TİKA'dan Bosnalı ailelere ceviz fidesi desteği

TİKA'dan Bosnalı ailelere ceviz fidesi desteği

TİKA, Bosna Hersek'teki savaş mağduru ailelere destek amacıyla ceviz fidesi dağıttı- Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Koç:- "Bu tarz projelerin artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Bu güzel proje sayesinde ailelere ceviz fidesi dağıtıldı. Bunun isti

SARAYBOSNA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bosna Hersek'teki savaş nedeniyle ülkenin doğusunda yerlerinden edilen maddi durumu kötü ailelere ceviz fidesi dağıtıldı.

TİKA'dan yapılan açıklamada, Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğinde yürütülen "Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı" altındaki 6 projeden biri "Organik Ceviz Yetiştiriciliği ile Yoksulluğun Azaltılması ve Kırsal Kesimdeki Kadının Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında savaşta ülkenin doğusunda yurtlarından edilen ve daha sonra geri döndüklerinde işsiz kalan ailelere ceviz fidesi dağıtımı yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu proje kapsamında, Doğu Bosna bölgesindeki Srebrenik, Zivinice, Srebrenitsa ve Bratunac şehirleri kırsalındaki 106 aileye 6 bin organik ceviz fidesi, fide koruma ağı ve destek çubuklarının hibe edildiği bildirildi.

Açıklamaya göre, Zivinice'deki dağıtım programına katılan Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, yaptığı açıklamada, TİKA'nın dünyanın dört bir tarafında olduğu gibi Balkanlar'da da kalkınma projelerini başarıyla yürüttüğünü ifade ederek, bölgedeki kalkınmanın siyasi istikrarın da temelini oluşturacağını dile getirdi.

Refah yönünden kalkınmış, birliğini ve beraberliğini sağlamış Bosna Hersek'in herkesin ideali olduğuna dikkati çeken Koç, "Bu tarz projelerin artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Bu güzel proje sayesinde ailelere ceviz fidesi dağıtıldı. Bunun istihdama ve ekonomiye katkı sağlayacak sağlam bir adım olduğunu görüyoruz." diye konuştu.

- Hem aileler hem belediyeler memnun

Srebrenik Belediye Başkanı Nihad Ömerovic, 77 aileye organik ceviz yetiştiriciliği için gereken fideler ve ekipmanların teslim edildiğini aktararak, ekonomik durumu kötü olan ve destek alan ailelerin projeye sahip çıkacaklarını, yakın zamanda ise bu vesileyle ekonomik açıdan daha da güçleneceklerini kaydetti.

Zivinice Belediye Başkanı Samir Kamenjakovic de ceviz fidesi yardımının ailelere ekonomik açıdan doğrudan destek sağladığını belirtti.

Fide yardımı alan İbric Sadika da emekli olduğu için projenin kendisine ve çocuklarına yardımcı olacağına vurgu yaptı.

Yardım alanlardan Mirela Salkic ise eylülde üç dönüm alan için fide talebinde bulunduğunu dile getirerek, "Bugün fideleri almaya geldim. Bu proje, evli çiftler ve kadınlar için çok iyi ve faydalı. Eğer proje planladığımız şekilde devam ederse ileride yaptığımız işi daha da büyütmeye çalışacağız." şeklinde konuştu.

Zivinice'de düzenlenen programa, Büyükelçi Koç'un yanı sıra TİKA Saraybosna Koordinatörü Ömer Faruk Alımcı ve ceviz fidesi yardımı alan aileler de katıldı.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :