"Terörü övmek moda haline geldi"

"Terörü övmek moda haline geldi"

SAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Kalabalık:- "Birçok insanın ölümüne neden olan bir örgütü övmek kabul edilemez. Bunun özgürlükle ifade hürriyetiyle ve düşünceyi açıklama hürriyetiyle alakası olamaz"- "Bölücülük suçu işleyen, vatanın varlığını, bölünmez bütünlü

SAKARYA (AA) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Kalabalık, suçluyu ve terör örgütünü övmenin ifade özgürlüğünü kapsamadığını belirterek, "Birçok insanın ölümüne neden olan bir örgütü övmek kabul edilemez. Bunun özgürlükle ifade hürriyetiyle ve düşünceyi açıklama hürriyetiyle alakası olamaz" dedi.

Kalabalık, terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanan akademisyenler ve dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmalarına ilişkin, AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Özgürlüklerin doğal bir sınır olduğunu ve hürriyetler kullanılırken kanunlara, hukukun genel ilkelerine uyulması gerektiğini söyleyen Kalabalık, şöyle dedi:

"Son zamanlarda suçluyu ve terörü övmenin moda haline geldi. Bu, Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak düzenlenmiştir. Hukuk Devleti Türkiye Cumhuriyeti'nde insanların hak ve özgürlükleri anayasayla güvence altına alınıyor. Suçluyu, terör örgütünü övmek ifade hürriyetini kapsamaz. Birçok insanın ölümüne neden olan bir örgütü övmek kabul edilemez. Bunun özgürlükle ifade hürriyetiyle ve düşünceyi açıklama hürriyetiyle alakası olamaz. Bu demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti açısından son derece yanlış anlaşılan bir kavram."

Kalabalık, terörü övmenin hukuk devletini kapsamadığını ve suçluyu öven kişiler hakkında savcıların üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getirdi.

"Suçluyu övenler ceza alsın almasın derin bir takibata maruz kalmalı" diyen Kalabalık, şunları ifade etti:

"Bazı milletvekillerinin dokunulmazlarının kaldırılması çoktan gerekiyordu. Anayasanın 14. maddesinde 'Bölücülük amacıyla hak ve özgürlük kullanılamaz' diyor. Bir devleti, milletin bölünmez bütünlüğünü parçalamak, zarar getirmek amacıyla özgürlükleri kullandıklarında bu maddedeki kuralın özgürlükleri kötüye kullanma yasağının kapsamına giriliyor, bu da dokunulmazlıkların kaldırılması anlamına geliyor. Bölücülük suçu işleyen, vatanın varlığını, bölünmez bütünlüğünü tehlikeye sokanların ve bu amaçla hareket edenlerin dokunulmazlığını bile kaldırmadan direkt takibat yapılması gerekiyor."

Kalabalık, özgürlüklerin anayasal ve doğal sınırlar içerisinde kullanılması gerektiğini, bir başkasının hürriyetine müdahale anlamını taşımaması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :