atan TİKA'nın diğer bir hedefi de kadınlara dikiş nakış atölyesi kurmak. Türkiye'deki eğitimlerin bölgedeki yankısını ölçmeye devam edeceklerini bildiren Polat, "Bundan böyle asıl hedefimiz Afrika’ya eğitimci getirerek projelerden daha fazla kişinin yararlanmasını sağlamak olacaktır." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :