Tezgahlar "erkenci portakalla" dolmaya başladı

Tezgahlar "erkenci portakalla" dolmaya başladı

Portakalda erkenci türlerinin hasadının sürdüğü Adana'da, bu sezon 130 bin dönüm alandan 600 bin ton ürün elde edilmesi bekleniyor- Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı İncefikir:- "Portakallarımız Rusya, Ukrayna, Romanya ve Irak gibi ülkelere gönderiliyor"

ADANA (AA) - EREN BOZKURT - Adana'da erkenci türlerinde hasadı süren portakalda bu sezon 600 bin ton rekolte bekleyen çifti, ürünlerini yurt dışına da pazarlıyor.

Ülkenin narenciye üretiminin önemli bir kısmını karşılayan Çukurova'da, "fukumoto" ve "navelina" cinsi erkenci tür portakallar toplanılıyor.

Yeşil olarak toplanan portakallar, paketleme tesislerinde sarartılarak başta Rusya olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Adana'da bu yıl 130 dekar alanda üretimi yapılan portakal çeşitlerinden yaklaşık 600 bin ton rekolte bekleniyor.

Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de narenciye kapasitesinin 4 milyon ile 4 milyon 200 bin ton arasında olduğunu söyledi.

Bunun üçte birini portakal cinslerinin oluşturduğunu belirten İncefikir, Adana'nın ise Türkiye'deki narenciye üretiminin yüzde 40’ını karşıladığını dile getirdi.

- "Fiyatlar üreticiyi erkenci portakala yöneltti"

Erkenci portakal hasadının yaklaşık 10 gün önce başladığını ifade eden İncefikir, şöyle devam etti:

"Pazarın boş olduğu dönemlerde biz erkenci türleri göndermeye başlıyoruz. Portakalımızı çok daha iyi fiyatlara satmaya çalışıyoruz. Ovada bu gittikçe çoğalacak. ‘Washington’ cinsi portakal ağaçlarımız kesilerek yerini daha erkenci ürünler alacak. Bu anlamda eski bahçelerin yerini erkenci ve orta erkenci portakallar almaya başlıyor. Portakallarımız Rusya, Ukrayna, Romanya ve Irak gibi ülkelere gönderiliyor. Irak, Rusya’dan fiyatsal olarak uygun olan, bir kalite daha düşük ürün alıyor. Ukrayna da önemli bir pazar."

İncefikir, şu anda erkenci portakalın fiyatının 80 kuruş ile 1 lira arasında değiştiğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :