TESK Genel Başkanı Palandöken:

TESK Genel Başkanı Palandöken:

"Hurdaya ayrılabilir araçlar için süre sınırı olmamalı. 20 yaşını dolduran araçlar otomatik olarak hurdaya ayrılabilmeli"- "20 yaş ve altında olan 500 bine yakın kamyon hurdaya ayrılabilir durumda. Asgari 15 milyar liralık hurda stokuna sahibiz"

ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hurdaya ayrılabilir araçlar için süre sınırı olmamasını isteyerek, 20 yaşını dolduran araçların otomatik hurdaya ayrılabilmesi gerektiğini belirtti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, ticari araçların ÖTV’siz değişiminde en büyük avantajın binek otomobillerde olduğunu ifade ederek, kamyon ve otobüs gibi ÖTV oranı düşük araçların değişmesinde hurda teşvikinin belirleyici olacağına işaret etti. Palandöken, hurda teşvikiyle hem esnaf hem de devletin kazançlı çıkacağına, bu değişimin ekonomiye ve çevreye katkısına dikkati çekti.

Daha önce yapılan hurda teşvikinde, en büyük sorunun yürür durumda olmayan araçların nakliyesinde yaşandığını vurgulayan Palandöken, yeni bir hurda teşviki gelmesi halinde her bölgede teslim noktaları belirlenmesini ve nakliye giderlerinin teşvike dahil edilmesini istedi. Palandöken, sanayicinin Çin’den hurda ithal ettiğini vurgulayarak, yurt içinde aynı bölgedeki hurda araçların nakliyesinin çok daha ucuza geleceğini kaydetti.

Hurda teşvikinde belirleyici kriterin araçların yaşı olduğunu anımsatan Palandöken, şöyle devam etti:

"Hurdaya ayrılabilir araçlar için süre sınırı olmamalı. 20 yaşını dolduran araçlar otomatik hurdaya ayrılabilmeli. Böylelikle sanayinin hurda ihtiyacına da düzenli bir katkı sağlanmış olur. 20 yaş ve altında olan 500 bine yakın kamyon hurdaya ayrılabilir durumda. Asgari 15 milyar liralık hurda stokuna sahibiz. Bu tutar, yıllık hurda ithalatımızın 4’te 3’üne denk geliyor. Hurda için belirlenen teşvik tutarı, hem ithalatı azaltacak hem de esnafı rahatlatacak miktarda olmalı. Böylelikle esnaf ÖTV’siz aracını değiştirirken, sanayici de hurda ihtiyacını karşılamış olacak."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :