TİKA 15 Temmuz darbe girişimini dünyaya anlatıyor

TİKA 15 Temmuz darbe girişimini dünyaya anlatıyor

TİKA, 56 ülkede bulunan 58 ofisiyle Afrika'dan Balkanlar, Asya'dan Latin Amerika'ya birçok ülkede 15 Temmuz darbe girişiminin anlatıldığı etkinlikler düzenliyor- Afganistan, Moldova, Somali, Meksika ve Makedonya gibi çok sayıda ülkede gerçekleştirilen pro

ANKARA (AA) - ZUHAL DEMİRCİ - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılında Afrika'dan Balkanlar, Asya'dan Latin Amerika'ya birçok ülkede etkinlikler düzenliyor.

Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin TİKA'dan aldığı bilgiye göre, 56 ülkedeki 58 ofisiyle 170'e yakın ülkede projeler gerçekleştiren TİKA, aynı zamanda Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve 15 Temmuz darbe girişimi hakkında ilgili ülkelerde bilgilendirme faaliyetleri yürütüyor.

Afganistan, Moldova, Somali, Meksika ve Makedonya gibi çok sayıda ülkedeki projelere 15 Temmuz şehitlerinin isimleri verilerek, şehitlerin anısının yaşatılması hedefleniyor.

TİKA, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı kapsamında Afrika, Balkanlar, Güney Asya ve Latin Amerika'da fotoğraf sergisi, bilgilendirme konferansları, toplantılar, paneller, sinevizyon gösterileri, spor organizasyonları ve mevlid programları düzenliyor.

AA ve Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ortaklığında, birçok ülkede fotoğraf sergileri açılırken, bu kapsamda Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yurt dışındaki gazetecilere darbe girişimi anlatılacak.

AA foto muhabirlerinin darbe girişimi sırasında ve sonrasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergi Bosna Hersek'in Tuzla kentinde açıldı ve başkent Saraybosna'da da fotoğraf sergileri ile paneller düzenlendi.

Makedonya'nın Kocacık köyünde Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin Anı Evi'nde "Balkanlar'dan 15 Temmuz'a Bakış" etkinliği, Ohri'de de Uluslararası İzcilik Kampında 15 Temmuz Şehitleri için anma merasimi gerçekleştirildi.

TİKA ve Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği iş birliğinde 15 Temmuz Şehitleri Anma Günü etkinlikleri çerçevesinde Irak'ta FETÖ ve 15 Temmuz darbe girişimi hakkında basın toplantısı yapıldı ve fotoğraf sergisi açıldı.

Ayrıca Macaristan'da iki milletin darbeye karşı direnişi kapsamında bir panel ve başkent Budapeşte'de fotoğraf sergisi de düzenlenecek. Hırvatistan'da kapsamlı bir basın konferansı, şehitler anısına oynanacak futbol karşılaşması ve 15 Temmuz Demokrasi Sergisi gibi çeşitli etkinlikler yapılacak.

Makedonya'nın 8 şehrinde bulunan panolarda 15 Temmuz afişleri yayınlanırken, ülkedeki Türk Büyükelçiliği ve diğer kurumların iş birliğiyle panel ve programlar organize edilecek.

Kosova'da restorasyonu TİKA tarafından yapılan Sinan Paşa Camisi'nde cuma namazında 15 Temmuz şehitleri için dua edilecek ve mevlit okutulacak. Kosova'daki sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) ortak programlar yapılarak Kosova'nın en çok okunan gazetelerinde tam sayfa ilan verilecek.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da fotoğraf sergisi, video gösterimi ve hatim duası eşliğinde anma programının gerçekleştirilmesi de planlanıyor.

Ukrayna ve Romanya'daki Türk büyükelçiliklerinin iş birliğinde fotoğraf sergisi, basın toplantısı ve mevlitlerle 15 Temmuz anılacak.

Karadağ'da AA'nın hazırlandığı videonun gösterimi yapılacak, fotoğraf sergisi ziyarete açılacak ve darbe girişiminin anlatıldığı kitaplar kurumlara gönderilecek.

- Novia Pazar'da 15 Temmuz Demokrasi Parkı açılışı

TİKA ve Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğince açık alanda fotoğraf sergisi düzenlenecek ve Sırbistan İslam Birliği Riyasetine bağlı çeşitli camilerde cuma namazında mevlit okutulacak. Başkanlığın tamamladığı 15 Temmuz Demokrasi Parkı da törenle açılacak.

Moldova'nın başkenti Kişinev'deki Komrat Sergi Salonu'nda, Türkiye'nin Kişinev Büyükelçiliği ile Gökoğuz Yeri Başkanı Irine Vlah'ın katılımıyla darbe girişimini anlatan sergiler açılacak.

Ürdün'de etkili bir haber sitesi ve günlük yayınlanan gazetede 15 Temmuz darbe girişiminin anlatıldığı bir makaleye yer verilmesi planlanırken, Lübnan'da AA muhabirlerinin çektiği fotoğraflardan oluşan bir sergi düzenlenecek.

Azerbaycan'da darbe girişimi gecesi yaşananlar Büyükelçilik, AA, TRT ile Kültür Müşavirliği iş birliğinde Azerbaycan kamuoyuna anlatılacak. Ayrıca üst düzey siyasetçi, bürokrat, öğretim görevlileri, STK temsilcileri ve halkın katılımıyla film gösterimi, Kur'an-ı Kerim tilaveti, fotoğraf sergisi gibi etkinliklerin olduğu bir programın yapılması planlanıyor.

Moğolistan'da ise 15 Temmuz 2016 gecesi Türkiye için sela okutulan Ulanbator'un Nalayh ilçesi Hz. Osman Camisi ve kültür merkezinde, yerel STK'ların da katkısıyla bir program düzenlenmesi hedefleniyor.

- TİKA, Afrika'da 15 Temmuz'u anlatıyor

Sudan'da İngilizce ve Arapça yayın yapan yüksek tirajlı gazetelerde makaleler yayınlanırken, 15 Temmuz ile ilgili bir basın açıklamasının yapılması ve mevlit okutulması da planlanıyor. Darbe girişimine ilişkin Nijer ve Senegal'de gazetelerde makaleler yayınlanacak ve mevlit okutulacak.

Somali'nin başkenti Mogadişu'da çocuk parklarının oluşturulması projesi kapsamında 6 alanda yapılan parklara 15 Temmuz şehitlerinin ismi verildi. Somali'de yetimlere yönelik birçok proje hayata geçiren TİKA, Mogadişu Al Harameyn Yetimhanesi'nde yerel yetkililerin de katılacağı 15 Temmuz programı gerçekleştirilecek.

Çad ve Gine'de 15 Temmuz darbe girişiminin anlatıldığı görsel sunumlar yapılırken, 15 Temmuz fotoğraf sergisi ve Filistin'de bir basın toplantısının yapılması öngörülüyor.

- TİKA, 15 Temmuz şehidinin adını Cibuti'de yaşatacak

Cibuti'de, 15 Temmuz anma etkinlikleri çerçevesinde Kadın ve Aile İşleri Bakanlığına bağlı "Balbala Kadın Meslek Eğitim Merkezi Şehit Başkomiser Zeynep Sağır Ek Hizmet Binası" hizmete açıldı. Darbe girişimi sırasında Özel Harekat Daire Başkanlığına yapılan saldırıda şehit düşen özel harekat polisi Zeynep Sağır'ın ismi projeyle yaşatılmış olacak.

Bangladeş'te video gösterimi ve fotoğraf sergisinin yanı sıra FETÖ ile mücadele kapsamında bir basın toplantısının yapılması öngörülüyor.

Myanmar'da darbe girişiminin yıl dönümünde, Yangon Eyelati Başbakanı ve parlamento üyelerinin katılacağı bir yemeğin verilmesi, Pakistan'da darbe girişimine karşı kamuoyunun aydınlatılması ve darbe girişimi sonrası Türkiye gündemindeki gelişmeler konusunda bilgilendirme amacıyla basın mensuplarının Türkiye'yi ziyaret etmesi planlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler