Ticaret Bakanlığı denetimleri sıkılaştırdı: Reklamlara 593 milyon lira ceza
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Reklam Kurulunun son 2,5 yılda yaptığı incelemeler sonucu 593 milyon lira idari para cezası uyguladığını açıkladı. Bolat, tüketiciyi korumaya yönelik yeni düzenlemeleri de kamuoyuyla paylaştı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bakanlık tarafından düzenlenen “28’inci Geleneksel Tüketici Ödülleri” ile **“Ortaokullar Arası Resim Yarışması Ödül Töreni”**ne katılarak, tüketicinin korunmasına yönelik çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Bolat, bilinçli tüketicinin güçlü ekonominin temeli olduğunu belirterek, Ticaret Bakanlığı olarak adil ve rekabetçi piyasa anlayışıyla hem üretici hem de tüketici haklarının korunduğunu söyledi. Bu çalışmaların, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda saha denetimleriyle yürütüldüğünü ifade etti.
Fiyat etiketlerinde yeni dönem
Fiyat Etiket Yönetmeliği’nde önemli bir değişiklik yaptıklarını açıklayan Bolat, lokanta, restoran, kafe ve pastane gibi işletmelerde menü ve fiyat bilgilerinin iş yeri dışında görünür şekilde, masa üstlerinde basılı olarak ve karekod üzerinden sunulmasının zorunlu hale getirildiğini belirtti.
Yeni düzenlemeyle belirli kriterlerin üzerindeki işletmelerin fiyat listelerini elektronik sistem üzerinden Ticaret Bakanlığına ileteceğini aktaran Bolat, “Tüketicilerimiz fiyatları sistem üzerinden kontrol edebilecek. Kesesine ve zevkine uygun işletmeleri tercih etmede kolaylık sağlanacak” dedi.
Bolat ayrıca, ambalajlı ürünlerde dara ağırlığının düşülmesinin zorunlu olacağını, tüketicinin net ağırlık üzerinden alışveriş yapacağını vurguladı.
Reklam Kurulundan 593 milyon liralık ceza
Güvenilir reklamın sağlıklı işleyen piyasanın temel unsurlarından biri olduğunu dile getiren Bolat, Reklam Kurulunun tüm televizyon, radyo, yazılı basın ve internet reklamlarını denetlediğini belirtti.
Bolat, “Son 2 buçuk yılda Reklam Kuruluna iletilen şikayetler birebir incelendi ve 593 milyon lira idari para cezası uygulandı” dedi.
Güvensiz ürün oranı yüzde 1,1’e düştü
Ürün güvenliği denetimlerine de değinen Bolat, 2011’de yüzde 32 olan güvensizlik oranının, yapılan etkin çalışmalarla yüzde 1,1’e gerilediğini söyledi. İnsan sağlığına aykırı olduğu tespit edilen bazı ürünlerin posta ve hızlı kargo yoluyla ithalatının kısıtlandığını belirtti.
Toplam ceza 6,8 milyar lirayı buldu
Yasa dışı uygulamalara karşı son 2,5 yılda verilen cezalara ilişkin bilgi veren Bolat, abonelik sözleşmeleri ve haksız uygulamalar nedeniyle 4,7 milyar lira, ürün güvenliği denetimlerinde 100 milyon lira, fiyat etiketi denetimlerinde ise 1,4 milyar lira ceza uygulandığını açıkladı.
Bolat, “Toplamda tüketici korunmasına yönelik 6,8 milyar lira idari para cezası uygulandı” dedi.
Tüketici Hakem Heyetleri
Türkiye genelinde 211 noktada faaliyet gösteren Tüketici Hakem Heyetlerinin, son 2,5 yılda yaklaşık 2 milyon dosyayı karara bağladığını belirten Bolat, uyuşmazlık tutarının 21 milyar lira olduğunu kaydetti.
Program, ödül takdimleriyle sona erdi. Bakan Bolat, İhlas Haber Ajansı Ekonomi Muhabiri Kemal Diri’ye de Tüketici Özel Ödülünü verdi.
Kaynak: