TİKA Makedonya'da üç Osmanlı camisini restore edecek

TİKA Makedonya'da üç Osmanlı camisini restore edecek

Başkent Üsküp'teki Sultan Murad, İshak Bey ve Hüseyin Şah camilerinin restorasyonu ve çevre düzenlemesi TİKA tarafından yapılacak

ÜSKÜP (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyonu Ajansı Başkanlığı (TİKA), Makedonya'nın başkenti Üsküp'te üç Osmanlı camisinin restorasyon ve çevre düzenlemesini yapacak.

Makedonya İslam Birliği ve Makedonya Kültür Bakanlığı ile iş birliği içinde gerçekleştirilecek Sultan Murad, İshak Bey (Alaca) ve Hüseyin Şah camilerinin restorasyonu ve çevre düzenlemesinin başlatılması dolayısıyla yer teslimi imza töreni düzenlendi.

Törene, TİKA Üsküp Koordinatörü Teoman Tiryaki ve Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recepi de katıldı.

İmza töreninin ardından açıklamada bulunan Tiryaki, TİKA olarak Makedonya'da ve Balkanlarda birçok alanda proje ve faaliyet yürüttüklerini anımsatarak "Bu kapsamda geçtiğimiz yıl projelendirme çalışmalarını başlattığımız Sultan Murad, Alaca ve Hüseyin Şah camilerinin projelendirme çalışmalarını tamamlayıp yapılan ihaleyle firmalar da tespit edilmiş ve restorasyon çalışmaları başlamıştır." ifadelerini kullandı.

Restore edilecek camilerin Üsküp'teki en önemli eserlerden olduklarına işaret eden Tiryaki, bu yapıtların başkentin simgeleri durumunda olduklarını vurguladı.

Tiryaki, 2 ila 2,5 yılda bu eserlerin restorasyonlarını tamamlayarak yeniden Makedonya İslam Birliğine teslim etmeyi umduklarını belirterek bu süreçte gösterdikleri destek için İslam Birliğine teşekkür etti.

İslam Birliği Başkanı Süleyman Recepi de kültürel ve tarihi eser niteliğinde olan ve kanunlarla da koruma altına alınmış üç caminin restorasyonu konusunda anlaşma imzaladıklarını ifade ederek Osmanlı döneminde Makedonya'da inşa edilen ilk camilerden biri Hüseyin Şah Camisi'nin yanı sıra Balkanların en büyük camilerinden biri Sultan Murad Camisi ve Alaca Camisi'nin restore edilecek olmasından dolayı TİKA'ya teşekkür etti.

Restorasyon süresince üç caminin de ibadete kapalı olacağı bildirildi.​

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :