Terör "Harran turizmi"ne de darbe vurdu

Terör "Harran turizmi"ne de darbe vurdu

Kubbeli evleri ve tarihi mekanlarıyla Güneydoğu Anadolu turizminin her geçen gün parlayan yıldızı olarak dikkati çeken Şanlıurfa'nın Harran ilçesi, son dönemlerdeki terör olayları nedeniyle turizmde sıkıntı yaşıyor- Harran Kaymakamı Ayca: - "Üzülerek ifad

ŞANLIURFA (AA) - KEREM KOCALAR - HALİL FİDAN - Konik kubbeli evleri ve tarihi mekanlarının yanı sıra yöresel kıyafetleriyle de ziyaretçilerini kültür yolculuğuna çıkaran Şanlıurfa'nın Harran ilçesi, bölgedeki terör olayları nedeniyle turizmde durgunluk yaşıyor.

Dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında gösterilen, Asurlular ve Emevilere bir dönem başkentlik yapan, ilk İslam üniversitesinin kalıntılarının yer aldığı Harran, her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Özellikle fotoğraf tutkunları için doğal bir stüdyo ortamı sağlayan ilçe, halk mimarisinin ürünü konik kubbeli evleriyle turistlerin ilgisini çekerken, rasathanesi ve Emeviler döneminden kalma Ulu Camisiyle ziyaretçileri tarihe yolculuğa çıkarıyor.

Yaz aylarının gelmesiyle turizm sezonu da başlayan Harran, bölgedeki terör olayları nedeniyle son yıllara göre turizmde durgun bir dönem geçiriyor. Turizmdeki sıkıntıyı fırsata çevirmek isteyen kent yöneticileri, alt yapıyı güçlendirip önümüzdeki yıllarda turizm pastasından daha fazla pay almanın hesaplarını yapıyor.

Harran Kaymakamı Temel Ayca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Harran'da turizm için en güzel zamanların bu dönemler olduğunu ancak bölgedeki olumsuzluklar nedeniyle bekledikleri ilgiyi göremediklerini söyledi.

Bu yıl geliştirecekleri projelerle gelecek dönemler için daha güzel bir Harran oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Ayca, şunları kaydetti:

"Üzülerek ifade etmeliyim ki bölgedeki olumsuzluklar nedeniyle geçen yıllara nazaran turizmde ciddi bir durgunluk var. Biz de bu nedenle bu yılı açıkçası yatırım yılı olarak değerlendirmek istiyoruz, altyapımızı biraz daha zenginleştirmek,önümüzdeki yıllara biraz daha hazır hale gelmek amacındayız. İnşallah bölgedeki sorunlar ortadan kalkarsa Harran'da turizm ciddi manada hareketlenecek. Çalışmalarımız tamamlandıktan sonra inşallah çok daha güzel bir Harran ortaya çıkacak. İlçe, günübirlik ziyaret edilen bir yer olmaktan çıkacak, insanların gece de konaklayacakları bir yer haline gelecek ve turizmden alması gereken payı alacaktır."

Çalışmalar kapsamında kümbet evlerinin yeniden düzenlendiğini aktaran Ayca, kümbet evler kullanılmadan önce mimari bir tasarım yapmak istediklerini, evlerin bir kısmını kafe, bir kısmını restoran, bir kısmını da müze olarak turizme kazandırmak istediklerini ifade etti.

- Ören yerindeki kazılar da sürüyor

Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz da ilçede turizmi daha da geliştirmek ve bölge halkı ve turistler için önemli olan konik kubbeli evleri daha çok tanıtabilmek için çeşitli projeler geliştirdiklerini söyledi.

Buradaki birçok evi turizme kazandırmayı amaçladıklarını belirten Özyavuz, "Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile diğer ilgili kurumlarla projelerimiz var. Bu tarihi evleri öncelikle ayakta tutmak istiyoruz. Sonrasında ise daha çok evi ziyaretçilerin hizmetine sunmayı planlıyoruz." dedi.

Harran Ören Yeri'ndeki kazı çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Özyavuz, çalışmaların tamamlanmasının ardından ilçedeki turist yoğunluğunun artacağına inandığını kaydetti.

Terör "Harran turizmi"ne de darbe vurdu

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :