TESK Başkanı Palandöken: "Yeni düzenleme ile esnaf ve sanatkarlarımız gerçek usulde vergilendirilecek"
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni vergi düzenlemesi ile bazı illerde esnaf ve sanatkarların 2026’dan itibaren gerçek usulde vergilendirileceğini açıkladı.
Kamuoyunda esnaf ve sanatkarları ilgilendiren vergi düzenlemesi hakkında farklı yorumlar yapılması üzerine açıklama yapan Palandöken, düzenlemenin serbest muhasebeci mali müşavirlerle iş birliği esasına dayandığını belirtti. Palandöken, hiçbir meslek grubunun emeğinin değersizleştirilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.
Mali müşavirlerle iş birliği vurgusu
TESK Başkanı, serbest muhasebeci mali müşavirlerin esnaf ve sanatkarların en önemli paydaşları arasında yer aldığını ifade ederek, yıllardır süren iş birliğinin başarıyla devam ettiğini söyledi. Palandöken, sürecin karşılıklı anlayış, ortak akıl ve iş birliği ile yürütülmesinin önemine dikkat çekti.
2026’dan itibaren gerçek usul
Palandöken, yeni düzenleme kapsamında bazı illerde esnaf ve sanatkarların 2026’dan itibaren gerçek usulde vergilendirileceğini belirterek, geçişin esnafı zorlamadan, düzenli ve kontrollü şekilde yapılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Yetki devri iddialarına yanıt
Düzenlemenin mali müşavirlerin yetkilerini zayıflattığı yönündeki iddialara da değinen Palandöken, bu değerlendirmelerin yanlış olduğunu söyledi. Palandöken, muhasebe işlemlerinin meslek kuruluşlarında görev yapan yetkili mali müşavirler tarafından ya da dışarıdan çalışan meslek mensuplarının gözetimi ve sorumluluğu altında yürütüleceğini ifade etti.
Amaç: Düzenli ve kontrollü geçiş
TESK Başkanı, uygulamanın yetki devri anlamına gelmediğini, aksine düzenli bir geçiş sağlamayı amaçladığını belirterek, sürecin esnaf, meslek mensupları ve ülke ekonomisi açısından önem taşıdığını dile getirdi.