TİKA, Makedonya'nın kalkınmasına desteğini sürdürüyor

TİKA, Makedonya'nın kalkınmasına desteğini sürdürüyor

TİKA Üsküp Koordinatörü Tiryaki, ofis açtıkları günden itibaren Makedonya'nın kalkınmana destek verdiklerini söyledi.- Tiryaki: "TİKA, Makedonya'da yaklaşık 32 milyon avro bütçeyle 600'e yakın proje hayata geçirdi. Sağlık, su hijyeni, tarım ve hayvancılık

ÜSKÜP (AA) - CİHAD ALİU - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), farklı alanlarda hayata geçirdiği projelerle Makedonya'nın kalkınmasına destek veriyor.

TİKA Üsküp Koordinatörü Teoman Tiryaki, AA muhabirine, Makedonya'daki faaliyetlerini anlattı.

Türkiye’nin Makedonya’yı anayasal ismi olan Makedonya Cumhuriyeti ile tanıyan ve bu ülkeye büyükelçi atayan ilk ülkelerden biri olduğunu anımsatan Tiryaki, bağımsızlık öncesindeki dostane ilişkilerin bağımsızlık sonrasında istikrarlı bir şekilde güçlenerek devam ettiğini kaydetti.

Tiryaki, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik, askeri ve sosyal alanlardaki yakın işbirliğinin sürekli arttığına işaret ederek, Türkiye'nin her alanda Makedonya'yı güçlü bir şekilde desteklediğini vurguladı.

Dünya genelinde 56 TİKA koordinatörlüğü ile binlerce proje hayata geçirdiklerini anlatan Tiryaki, 2006 yılında Üsküp'te ofis açtıkları günden itibaren Makedonya'nın kalkınmasına destek verdiklerini vurguladı.

Tiryaki, TİKA Başkanı Serdar Çam'ın Makedonya'yı ziyaretinde Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'la da görüşerek, TİKA'nın bu ülkedeki projelerinin önemini vurgulandığını anımsatarak, bu projelerin Makedonya halkı için mutluluk kaynağı olduğu yönündeki ifadelerini aktardı.

- 32 milyon avro değerinde 600 proje

TİKA'nın, Makedonya'da yaklaşık 32 milyon avro bütçeyle 600'e yakın projeyi hayata geçirdiğini aktaran Tiryaki, "Sağlık, su hijyeni, tarım ve hayvancılık, idari ve sivil altyapıların güçlendirilmesi, mesleki eğitim ve kapasite artırımı, kültürel işbirliği ve restorasyon gibi pek çok sektörde proje ve faaliyet yürütüldü." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla açılışı gerçekleşen Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin Kocacık köyündeki Anı ve Akraba Evi inşası başta olmak üzere kültürel miras noktasında da birçok çalışma gerçekleştirdiklerini kaydeden Tiryaki, bu kapsamda birçok eserin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Tiryaki, uzman eğitimleriyle işsizlikle mücadele ve istihdamın artırılması gibi konularda da projeler hayata geçirdiklerini anlatarak, uyguladıkları Pirinç Kalitesi ve Veriminin Geliştirilmesi Projesi ile bölgede yatırımların teşvik edildiğini vurguladı.

Doğu Makedonya'da Arıcılığın ve Meyveciliğin Geliştirilmesi, Nar ve Pamuk Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi, Sera Sebzeciliğinin Geliştirilmesi projeleri ile kırsal alanda yaşayan halkların kaliteli yaşam standartlarına ve yüksek gelir seviyelerine ulaşmalarına katkı sağladıklarını da belirten Tiryaki, arıcılık projesinin 2006 yılında "En İyi Proje Uygulaması Ödülü" aldığını hatırlattı.

- Sağlık ve eğitim alanındaki projeler

Makedonya'da sağlık alanında yaptıkları çalışmalara da değinen Tiryaki, Üsküp Devlet Hastanesi Acil Kliniğinin inşa edilerek modern ekipmanlarla hizmete sunulduğunu kaydetti.

Tiryaki, bu kapsamda sağlanan teknik donanım, ambulans, yenidoğan ünitesi gibi desteklerle çocuk ölüm oranlarının azaltılmasına ve acil tıbbi yardım imkanlarının iyileştirilmesine katkı sağladıklarını belirtti.

TİKA olarak eğitime de önemli destekler verdiklerini belirten Tiryaki, TİKA'nın Makedonya'da yargı, üniversiteler ve finans sektörlerinde uzman eğitimleri gerçekleştirdiğini, bilgi ve tecrübe aktarımı yaptığını ifade etti.

Tiryaki, Makedonya'da gerçekleştirdikleri eğitim yatırımlarıyla ülkenin ihtiyaçlarına cevap verecek bir ortam oluşturduklarını, etnik yapıya bakmaksızın ülkedeki tüm toplumlara eğitim alanında destek verdiklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler