Teravih 8 Asırdır Açık Havada Kılınıyor

Teravih 8 Asırdır Açık Havada Kılınıyor

Konya'da Selçuklular döneminde orduların sefere uğurlanıp karşılandığı Musalla Mezarlığı'ndaki namazgahta, teravih namazı 800 yıldır açık havada kılınıyor.

Konya'da Selçuklular döneminde bayram namazlarının kılındığı, yağmur dualarının edildiği, orduların sefere uğurlanıp sefer dönüşü karşılandığı Musalla Namazgahı'nda 800 yıllık teravih geleneği sürüyor.

Anadolu Selçuklular döneminden kalmış en eski namazgahlardan birisi olan Musalla Namazgahı'na gelen vatandaşlar, 8 asır öncesinde olduğu gibi bu ramazanda da sıcak yaz aylarında açık havada teravih namazı kılıyor.

Şehitliğin yanında, ağaçların gölgesinde ibadetlerini yerine getiren vatandaşlar, 800 yıllık geleneği yaşatıyor.

"Namazgah geleneği bizde çok eskiden var"

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın Anadolu'da ilk fethedilen yerlerden biri olduğunu söyledi.

Fethedildiğinde kente on binlerce asker, kadın ve çocuğun geldiğini belirten Arabacı, o zamanlar henüz dini bir yapı olmadığı için insanların doğal ortamlarda ibadetlerini yaptıklarını ifade etti.

Günümüze kadar gelen namazgah geleneğinin bu şekilde başladığını dile getiren Arabacı, şunları kaydetti:

"Namazgah geleneği bizde çok eskiden var. Mesela Malazgirt Meydanı, alan olarak namazgahtır. Namazlar çimenlerin üzerinde kılınırdı. O gelenek Anadolu'da birçok kasabada uygulandı. Minber yerine, cemaate göre biraz daha yüksekte olan taş basamaklar, geride de diğer insanlar araziye yayılarak namazlarını kılardı. Namazgah geleneği sonra da devam ettirildi. Sadece Selçuklu değil, Osmanlı döneminde de devam etti."