TİKA, ramazanda da dünya mazlumlarının yanında oldu

TİKA, ramazanda da dünya mazlumlarının yanında oldu

Dünyanın farklı coğrafyalarında faaliyet gösteren TİKA, bu yıl da çok sayıda ülkede binlerce Müslümana iftar verdi- Afganistan ve Somali'de yetimlerin yüzünü güldüren TİKA, Meksika'daki Müslüman Tzotzil Kızılderililerinin de sofrasına konuk oldu- Lübnan'd

ANKARA (AA) - Dünyanın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), bu yıl da çok sayıda ülkede binlerce kişiye iftar verdi.

Afrika'dan Amerika'ya, Asya'dan Avrupa'ya faaliyet gösterdiği coğrafyalarda soydaşlara, terör mağduru ve ihtiyaç sahiplerine dil, din ve ırk ayrımı gözetmeden hizmet götüren TİKA, bu yıl ramazanda mazlumların yanında oldu.

Bu kapsamda, Güney Afrika Cape Town'da Masjidur Raghman Camisinde düzenlenen iftarda, farklı kesimlerden Müslümanlar bir araya geldi. TİKA ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) işbirliğinde Namibya'nın başkenti Windhoek’un yanı sıra kuzey bölgelerinden Oshana’nın merkezi Oshakati ve batı bölgesi Erongo’daki Walvis Bay kentinde de iftar verildi.

-Afganistan ve Somali'de yetimlerin yüzü güldü

Yetimlere yönelik projeler gerçekleştiren TİKA, ramazanda onları da unutmadı. Afganistan'da Mezar-ı Şerif ve Kabil'de yetimlere yönelik iftar programı düzenleyen TİKA, yardıma muhtaç ailelere de gıda paketi dağıttı.

TİKA, Somali'deki yetimleri yalnız bırakmayarak, başkent Mogadişu'da faaliyet gösteren iki yetimhanedeki iftar programında çocuklara hediye paketleri dağıttı.

Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında da Somali genelinde 8 yetimhaneye destek verildi, 3 bin 500 yetim çocuk sosyal sorumluluk projelerinden yararlandı.

Afganistan'da medya kuruluşları ve kadın sivil toplum örgütü ile işbirliği yaparak tespit edilen ihtiyaç sahibi ailelerin iftar sofrasına misafir olan TİKA, ailelerin de yaklaşık üç ay yetecek temel gıda ihtiyacını karşıladı.

İftar sofrasındaki günlük menü de TİKA mutfağında hazırlanırken, ramazan boyunca 250 fakir aileye barbunya, nohut, sıvı yağ, un, pirinç, makarna, şeker, çay olmak üzere toplamda 38 tonluk gıda yardımı yapıldı.

- İlk iftar ata yurdu Kazakistan’da verildi

TİKA ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen Gönül Kervanı projesi kapsamında da Kazakistan'ın başkenti Almatı’da ramazanın ilk iftarı verildi, yaklaşık 100 ihtiyaç sahibi aileye gıda yardımı yapıldı.

Öte yandan Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki merkez camileri yemekhanelerinde toplam 2 bin kişiye iftar verdi.

Moğolistan genelinde önemli projelere imza atan TİKA, başkent Ulanbator’un Nalayh ve Tolgoyt bölgelerinde yaşayan yoksul ailelere gıda yardımında bulundu. Yoksulluk oranının yüksek olduğu bölgelerde yapılan yardımların yanı sıra Konya Kültür Merkezi ve Hz. Ömer Camisi'nde 100 kişiye iftar düzenlendi.

Ramazan ayında farklı coğrafyalarda faaliyetlerine devam eden TİKA, Pakistan'ın Rawalpindi şehrinde 105 aileye iftar verdi. Yardımeli Derneğinin kardeş aile programına kayıtlı ailelere verilen iftarda ramazan paketi dağıtıldı, ayrıca 400 Afganistan Türkmeni mülteciye iftar programı düzenlendi.

- TİKA yardımı Meksika’daki Müslüman Kızılderililere Ulaştı

Meksika'nın Chiapas eyaletinin San Cristobal de Las Casas şehrine yakın bir kasabada yaşayan Müslüman Tzotzil Kızılderililerine tekstil ekipmanı ve malzeme desteğinde bulunuldu. Bölgede yaşayanların ekonomik açıdan güçlendirilmesi kapsamında TİKA, 6 inek de dağıttı.

Tzotzil Kızılderilileri için TİKA ve Kızılay işbirliğinde Kevser Camisi'nde düzenlenen iki günlük iftar programına yoğun katılım oldu. İhtiyaç sahiplerine erzak paketi dağıtıldı.

Sri Lanka’da yaşanan terör nedeniyle yerlerinden edilen Müslümanların ikameti amacıyla TİKA tarafından inşa edilen ve geçen yıl hizmete giren Sri Lanka Mannar Tharapuram Türk Dostluk Köyü’nde iftar programı yapıldı. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı iftar programına, Türk Köyü sakinlerinin yanı sıra yerel yetkililer ve bölgede yaşayan bazı Hristiyanlar da katıldı. Başkent Colombo’nun Maligawatte bölgesinde ihtiyaç sahibi 290 Müslüman aileye gıda kolisi dağıtıldı.

Ürdün’deki Salt Büyükşehir Belediyesi ve bazı sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Salt Türk Şehitliğinde 500 yetim ve engelli çocuğa iftar verildi.

-Lübnan'daki Mardin kökenli ailere yardım

TİKA, ramazan ayı dolayısıyla Lübnan'da 800 aileye de gıda yardımında bulundu. Başkent Beyrut'ta yaşayan Mardin asıllı 800 aileye ramazan aiçin gıda kolisi dağıtıldı.

Polonya'daki Tatarları da unutmayan TİKA, Bialystok kentinde yaşayan Tatarlara iftar verdi.

Sudan’ın Güney Darfur eyaletinde Nyala, Serir ve Mara bölgelerindeki ihtiyaç sahibi aileler ve yetimlere bin adet gıda paketi dağıtıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Myanmar'ın Arakan eyaletinin başkenti Sittwe'nin tek Müslüman mahallesi olan Auna Minglar'de 4 bin Arakanlı Müslümana verdiği iftarda, TİKA'nın hazırladığı 50 kilogramlık gıda malzemelerinden oluşan yardım paketleri dağıtıldı.

Hindistan’ın Bombay şehrinde Türkiye’nin Bombay Başkonsolosluğu koordinasyonunda Hintli Müslümanlara iftar verildi.

TİKA ayrıca Irak'ın Erbil kentinde yetimhanelerde kalan çocukların da katıldığı iftar programı düzenledi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :