TİKA Ahıska Türklerinin vatan hasretini giderdi

TİKA Ahıska Türklerinin vatan hasretini giderdi

Ahıska Türkleri 72 yıl sonra vatan toprağını ziyaret etti

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti iş birliğiyle 1944 yılında Gürcistan’dan Orta Asya’ya sürgün edilen Ahıskalı Türkleri 72 yıl sonra vatan hasretini giderdi.

TİKA'dan yapılan açıklamaya göre, Gürcistan’ın Ahıska bölgesinden 14 Kasım 1944'te dönemin SSCB lideri Josef Stalin’in emriyle Orta Asya’ya sürgün edilen 61 Ahıska Türkü 72 yıl sonra Ahıska bölgesine gitti.

Terk edilmiş evlerini ve atalarının mezarlarını ziyaret eden Ahıskalılar, duygusal anlar yaşadı. Heyet, program kapsamında Ahıskalı Türklerin sembolü haline gelen Ahıska (Rabaty) kalesinin yanı sıra Ahıska müzesi ve Ahmediye Camisi'ni de ziyaret etti. Ata topraklarından bir gecede ansızın sürgüne maruz bırakılan ve sürgün zamanı zor koşullarda yaşamlarını yitiren Ahıskalıların ruhları için Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi.

Açıklamada ayrıca TİKA tarafından göç edenlerin hızla uyum sağlamasında önemli rol üstlenecek Ahıskalı gençlerin Gürcistan’da yükseköğrenim almalarının sağlandığı da ifade edildi.

TİKA'nın geçen yıl 30 Ahıskalı öğrenciye destek olduğu belirtilen açıklamada, bu yıl Gürcistan’ın Samskhhe-Javakheti Devlet Üniversitesinde okumaya hak kazanan 24 öğrenciye destek verdiği aktarıldı.

Açıklamada, TİKA tarafından desteklenen ziyaretlerin farklı ülkelerde yaşayan Ahıskalıların hızlı ve güçlü bir biçimde Gürcistan’a entegrasyonuna katkı sağladığı ifade edildi. Ahıska Türklerinin tekrar Ahıska bölgesine yerleştirilmesi amacıyla düzenlenen ziyaretlerin geri dönüşler öncesinde yapılacak hazırlık çalışmalarına da olanak sağladığı kaydedildi.

Bu ziyaretin ardından 2016 yılının sonuna kadar Azerbaycan’dan 10 ailenin daha Ahıska’ya geri dönüşünün sağlanmış olacağı vurgulandı.

Türkiye'nin her zaman Ahıska Türklerinin sorunlarıyla ilgilendiği vurgulanan açıklamada, TİKA'nın Kazakistan’dan Azerbaycan’a, Kırgızistan’dan Gürcistan’a kadar birçok ülkede Ahıska Türklerinin eğitim, sağlık, barınma ve ekonomik problemlerinin çözümüne yönelik projeler hazırladığı belirtildi.

Bugün 500 bine yakın Ahıska kökenli Türk'ün, Kazakistan, Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, ABD ve Ukrayna'da yaşadığı tahmin ediliyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :