TEYAD’da 'mutlu bir yuva nasıl kurulur, nasıl korunur?' konuşuldu

TEYAD’da 'mutlu bir yuva nasıl kurulur, nasıl korunur?' konuşuldu

TEYAD’nin Cuma sohbetlerinde bu hafta İlahiyatçı-Yazar Halil Atalay “Mutu Bir Yuva Nasıl Kurulur, Nasıl Korunur?” konulu bir konferans verdi. Atalay, "Sadece doyurmakla baba, sadece doğurmakla da anne olunmuyor" dedi.

Tüm Eğitim Yardımlaşma Araştırma Derneği (TEYAD)’nin Cuma sohbetlerinde bu hafta İlahiyatçı-Yazar Halil Atalay, “Mutu Bir Yuva Nasıl Kurulur, Nasıl Korunur?” konulu bir konferans verdi.

Programı düzenleyen Ömer Lütfi Ersöz, Şair Cengiz Numanoğlu'ndan "İnsan Olmak Bu Kadar mı Zorlaştı?” isimli şiiri okudu.

Konuşmasına ailenin tanımıyla başlayan ve "Toplum yangınında ilk kurtarılacak olan müessese ailedir. Çünkü bir milleti ayakta ve diri tutan, tarihe mal eden ve insanlığa hizmet fırsatı veren kurum ailedir." diyen ilahiyatçı yazar Halil Atalay; "Eşler birbirinin rakibi değil birbirinin refikidir, hayat arkadaşıdır, cennet yoldaşıdırlar. Çocuk yetiştiği ailede şeklini alır. Sadece doğurmakla anne, sadece doyurmakla da baba olunmuyor. Pekçoğu doğuruyor ama anne olamıyor. Hz. Mevlânâ şöyle diyor: 'Her insan bir cevherdir, işlenirse mücevher olur.' Ustaların sanatının değeri eserlerinden belli olur. Anne ve babanın kıymeti de yetiştirdikleri çocuklardan belli olur. İlk aile Cennette kuruldu. Onun için ailede cennetten bir koku ve tat vardır. Biz bu koku ve tadı alamıyorsak dönüp kendimize bakmamız, kendimizi sorgulamamız gerekir."dedi.

 

aile-huzur-6-halil-atalay-(1).jpg

 

"Cennette başlayan, dünyada devam eden ve yine cennette devam edecek olan iki ibadet vardır: Biri imandır, diğeri nikâhtır." diyen Atalay; "Müslümanlar sadece bir yastıkta kocamak için değil cennette de beraber olmak için evlenirler. Müslüman eşler birlikte cennet yolculuğuna çıkmış yolculardır. Bundan dolayı birbirlerini yoldan çıkarmamalıdırlar. Mutluluk elimizde ve evimizde olmalıdır. Elinde kelebek olan birisine sormuşlar; 'elindeki kelebek sağ mı, ölü mü?' diye o da demiş ki; 'bu size bağlı, kelebek nazik bir varlıktır, tutmayı bilirseniz yaşar, tutmayı bilmezseniz ya ölür ya da kaçar.' cevabını vermiş. Ailenin mutluluğu da bize bağlı. Eşler birinin tamamlayısıdır. Hiç imtihanımız olmaz mı, zorluk olmaz mı, elbette olacak. Rahmetli Seyyid Kutup'un şöyle bir tespiti var: 'Ben bilginin gücüne inanırım, kültürün gücüne inanırım ama eğitimin gücüne daha fazla inanırım.' diyor. Hem belediyelerimiz hem de düğünlere giden insanlarımız evelenen çiftlere aile ile ilgili kitaplar hediye ederlerse çok hayırlı bir iş yapmış olurlar." dedi.

aile-huzur-8-halil-atalay.jpg

 

Evlilik dışında huzur arayanların hüsrana uğradıklarına vurgu yapan Atalay, bir Erzurum türküsünü örnek vererek "hani bir Erzurum türküsünde 'Neyleyeyim köşkü, neyleyim sarayı, / İçinde salınan yâr olmayınca...' diyor ya, insanın iki cenneti var diyor âlimlerimiz: Biri öldükten sonraki ahiret hayatımızdaki cennet, diğeri ise dünyadaki cennetimiz. İşte dünyadaki cennetimiz evimiz, yuvamızdır, eşimiz ve çocuklarımızla olan hayatımızdır. Mutluluğun 5 S'i vardır: Sevgi-Saygı birliği, Secde birliği, Sofra birliği, Sohbet birliği, Seyahat birliği."dedi.

TEYAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Oğuz, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Lütfi Ersöz ve Yunus Gören ile emekli öğretim üyesi Hüsnü Çeşmeci tarafından konuşmacı İlahiyatçı Yazar Halil Atalay'a günün anısına dernek plâketi takdim edildi.

aile-huzur-3.jpg

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :