Teröristlerin tahrip ettiği yerleri kadınlar yeşertecek

Teröristlerin tahrip ettiği yerleri kadınlar yeşertecek

Yaşamı hiçe sayan saldırılar gerçekleştiren terör örgütü PKK mensuplarından temizlenen bölgelerde teröristlerin kaçarken izlerini kaybettirmek için ateşe vererek tahrip ettiği ormanlar ve dağların yeşertilmesi için kadınlar da fidan dikiyor- Elazığ Orman

ELAZIĞ (AA) - BESTAMİ BODRUK - Terörle mücadele için binlerce kahraman yetiştiren Anadolu kadını, terör örgütü PKK'nın saldırılarıyla tahrip ettiği dağların ve ormanların yeşertilmesi için de görev başında.

Yaşamı hiçe sayan hedef tanımaz saldırılar gerçekleştiren terör örgütü PKK mensuplarından temizlenen bölgelerde teröristlerin kaçarken izlerini kaybettirmek için ateşe vererek tahrip ettiği ormanlar ve dağların yeşertilmesi için kadınlar da fidan dikiyor.

Elazığ Orman Bölge Müdürlüğünce yürütülen çalışma kapsamında müdürlük bünyesindeki 300'ü kadın 600 kadrolu ve taşeron personel, Elazığ, Malatya, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Muş, Van ve Hakkari'de 14 milyon fidanı toprakla buluşturacak.

Kadınların elinde anne şefkati ile dikilen özenle bakımı yapılan fidanlarla terörün tahrip ettiği ve yaktığı dağlar ile ormanlık alanların yeşertilmesi amaçlanıyor.

- "Fidanlar büyüyecek, gölgesinde oturacağız"

Tarihi Harput Mahallesi'ndeki fidan dikim sahasında çalışan 3 çocuk annesi 47 yaşındaki Hülya Yırgaş, bölgede eskiden birçok yerin ormanlık olduğunu söyledi.

"Terör nedeni ile ormanlık yerler yakıldığı zaman dağlar çıplak kaldı. Biz de fidanları dikiyoruz ve yeşermesini istiyoruz." diyen Yırgaş, doğanın daha güzel hale gelmesi için uğraş verdiklerini belirtti.

Yırgaş, dağların yeşermesini istediklerini dile getirerek, "Hem biz hem dağlar kazanıyor. Fidanlar büyüyecek, gölgesinde oturacağız." dedi.

Kazancı ile iki çocuğunu üniversite okuttuğunu, fidanlara anne şefkati ile yaklaştıklarını aktaran Yırgaş, fidan gördüklerinde çocuklarını görmüş gibi mutluluk duyduklarını kaydetti.

Yırgaş, "Arkadaşlarıma, 'Fidanı yavaş atın, güzel dikin, topraktan çıkardığınız zaman fidanı incitmeyin, toprağı dağılmasın.' diye uyarıda bulunuyorum. Nasıl bir çocuğa, 'Düşme canın yanar.' diyorsak fidana da o hassasiyetle yaklaşıyoruz çünkü buradan ekmek yiyoruz. Fidan dediğin çocuk gibidir." ifadelerini kullandı.

- "Terör olayları nedeniyle ormanlar yakıldı"

Yeşim Yıldırım (56), terörün zarar verdiği alanları yeşertmek için çalıştıklarını belirtti.

Terör olaylarının ormanlara verdiği zarara değinen Yıldırım, "Daha önce memleketimiz yeşildi. Terör olayları nedeniyle ormanlar yakıldı, söküldü. O yüzden de yeşillik çok azaldı. Şimdi fidanları ekersek biz görmesek de çocuklarımız, gelecekte insanlar rahat oturur, hava temiz olur, doğa güzelleşir." diye konuştu.

Yıldırım, fidanların da can olduğunu vurgulayarak, çocuklarına gösterdikleri şefkati fidana da gösterdiklerini aktardı.

Çalışmada görev alan 2 çocuk annesi 44 yaşındaki Gülistan Türkeş ise, diktiği fidanların gölgesinde torunlarının oturacağını, bunun da kendisini mutlu ettiğini kaydetti.

Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, sorumluluk bölgelerindeki Elazığ, Malatya, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Muş, Van ve Hakkari'de bu yıl 14 milyon fidanı toprakla buluşturacaklarını söyledi.

Terör örgütüne yönelik operasyonlar sırasında kaçan teröristlerin ormanları tahrip ettiğini ifade eden Polat, "Binlerce hektar alan bugüne kadar terör olaylarında zarar gördü. Bu alanların gerek rehabilite edilmesi gerekse bozulan arazilerin ağaçlandırılması konusunda yoğun bir çaba içerisindeyiz." şeklinde konuştu.

Teröristlerin ormanlarda saklandığı yerlerde tahribat olduğunu anlatan Polat, özellikle Tunceli ve Bingöl kırsalında, kısmen de Bitlis'te ve Hakkari'nin sınır bölgelerinde tahribat meydana geldiğini aktardı.

Polat, bu tahribatın terör örgütü ile mücadelenin başladığı günden bugüne devam ettiğine işaret ederek, bu doğrultuda güvenlik güçlerince temizlenen yerlerin rehabilite edildiğini, bozulan doğal dengenin yeniden oluşturulmaya çalışıldığını vurguladı.

Yenileme çalışması yaparken yöre halkından da istifade ettiklerini belirten Polat, "Bu süreç tohumdan fidan üretilmesi, fidanların sahaya taşınması, arazi hazırlığı, fidan dikimi ve bakımı şeklinde devam ediyor. Bu çalışmalar yapılırken en büyük destekçimiz kadınlar." dedi.

Polat, kadınların tohum ekiminden, dikimine, çapadan bakıma kadar yoğun şekilde çalıştığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Terörden arındırılan dağlarımızı, kadınlarımızın eli ile yeniden yeşillendirmeye, canlandırmaya ve şenlendirmeye çalışıyoruz. Kadınlarımız emeği ile bize olduğu kadar aile bütçelerine de katkı sağlıyor. Kadın eli değen fidanların tutma başarısı daha iyi oluyor. Bu anlamda bir anne, bir eş ve bir kardeş olan kadınlarımızın ellerine sağlık."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :