Terör mağduru öğrenciler yeteneklerini sergiledi

Terör mağduru öğrenciler yeteneklerini sergiledi

PKK'lı teröristlerce okulları tahrip edildiği için eğitimlerini başka okullarda sürdüren Surlu 4 bin 500 öğrenci, yaşadıkları travmayı müzik, resim ve drama atölyeleri ile spor salonlarındaki etkinlikler sayesinde attı- Terör mağduru öğrenciler, yıl sonu

DİYARBAKIR (AA) - AHMET KAPLAN - Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki okulları PKK'lı teröristlerce yakıldığı için eğitimleri sekteye uğrayan öğrenciler, yaşadıkları travmayı müzik, resim, drama ve spor dallarında aldıkları eğitimle atlattı.

Yeni eğitim-öğretim yılına Türkiye'nin diğer bölgelerindeki akranları gibi heyecanla başlayan öğrencilerin eğitim hakkına ilk darbe, terör örgütü ile bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin "okulların bir hafta süreyle boykot edilmesi" çağrısıyla vuruldu.

Vatandaşların, tüm baskılara rağmen destek vermediği çağrının ardından bu kez sözde "öz yönetim" ilanı adı altında il ve ilçelerde saldırılarını artıran teröristler, cadde, sokak ve okul önlerine kazdıkları çukurlar, kurdukları barikatlar ve buralara tuzakladıkları patlayıcılarla çocukların eğitim hakkını ellerinden aldı.

Sur ilçesindeki Cumhuriyet İlkokulu, Mardinkapı İlk ve Ortaokulu, Süleyman Nazif İlkokulu, Yavuz Selim Ortaokulu ve Alparslan İmam Hatip Ortaokulunda okuyan yaklaşık 4 bin 500 öğrenci, okulları teröristlerce yakıldığı için büyük mağduriyet yaşadı.

Terör saldırıları nedeniyle aileleriyle farklı il ve ilçelere yerleşmek zorunda kalan çocuklar, yeni ikametlerine en yakın okullara nakledildi.

- Tekrar hayata tutundular

Yaşadıkları psikolojik sorunları atlatmaları için müzik, resim, drama ve spor aktivitelerine yönlendirilen terör mağduru öğrenciler, Sur Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce Sosyal Destek Programının (SODES) desteğiyle hayata geçirilen "Spor ve Sanatla Katıl Hayata Projesi"nin yıl sonu tanıtım etkinliğinde sahne performansları ile göz doldurdu.

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, halk oyunları gösterileri sunan ve görev aldıkları koroda Türkçe ve Kürtçe şarkılar seslendiren öğrenciler, büyük alkış aldı.

Mardinkapı Orta Okulu'nda görevli müzik öğretmeni Gülbin Çelebi'nin yazdığı ve Sur'a duyulan özlemi anlatan "Sur'a doğru" isimli gölge oyunu ve şiiri, izleyicileri duygulandırdı.

Öğrencilerin rehabilite çalışmaları kapsamında açılan atölyelerde yaptığı resim, origami ve taş boya sanatı eserleri de merkezde sergilendi.

Sur ilçesinde görevli öğretmenler de oluşturdukları müzik grubuyla programa katılanlara keyifli anlar yaşattı.

- "Yaşadıkları sorunu üzerilerinden attılar"

Terör mağduru öğrencilere yönelik çalışmalarını AA muhabirine değerlendiren Sur Milli Eğitim Müdürü Eyüp Uçak, projenin Sur Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlandığını bildirdi.

Projenin, tüm okullardaki öğrencileri kapsayacak şekilde hazırlandığını aktaran Uçak, "Yaşanan terör olaylarından dolayı okullarımız yakılıp yıkıldı. Okulları yakılan öğrencilerimizi Yenişehir ilçesindeki 32 derslikli okula taşıdık. Bu projemizin büyük bir ağırlığını buradaki öğrencilerimiz üzerinde yoğunlaştırdık." dedi.

Öğrencilerin terör nedeniyle yaşadıkları travmayı atlatmaları için çeşitli etkinlikler düzenlediklerine değinen Uçak, şunları kaydetti:

"Terör mağduru öğrencilerimiz için resim, drama, müzik atölyeleri, spor salonları oluşturduk. Bu öğrencilerimiz öğretmenlerinden almış oldukları eğitim ve ayrıca rehber öğretmenlerimiz tarafından kendilerine verilen psiko danışmanlık hizmetleriyle yaşamış oldukları sorunu üzerilerinden attılar. Şu an o sorunu düşünmeyecek duruma geldiler. Bunu da sergiledikleri folklor, gölge oyunu ve koro ile bize göstermiş oldular. Onların içindeki o sevgiyi ve şevki görebiliyoruz. Geçmişte yaşamış oldukları terörden kaynaklı sorunu gidermiş olduklarını yüzlerindeki mutluluktan anlıyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :