TİKA, Türkmenistan'la çocuk sağlığı alanındaki iş birliğini sürdürüyor

TİKA, Türkmenistan'la çocuk sağlığı alanındaki iş birliğini sürdürüyor

TİKA ile Türkmenistan arasında çocuk sağlığı alanındaki iş birliği kapsamında "Erken Çocuklukta Sağlık ve Gelişim Projesi"nin son etabı Ankara'da düzenlendi

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkmenistan ile çocuk sağlığı alanındaki iş birliği kapsamında, "Erken Çocuklukta Sağlık ve Gelişim Projesi"nin son etabını Ankara'da gerçekleştirdi.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'taki TİKA Program Koordinatörlüğünün, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkmenistan Temsilciliği ve Türkmenistan hükümeti ile iş birliğiyle çocuk sağlığı alanındaki ülke ihtiyaçları ve stratejisi doğrultusunda başlatılan "Erken Çocuklukta Sağlık ve Gelişim Projesi"nin son etabının Ankara’da gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, TİKA Aşkabat Program Koordinatörlüğünün UNICEF Türkmenistan Temsilciliği ile imzaladığı "Mutabakat Zaptı" ve "Müşterek Ortaklık Belgesi" çerçevesinde, Ankara Üniversitesi Pediatri ve Sosyal Gelişim Bölümü Başkanı Prof. Dr. İlgi Ertem ve ekibi tarafından yürütülen proje kapsamında mart, haziran ve kasım aylarında Aşkabat'ta Türkmen uzmanlara üç kez mesleki eğitim verildiği hatırlatıldı.

"Pediatri alanında Türk modeli olarak nitelenebilecek eğitimlerin" Aşkabat kısmının tamamlanmasıyla iki Türkmen uzmanın Ankara'ya gelerek Azerbaycan ve Kırgızistan'dan gelen yetkililerle Ankara Üniversitesi Pediatri ve Sosyal Gelişim Bölümünün koordinasyonunda gerçekleştirilen eğitim programına katıldığı kaydedilen açıklamada, "TİKA desteğiyle simultane çeviri yapılan ve interaktif bir formatta ilerleyen 4 günlük eğitim programına katılanlara ayrıca Ankara Üniversitesi Çocuk Hastanesi, Zekai Tahir Burak Kadın Doğum Hastanesi ile Özel Koru Hastanesinin Yeni Doğan Üniteleri ile Gelişimsel Pediatri Bölümlerinde yerinde uygulamalı eğitim verildi." ifadelerine yer verildi.

Çocukların optimal gelişimi için elverişli bir ortam oluşturulması suretiyle gelişimsel sorunların çözümüne erken müdahaleyle katkı sağlamayı hedefleyen sistemin orta ve uzun vadede Türkmenistan'da kalıcı bir strateji oluşturulmasına yardımcı olması bekleniyor. Bu anlamda, çalışmaların ilerlemesi ve bölge ülkelerine yayılmasının ardından pediatri alanında bir "Türk Modeli"nin ortaya çıkması hedefleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler