TESK Başkanı Palandöken:

TESK Başkanı Palandöken:

"Türkiye'deki 72 bin 659 kahvehane ve kıraathane 0 faizli ve uzun vadeli modernizasyon-yenileme kredisiyle desteklenmelidir"

ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yabancı kahve zincirlerinin özellikle büyük şehirlerde kahvehane ve kıraathaneler için büyük bir tehdit haline geldiğini belirterek, "Türkiye'deki 72 bin 659 kahvehane ve kıraathane 0 faizli ve uzun vadeli modernizasyon-yenileme kredisiyle desteklenmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, kahvehane, kıraathane ve çay ocağı kültürünün her geçen gün kan kaybettiğini, söz konusu işletmeler için desteğe ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Son yıllarda sayıları hızla artan yabancı kahve zincirlerinin yüzlerce yıllık kahve kültürünü değiştirmeye başladığını ve özellikle büyükşehirlerde kahvehane ve kıraathaneler için büyük bir tehdit haline geldiğini savunan Palandöken, şunları kaydetti:

"Çoğu büyükşehirlerde olmak üzere son üç yılda 4 bin 733 kahvehane kapandı. Kahvenin ekonomik boyutunun yanında kültürel etkisi de var. Türk toplumunda kahvenin ayrı bir yeri ve önemi vardır. Türk kahvesinden başka hiçbir kahve kültüründe kahvenin 40 yıl hatırı olmaz, ancak yabancı kahve zincirleri büyük şehirlerde hızla yayılıyor. Gençler için kahve kültürümüz hızla değişmeye başladı. Bu kültürü korumak için kahvehane ve kıraathanelere destek vermek gerekir.

Yabancı kahve zincirleriyle rekabet edebilmek için kahvehanelerin kendilerini yenilemeleri gerekmektedir. Türkiye'deki 72 bin 659 kahvehane ve kıraathane 0 faizli ve uzun vadeli modernizasyon-yenileme kredisiyle desteklenmelidir. Modernizasyon ve yenileme kredisiyle kahvehaneler çağa ayak uyduracak ve söz konusu kültür yaşamaya devam edecektir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :