Terörün kararttığı hayatı Mersin'de aydınlandı

Terörün kararttığı hayatı Mersin'de aydınlandı

Şırnak'ın İdil ilçesindeki terör saldırıları nedeniyle yaşadığı topraklardan göç etmek zorunda kalan Fatoş Dilmeç, eşi ve çocuklarıyla geldiği Mersin'de hayata yeniden tutundu- Kalkınma Bakanlığı ve Mersin Valiliğinin desteğiyle açılan Kadın, Gençlik ve Ç

MERSİN (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Şırnak'ın İdil ilçesinde yaşanan terör olayları sırasında evinden edilen ve terör örgütünün baskından kaçarak hasta olan eşi ve 5 çocuğuyla Mersin'e gelen Fatoş Dilmeç, karanlık günlerinin Mersin'de aydınlığa dönüşmesinin mutluluğunu yaşıyor.

Dilmeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İdil'de terör örgütünün olaylar sırasında evini harabeye dönüştürdüğünü ifade ederek, güvenlik güçlerinin kendisine yardımcı olduğunu ifade etti.

Yaşanılanlardan dolayı zor günler geçirdiğini ve can güvenliğinin tehlikeye düştüğünü aktaran Dilmeç, şunları söyledi:

"Cizre'de olaylar başlamıştı. Orada başlayınca olayların bizim tarafa da yansıyacağını hissettik. Bir gün kalktığımızda baktık etrafımızda çukur kazmaya başlıyorlar. Duvarı söküp, caddelere duvar yapıyorlar. 'İdil'den çıkarken çocuklarımı hastaneye götürüyorum' diye çıktım. Yani İdil'den giriş çıkış bile mümkün değildi. Can güvenliği yoktu. Oranın zorluğu anlatılır gibi değil, yaşanması lazım. Gece yarıları anons ediyorlardı 'Gelin, dışarı çıkın' diye. Camileri basıp, camilerden anons yapıyorlardı. Kapılarımızı çalıp, 'Genç çocuğunuz varsa bizim yanımıza gönderin, bizim yanımızdan destek olsunlar' diyorlardı. Çukurlar kazıldığı sıra 'Gelip kazacaksınız, yardım edeceksiniz' diyorlardı. Zorlama oluyordu. Oğlum askerdi. İdil'de can güvenliğim yoktu. Komşular ve etraftakiler oğlumun askerde olduğunu bildiği için evimin içine girdi PKK. Evimi harabeye döndürdüler. Ondan dolayı evim kullanılamaz hale geldi."

- "Karanlıktan aydınlığa çıktığımı hissediyorum"

Dilmeç, terör olaylarının artması üzerine misafir olarak Mersin'e geldiğini ancak daha sonra buraya yerleşmeye karar verdiğini söyledi.

Kentte Kadın, Gençlik ve Çocuk Eğitim Merkezi'yle tanıştığını ifade eden Dilmeç, burada dikiş-nakış kursuna katılarak hem meslek edinmeye başladığını hem de ailesinin geçimini sağladığını dile getirdi.

Dilmeç, eşinin hastalığından dolayı evini geçindirmek zorunda olduğunu dile getirerek, şunları belirtti:

"Ben buraya geldiğimde hiçbir şeyim yoktu. Sadece kimliklerle ben ne yapabilirim. 4 kızım var. Oğlum da askerdeydi. Hiçbir güvencem yok. Burada çocukları okula yazdırdım. Okula göndermek için maddi durumum yoktu. Mersin İHH İnsani Yardım Derneğinin kapısının açık olduğunu öğrendim ve buraya geldim. Yardımlarını esirgemediler. Kıyafet, eşya ve gıda yardımı yaptılar. Üstüne üstlük iş verdiler. Şimdi burada çalışıyorum. İlk başta kursiyer olarak girdim. Öğlen geliyordum saat 16.00'da gidiyordum. Mağdur olduğumu öğrenince beni tüm gün işe almak istediler ve teklifte bulundular. Şimdi burada çalışıyorum. Durumum eskisine göre daha iyi. Mersin'e geldiğim zaman umutsuzdum. 'Ben ne yapacağım' diye düşünüyordum. Şimdi ne eşya var gözümde ne başka bir şey çünkü karanlıktan aydınlığa çıktığımı hissediyorum. Karanlıkta olan ve kendine özgüveni olmayan kadınlar varsa gerçekten bu kapıdan destek alacaklarına inanıyorum. Gelmelerini tavsiye ediyorum."

- "Psikolojik destek de veriyoruz"

Mersin İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Mesut Kayacı, Kalkınma Bakanlığı ve Mersin Valiliğinin verdiği destekle SODES programı kapsamında açtıkları Kadın, Çocuk ve Gençlik Eğitim Merkezinde 12 kurs oluşturduklarını söyledi.

Kurslara katılanların meslek öğrendiğini ifade eden Kayacı, kursiyerlerin aile bütçesine katkıda bulunma imkanı da bulduğunu ifade etti.

Kayacı, projenin sadece kursla sınırlı kalmadığını anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Burada dezavantajlı ailelere, başlarında aile reisi olmayan, ihtiyacı olan, doğu illerinden göçüp buraya gelen, meslek sahibi olmayan ailelerimize hem meslek öğretmek hem de psikolojik destek vermek amacıyla burayı faaliyete geçirdik. Bu kurslarımıza gelen ailelerimize İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezinin desteğiyle ücret de veriyoruz. Aile bütçelerine katkı sağlıyorlar ve ayrıca meslek öğreniyorlar. Çocuklarına da kreş hizmeti veriyoruz. Böylece komplike bir aile eğitim, kurs görmüş, meslek edinmiş oluyor."

Kayacı, kursiyerlerin sorunlarıyla da ilgilendiklerini belirterek, "Buraya gelen ailelerimiz bizlerle tanıştığı zaman, bizlere dertlerini de anlatıyor. Yönlendirdiğimiz doktorlar yardımıyla psikolojik destek de verdiriyoruz. Kendilerine burası terapi oluyor. Gerçekten travma halinde olan ailelerle karşılaşıyoruz. Çocukları okula gidemeyen, gittiği zaman okulda problem olan, aile içerisinde sorunlu olanları gördüğümüz zaman bu sorunlarla da ilgileniyoruz." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :