TESK Genel Başkanı Palandöken:

TESK Genel Başkanı Palandöken:

“Depolarımızda yeterli miktarda bakliyat ürünü var, çiftçiyi ve tarımı destekleyerek ihracatı artırmalıyız” - “Dünya sıralamasında nohut üretiminde Hindistan ve Avusturalya’dan sonra üçüncü sıradayız”

ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, depolarda yeterli miktarda bakliyat ürünü bulunduğunu ifade ederek, çiftçiyi ve tarımı destekleyerek ihracatın artırılması gerektiğini belirtti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, bakliyat piyasasının yüzde 80’lik kısmını elinde tutan birkaç firmanın döviz kurlarını sebep göstererek fiyatlarda artış yaptığını savundu.

Kuru bakliyatın yazın çok sık tüketilen gıdalar arasında bulunmadığına dikkati çeken Palandöken, ramazanın da yaklaşması sebebiyle bakliyata Kasım 2016'dan bu yana gelen yüzde 40’lık zammın alt yapısını spekülatörlerin oluşturduğunu iddia etti.

Palandöken, vatandaşlara ürün alırken eski mahsüllere karşı dikkatli olmaları uyarısında bulunarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının baklagil üretimine desteğini yüzde 50 artıracağını kaydetti.

Çiftçilerin de bilinçlendirilerek doğru tohumlarla üretim yapılmasının ve mazot, gübre, ilaç, tohum gibi girdilerin fiyatlarının kontrol altında tutulmasının ekonomiye büyük fayda sağlayacağını belirten Palandöken, şunları kaydetti:

“Dünya sıralamasında nohut üretiminde Hindistan ve Avusturalya’dan sonra üçüncü, mercimek üretiminde ise Kanada, Hindistan ve Avustralya’dan sonra dördüncü sıradayız. Bu sıralamaların daha üst seviyelere çıkmasının önünde hiçbir engel yok. Ankara’da en fazla alışveriş yapılan pazar ve marketlerden derlenen fiyatlara göre 4 kişilik bir ailenin şubat ayında nohut, mercimek, fasulye gibi kuru bakliyat harcamaları yüzde 0,91 artarak 57,6 lira oldu. Bu fazla bir artış değil. Depolarımızda yeterli miktarda bakliyat ürünü var, çiftçiyi ve tarımı destekleyerek ihracatı artırmalıyız.”

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :